Nederlandse Publieke Omroep kiest voor vijf prioriteiten
De publieke omroep stelt voortaan vijf prioriteiten centraal in zijn programmering: journalistiek, Nederlandstalig drama & documentaire, kinderprogramma’s, kennis & cultuur en evenementen. Dat kondigde bestuursvoorzitter Henk Hagoort vandaag aan op de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep. “Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij – ook na de bezuinigingen - onze impact garanderen.”
De publieke omroep stelt voortaan vijf prioriteiten centraal in zijn programmering: journalistiek, Nederlandstalig drama & documentaire, kinderprogramma’s, kennis & cultuur en evenementen. Dat kondigde bestuursvoorzitter Henk Hagoort vandaag aan op de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep.“Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze vijf prioriteiten willen wij – ook na de bezuinigingen - onze impact garanderen.”
Hagoort gaf aan dat de publieke omroep de belangrijkste drager is van de Nederlandse cultuur en identiteit: “Het is onze taak om Nederland te verbinden. Wie naar de NPO kijkt of luistert, hoort en ziet Nederland in al zijn verscheidenheid.” Hagoort zei voor een brede publieke omroep te blijven staan: “Wij zullen nooit kiezen tussen doelgroepen. Wij zijn er voor álle Nederlanders. Wel kiezen we in wat we wel en wat we niet uitzenden.”
De bestuursvoorzitter zegde toe niet met alle programma’s buiten de prioriteiten te stoppen. “Maar de klappen van de bezuinigingen in de programmering van sport, human interest en amusement zullen wel zwaarder zijn”, aldus Hagoort. De nieuwe prioriteiten worden zichtbaar in de programmering vanaf 2014.
Prioriteiten
NPO bestuursvoorzitter Hagoort lichtte de programmaprioriteiten als volgt toe:
Journalistiek
“Een publieke omroep hoort om te beginnen prioriteit te geven aan onafhankelijke en betrouwbare journalistiek. Nieuws, achtergronden bij het nieuws, opinie, debat en onderzoeksjournalistiek. Radio 1, 1Vandaag, het Acht-Uur Journaal, Nieuwsuur, Argos. Met dergelijke programma’s zorgt de publieke omroep ervoor dat Nederlanders als geïnformeerde kijkers en luisteraars kunnen deelnemen aan het gesprek van de dag.”
Nederlandstalig drama & documentaires
“Drama en documentaire zijn bij uitstek de genres waarin de kwaliteit en toegevoegde waarde van een publieke omroep zich bewijst. Vooral omdat onze dramaseries en documentaires Nederlandstalig zijn of over Nederland gaan. HBO brengt dure internationale dramaseries via betaaltelevisie, maar geen ’t Schaep in Mokum of A’dam en vele anderen. Discovery Channel en National Geographic brengen prachtige documentaires, maar geen series over de Nederlandse Gouden Eeuw of de slavernij. Daar heb je een publieke omroep voor.”
Kinderprogramma’s
“De publieke omroep heeft een bijzondere taak om voor kinderen programma’s te maken waar je iets van opsteekt en waarin je eigen omgeving herkent. Nickolodeon of Disneychannel brengen een stortvloed aan buitenlandse animatieprogramma’s, maar voor Klokhuis en de Taarten van Abel moet je bij de publieke omroep zijn. En om de problematiek uit je eigen klas in je eigen buurt te herkennen, moet je toch echt naar SpangaS kijken.”
Kennis & cultuur
“De publieke omroep moet opvallen door programma’s waar je iets van leert. Van de wetenschapsquiz tot DWDD-University. Programma’s die nieuwe werelden openen. Programma’s die inspireren. Waarin je de Nederlandse cultuur in zijn volle breedte herkent. Daar hoort bijvoorbeeld Maestro net zo goed bij als het Uur van de Wolf. Wij zijn er voor alle Nederlanders.”
Evenementen
“Ten slotte is de Nederlandse publieke omroep de vanzelfsprekende plek waar de evenementen te zien en te horen zijn die onze nationale cultuur en identiteit dragen. De intocht van Sinterklaas, Koninginnedag, Serious Request en de prestaties van het Nederlands Elftal horen op de publieke zenders. Die evenementen verbinden ons.”