LogoPers

Laatste update: Speciale programma’s NPO over vluchtelingencrisis

De grens bereikt: inzicht in de achtergrond, oorzaken en mogelijke oplossingen van de vluchtelingenstroom.
9 september 2015


 

Hoe komt het dat er ineens zo'n opmars lijkt te zijn aan vluchtelingen? En wat kan Nederland voor deze vluchtelingen doen? Maar ook vragen als: moet ons land deze mensen nog wel onderdak bieden? En hoe verhoudt Nederland zich in de opvang van vluchtelingen tot andere landen? Deze vragen en nog veel meer worden vanavond beantwoord in het speciale NPO-programma: 'De grens bereikt', waarin Jeroen Pauw met deskundigen, critici, (oud-)vluchtelingen, hulpverlenende maar ook verontruste burgers spreekt. Het programma wordt op televisie uitgezonden op NPO 1 vanaf 20.30 uur en op NPO Radio 2 vanaf 20.00 uur.


 
Televisie


NPO1
Verschillende mensen met verschillende standpunten komen aan het woord, in reportages gemaakt door onder andere Katja Schuurman, Patrick Lodiers en Filemon Wesselink. Maar ook tijdens de gesprekken aan tafel met deskundigen en voormalige vluchtelingen wordt gehoor gegeven aan uiteenlopende vragen vanuit de bevolking. Aan tafel zitten onder andere Gerard Bakker, directeur van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), hoogleraar Herman Pleij en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Om een duidelijk beeld te geven van hoe Nederland over dit onderwerp denkt wordt er tijdens de uitzending een peiling bekendgemaakt door Gijs Rademaker.

Naast de reportages besteedt Jeroen Pauw aandacht aan diverse burgerinitiatieven die in Nederland van start zijn gegaan in de afgelopen dagen en weken. Fotograaf Marieke van der Velden vertelt over haar project waarbij ze op het Griekse eiland Lesbos de ontmoeting tussen toerist en vluchteling vastlegt. Ook Gerdi Verbeet praat mee over de initiatieven. Zij zette zich afgelopen jaar in voor de Wereldvluchtelingendag. De 3J’s treden tijdens het programma op.

 

NPO3
In het onderzoeksprogramma 3Onderzoekt kruipt presentator Danny Ghosen in de huid van de vluchteling. Lukt het hem om in een vrachtwagen te klimmen en illegaal Engeland te bereiken? Presentator Johan Eikelboom bekijkt het vluchtelingenprobleem door de ogen van de vrachtwagenchauffeur. Hoe gaan zij om met deze ongewenste passagiers? 3Onderzoekt is 9 september om 22.00 uur op NPO 3 te zien.
 


 
Radio


NPO Radio 2
NPO Radio 2 biedt luisteraars de hele dag de kans om muziek aan te vragen en overdag besteden alle programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. ’s Avonds tussen 20.00 en 01.00 uur presenteren Stefan Stasse en Henk van Steeg het radioprogramma ‘De grens bereikt’ waarin onder andere reportages vanaf het Griekse eiland Lesbos van NPO Radio 2-DJ Sander de Heer worden uitgezonden. Ook is er contact met Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. Diverse burgerinitiatieven in Nederland worden op NPO Radio 2 op een rij gezet en luisteraars krijgen de ruimte om hun visie op de problemen te delen en oplossingen aan te dragen.
 
NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO Radio 4
NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO Radio 4 besteden vandaag in hun programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. Op NPO Radio 1 besteden alle programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. De hele dag kunnen luisteraars vragen stellen over de vluchtelingenproblematiek. Drie experts beantwoorden de vragen tussen 13.30 en 14.00 uur. Stand.nl vraagt luisteraars om hun mening over de ruimhartige opvang van vluchtelingen. En in een radioverslag over een Syrisch gezin dat een jaar geleden als vluchteling in Nederland aankwam, hoort de luisteraar hoe het nu met hen gaat. Giel Beelen doet in zijn ochtendshow op NPO 3FM deze week verslag van zijn bezoeken aan een opvanglocatie. Hier heeft hij met diverse vluchtelingen gesproken. Op NPO Radio 4 zijn in alle programma's verhalen en muziek van musici en componisten te horen, wiens stem en compositie we, omdat ze ooit veilige grond bereikten, nog altijd kunnen horen.

 
Het is voor de Nederlandse Publieke Omroep van belang dat grote actualiteiten vanuit een breder perspectief worden besproken en verhalen vanuit verschillende kanten worden gebracht. Dit in nauwe samenwerking met redacties en programmakers van verschillende omroepen.

Op http://www.npo.nl/specials/vluchtelingencrisis is meer informatie te vinden over de vluchtelingencrisis.

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)