LogoPers

Kijkers weten nieuwe tourprogramma NOS direct al goed te vinden

Deze zomer is de NOS begonnen met een nieuw dagelijks tv-programma over de Tour de France. Niet langer een late night show vanuit Frankrijk, maar een actueel vooravondprogramma live om 19.00 uur op NPO 1.
14 juli 2015

De presentatie van “Studio Tour” is in handen van Gert van ’t Hof in de studio in Hilversum en Dione de Graaff vanuit Frankrijk vanaf een dagelijks wisselende plek, steeds dicht in de buurt van de hotels, waar de renners verblijven.

Op de eerste dag van de Tour de France (zaterdag 4 juli) keken ondanks de hitte in ons land al gemiddeld 680.000 Nederlanders naar het nieuwe programma. Zij waardeerden Studio Tour met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5. Een dag later werd de tot nu toe hoogste kijkdichtheid voor het programma geregistreerd: 1.215.000 kijkers. Ook op de dagen daarna werden fraaie kijkcijfers genoteerd en op maandag 13 juli (nota bene een RUSTDAG in de Tour) stemden nog altijd 940.000 Nederlanders af op Studio Tour. Na tien dagen Ronde van Frankrijk bedraagt het gemiddeld aantal kijkers naar Studio Tour 880.000. Dat levert de zender NPO 1 tijdens dit programma een marktaandeel op van 22%.

Eigenlijk mogen we de kijkcijfers van dit nieuwe programma niet vergelijken met die van “De Avondetappe” in het verleden, enerzijds omdat het uitzendtijdstip van de twee programma’s totaal verschillend is, anderzijds omdat De Avondetappe een al vele jaren bestaande jaarlijkse traditie was en Studio Tour juist helemaal nieuw is. Overigens trok De Avondetappe een jaar geleden laat in de avond (vanaf ca. half elf) gemiddeld 870.000 kijkers, wat destijds een marktaandeel opleverde van 19%.

Voor degenen die maar niet genoeg kunnen krijgen van de Tour de France is er iedere avond ook nog een luchtig praatprogramma over de Tour op de zender RTL 7. Dit programma (“Tour Du Jour” geheten) weet tot nu toe dit jaar gemiddeld 310.000 kijkers te boeien. Dat was een jaar geleden ongeveer evenveel, nl. 315.000.

Na alle fraaie kijkcijfers in ons land wordt het nu tijd voor sportieve successen van onze landgenoten. Het is dit jaar precies 35 jaar geleden dat een Nederlander de Tour won. Wat zou het mooi zijn als “we” dit jaar een opvolger van Joop Zoetemelk zouden mogen begroeten…

René van Dammen
Kijkcijferexpert en tevens supporter van Bauke Mollema.

NOS plaatste een gerelateerd persbericht over NOS Studio Tour, dit kun je op NOS.nl teruglezen.Bekijk hier de afleveringen van NOS Studio Tour terug via NPO.nl.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)