LogoPers

Nederland 1, 2 en 3 komen in HD beschikbaar via Zesko

De NPO en kabelbedrijf Zesko (Casema, Multikabel, @Home) streven er naar om begin 2009 te starten met de doorgifte van de zenders Nederland 1, 2 en 3 in HD-kwaliteit. De zenders komen bij Zesko zonder extra kosten beschikbaar in het digitale basispakket. Ook UPC en andere kabelbedrijven streven er naar om bovengenoemde zenders in 2009 door te geven. Steeds meer kijkers hebben tegenwoordig TV’s die geschikt zijn voor HD-ontvangst, en zowel de NPO als Zesko zijn van mening dat de publieke zenders en de kabelsector in de acceptatie van HD een voortrekkers rol moeten vervullen. Daarom werken de NPO, Zesko en andere kabelbedrijven ook samen om in juni en augustus van dit jaar het Europees Kampioenschap Voetbal en de 29e Olympische Spelen in HD uit te zenden.
2 april 2008

Om het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen in HD bij het publiek te brengen, wordt gedurende de zomer een extra kanaal voor Nederland 1 in HD geopend. Programma’s van Nederland 1 die niet HD zijn, worden van juni tot en met augustus geconverteerd naar HD-kwaliteit. Bij deze uitzendingen gebruikt de publieke omroep voor het eerst haar nieuwe voor HDTV ingerichte eindregie.

Het is de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 vanaf begin 2009 in HD uitgezonden gaan worden. In eerste instantie zal een beperkt deel van de programma’s echte HD-content zijn, terwijl de overige programma’s naar HD opgewaardeerd worden. Het percentage ‘echte’ HD-content neemt vervolgens jaarlijks toe. Naar verwachting sluiten ook de andere kabelbedrijven in Nederland zich op korte termijn aan bij dit NPO/Zesko HD-initiatief.

Ter stimulering van HDTV-producties stelt Zesko zich eenmalig garant voor een bedrag van € 2 miljoen, dat ter beschikking wordt gesteld aan de NPO. Dit bedrag wordt vervolgens door de NPO beschikbaar gesteld aan de omroepen die in HD-kwaliteit willen produceren.

Naar verwachting worden er in 2008 ruim 1,5 miljoen LCD- en plasma-tv-schermen verkocht. Bijna 100% hiervan is geschikt voor voor HD-ontvangst. “De prijzen voor HD-TV’s zijn de laatste jaren fors gedaald, waardoor steeds meer mensen een dergelijke TV aanschaffen.”, aldus Marcel Nijhoff, CCO van Zesko. Hij vervolgt: “Goede Nederlandse content in HD is tot nu toe echter nauwelijks beschikbaar en juist dat willen onze abonnees. Met de doorgifte van de publieke zenders in HD kunnen wij eindelijk aan die vraag voldoen.”

“Wij hebben kwaliteit en beleving van onze programma’s hoog in het vaandel staan. Dan ligt het voor de hand dat wij de digitale kijkers ook de mogelijkheid willen geven onze programma’s in HD te bekijken.” ,aldus Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Over de NPO
De NPO bevordert de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen op grond van de Mediawet. De NPO bepaalt onder meer de internet-, televisie- en radioprofielen en het daarbij behorende coördinatiereglement. De Raad van Bestuur van de NPO vormt het dagelijks bestuur van de publieke omroep.

Over Zesko Holding BV
Zesko is een landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten. Het bedrijf levert diensten op de consumentenmarkt onder de merken @Home, Casema en Multikabel. Zesko bedient circa 3,3 miljoen kabelabonnees, 1,4 miljoen breedband internetklanten, 830.000 afnemers van digitale televisie en ruim 700.000 telefonieabonnees. Producten en diensten voor de klein- en grootzakelijke markt betreffen zaken als telefonie, datacommunicatie en elektronische betalingsmogelijkheden. Het verzorgingsgebied – met sterke regionale bases – strekt zich uit over heel Nederland.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)