LogoPers

Meer dan 130 nieuwe programma's, journalistieke vernieuwing en Nederlands drama bij Publieke Omroep

Als je programma's wekelijks 85 procent van de Nederlandse bevolking bereiken, mag worden gesteld dat de Publieke Omroep een verbindende kracht is in de samenleving. Dat zei NPO-voorzitter Henk Hagoort bij de presentatie van de programmering voor het nieuwe seizoen. Volgens Hagoort is 'verbinden' de kerntaak van de publieke omroep: niet door het veilige midden op te zoeken, maar door zo te programmeren dat alle meningen worden gehoord, grenzen worden opgezocht en uitersten met elkaar in debat komen. Die kerntaak moet ook 'Den Haag' in de gaten houden als er wordt gesproken over bezuinigingen op de Publieke Omroep. Hagoort begrijpt dat als zorg en sociale zekerheid geraakt worden door bezuinigingen, de Publieke Omroep daar ook niet aan ontkomt. Zo bezien heeft Den Haag aan 'Hilversum' een constructieve partner, maar geen kritiekloze partner, aldus Hagoort. Intussen is hij trots dat omroepen kwaliteit en pluriformiteit voorop zetten, zoals blijkt uit het nieuwe aanbod – waarin meer dan 130 nieuwe programma’s te vinden zijn.
26 augustus 2010

Journalistieke vernieuwing: nieuws, opinie en achtergronden
In het nieuwe seizoen laat de publieke omroep nadrukkelijk de verschillende geluiden van Nederland horen.
WNL start elke werkdag om 7.00 uur met Ochtendspits op Nederland 1, een programma met reportages, discussie en economische updates. Samen met onder andere EénVandaag (TROS/AVRO), het NOS Achtuurjournaal en Pauw & Witteman (VARA) wil Nederland 1 bepalend zijn voor het gesprek van de dag.
Op Nederland 2 brengen VARA, EO en WNL van maandag tot en met vrijdag verschillende edities van het opinieprogramma Uitgesproken. Op vrijdag komt de NCRV met Altijd Wat. Elk van deze programma’s heeft een eigen kleur en invalshoek. Ongebonden en onpartijdig is het nieuwe programma Nieuwsuur (NOS/NTR). Zeven dagen per week om 22.00 uur vormen nieuws, sport en achtergronden hier één geheel. Op zondag zorgt Brandpunt (KRO) op Nederland 2 voor betrokken onderzoeksjournalistiek en buitenlandreportages.
PowNed komt elke werkdag met PowNews. Dit nieuwe programma op Nederland 3 heeft een eigen stijl en wijkt af van de traditionele nieuwsagenda.
Het NOS Jeugdjournaal geeft kinderen een actuele blik op de wereld met een nieuwe ochtendeditie om 8.45 uur op Z@PP.

Keuze voor Nederlands drama
De Publieke Omroep kiest in het nieuwe seizoen voor veel nieuwe Nederlandse dramaseries. Of het nu gaat om de onderwereld, studentenwereld of politieke wereld: de kijker krijgt een blik in een wereld die de zijne niet of juist wel is.
Nederland 1 brengt onder andere ‘t Spaanse Schaep (KRO) en de vierdelige dramaserie Rembrandt en Ik, met Michiel Romeijn als Nederlands grootste schilder (EO). In het voorjaar is er op Nederland 1 een nieuwe dramaserie over een gemêleerd amateurzangkoor (NCRV), van bijstandsmoeder tot CEO. Elke donderdagavond zingen ze de sores van zich af. De hoofdrollen zijn onder andere voor Anna Drijver, Frank Lammers en Hans Dagelet. De titel is nog niet bekend. Ook nieuw is de serie Overspel (VARA), een psychologische thriller met hoofdrollen voor onder andere Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt en Ramsey Nasr.
Op Nederland 2 volgt de serie A’dam – e.v.a. (VARA, NTR, VPRO) de liefdesgeschiedenis tussen de Amsterdamse Eva en haar Zeeuwse buurman Adam. Ook op Nederland 2 komt de dramaserie Den Uyl en de affaire-Lockheed (VARA), De spraakmakende affaire wordt gebracht vanuit het perspectief van oud-premier Joop den Uyl.
Nederland 3 zendt dit seizoen de serie Penoza (KRO) uit, waarin een weduwe, gespeeld door Monic Hendrickx, geconfronteerd wordt met de (onder)wereld van haar overleden man. Ook op Nederland 3 komt de serie Feuten (BNN) – over het leven in een studentencorps – en de serie Bellicher, De Macht van Meneer Miller (VPRO), een verfilming van het gelijknamige boek met Daan Schuurmans en Theo Maassen. De jeugdserie SpangaS (NCRV) wordt in het nieuwe seizoen verschoven naar 19.00 uur, waardoor de kinderprogrammering op Z@PP een halfuur langer door gaat tot 19.30 uur. Zo komt er ruimte voor de nieuwe dagelijkse kinderserie VRijland (KRO), elke werkdag om 18.00 uur op Z@PP. Andere nieuwe dramaseries op Z@PP zijn De Bende van Sjako (TROS) en Docklands (VPRO).

Nieuwe Uitzending Gemist: verdubbelde kwaliteit
Uitzending Gemist wordt in september vernieuwd, waardoor de kijker eenvoudiger zijn programma’s kan vinden. Daarbij wordt de kwaliteit van de videobeelden verdubbeld van 0,5 naar 1 Mbit per seconde. Later wordt het volledige Uitzending Gemist-archief op de nieuwe site geplaatst. Tot die tijd blijft ook de oude versie online.

Vernieuwde radioprogrammering
De programmering van de publieke radiozenders is dit jaar meer gewijzigd dan gewoonlijk, door de komst van WNL en PowNed en de veranderingen in zendtijd bij bestaande omroepen. Veel vertrouwde programma’s blijven op hun plek, maar er zijn ook nieuwe programma’s. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste wijzigingen.

Radio 1
Nieuws- en sportzender Radio 1 presenteert op de doordeweekse ochtend Premtime, waarin de visie van Prem Radhakishun op de actualiteit van de dag centraal staat. Na Prem neemt Felix Meurders plaats in de Radio 1-studio voor zijn programma Gids.fm.

Radio 2
Radio 2 heeft een nieuwe zondag, met twee muziekprogramma’s van Hans Schiffers en een cabaret- en kleinkunstprogramma van cabaretier Sara Kroos. Doordeweeks is Jan Willem Roodbeen te horen met zijn nieuwe Roodshow. Vanaf het nieuwe seizoen heeft Radio 2 een eigen NOS Nieuws.

3FM
Domien Verschuuren draait op doordeweekse dagen vanaf 10.00 uur zijn lekkerste platen tijdens @Work op 3FM. Vanaf 12.00 uur presenteert Gerard Ekdom de lunchshow ff Ekdom. Paul Rabbering en Sofie van den Enk vormen een duo op de zondagavond in een programma over de liefde. Rob Stenders is te horen op de vrijdagmiddag en -avond en Frank Dane op de weekendochtenden.

Radio 4
Op de doordeweekse middag van Radio 4 neemt Edwin Rutten de luisteraar mee op een interactieve muzikale ontdekkingstocht door de klassieke muziek. Ernst Daniël Smit presenteert op de zaterdag het nieuwe programma De Barbier van Hilversum.

Radio 5 Nostalgia
Op Radio 5 Nostalgia presenteert radiovedette Tineke de Nooij dagelijks haar Tineke’s Show. Op de nostalgische publieke zender hoort de luisteraar cabaret en kleinkunst, in dagelijkse rubrieken van Arbeidsvitaminen, in Plein en De Sandwich, gepresenteerd door Jacques Klöters.

Radio 6
De publieke soul- en jazz-zender Radio 6 verankert de zwarte muziek in z’n programmering met een aantal nieuwe programma’s en presentatoren op de werkdagen, waaronder Sherill for Real met Sherill Samson, en Winfried Draait Door met Winfried Baijens. Andrew Makkinga maakt in het weekend Andrew. Op de doordeweekse avond is er Radio 6 Presents met wisselende presentatoren zoals Benjamin Herman, DJ Maestro, Gerard Ekdom en Corné Klijn.

Volledig programma-overzicht
Het volledige nieuwe programma-overzicht van de publieke omroep op radio en tv is te vinden op: www.publiekeomroep.nl/nieuwseizoen

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)