LogoPers

Makers discussiëren over humor in kinder-tv

Dinsdag 26 oktober zag het MC Theater op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam zwart van de kindertelevisiemakers. Tijdens het jeugdfilmfestival Cinekid vond daar de Z@PPdag voor Professionals plaats.
26 oktober 2010

Het thema van de dag was ‘humor in kindertelevisie’.

Z@PPdag Cinekid
Na een introductie van Klokhuis-presentatrice Lisa Wade en een kort gesprek met Suzanne Kunzeler, netmanager kindertelevisie bij Z@PP en Monique Ruinen, directeur van Cinekid, nam hoofdspreker Maya Goetz het woord. Goetz is directeur van Prix Jeunesse International, dat elk jaar een prijs uitreikt voor het beste kinderprogramma. Goetz heeft onderzoek gedaan naar waar kinderen om lachen als zij tv kijken.

In het algemeen geldt dat de belangrijkste reden waarom kinderen lachen incongruence is: iets wat de kinderen kennen, verloopt anders dan ze verwachten. Wat kinderen grappig vinden, blijkt echter ook afhankelijk te zijn van hun leeftijd en geslacht. Jongens vinden het bijvoorbeeld niet grappig als andere jongens als hulpeloze slachtoffers worden neergezet, terwijl meisjes niet kunnen lachen om een tv-programma waarin grenzen ver worden overschreden.

Daarna presenteerde Anke Keijsers van Kidwise haar onderzoek naar wat volgens kinderen het grappigste Z@PP-programma is. Dit is Te Land, Ter Zee en In de Lucht. De kinderen vinden dit programma vermakelijk omdat ze weten dat er altijd iets grappigs gebeurt. Ook is onderzocht om wat voor type scènes kinderen het hardste lachen. De drie leukste scènes zijn die waarin iemand valt, waarin iets onverwachts gebeurt en waarin iemand vies wordt.

De dag werd afgesloten door een discussie tussen Suzanne Kunzeler, Niek Barendsen (coördinator drama van Het Klokhuis - NTR), Dayna Gosselaar (coördinator jeugd bij de TROS), Ewout Genemans (producent van Heibel Langs de Lijn - KRO) en Joline van Boven (samensteller van De BZT Show - NRCV).

Suzanne Kunzeler deed tot slot een oproep aan alle kindertelevisiemakers: bedenk een humoristisch kinderprogramma voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Belangrijk is het opzoeken van grenzen, een beetje over de schreef gaan mag best. De bedenker van het beste idee krijgt 25.000 euro om een pitch mee te maken.
Maximale duur: afhankelijk van het idee.
Deadline: begin december.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)