LogoPers

Nieuw tv-seizoen bij Publieke Omroep

'De Nederlandse Publieke Omroep is het rijkste podium van Nederland,' zei tv-directeur Gerard Timmer vandaag bij de presentatie van de programmering. 'Nederland kijkt drie uur per dag tv. Daarmee speelt tv een niet te onderschatten rol.'
5 juli 2012

'We vernieuwen dat rijkste podium met nieuwe culturele programma’s, nieuwe dramaseries en programma’s die de wereld van dichtbij en van ver laten zien.' Ook kondigde Timmer een speciale verkiezingsprogrammering aan. Omdat 124 programma’s al in de zomer starten maakte de Publieke Omroep zijn programmering vroeg in de zomer bekend.

Culturele programmering
'Het begrip rijkste podium is nog het meeste van toepassing op ons kunst- en cultuuraanbod', aldus Timmer. De Nederlandse Publieke Omroep wil kunst en cultuur in alle vormen voor een breed publiek brengen: Van het Hofvijverconcert tot André Rieu. In het najaar start het nieuwe Maestro (AVRO) op Nederland 1, waarin bekende Nederlanders zich ontwikkelen tot dirigent van een bekend toporkest. Strictly Come Dancing (AVRO) is het nieuwe culturele zaterdagavondamusement, gepresenteerd door Reinout Oerlemans. Op 7 juli start De Beste Zangers Unplugged (TROS) op Nederland 3. Gerard Ekdom komt zaterdags met een nieuw muziekprogramma (AVRO), gevolgd door een wekelijkse documentaire over artiesten als Armin van Buuren en Kyteman. Op Nederland 3 komt De Tiende van Tijl (AVRO) terug. Op Z@PP start het nieuwe De Vloer Op Junior (Human), het kleine broertje van het bekende improvisatietoneel-programma.

Nederlandse en buitenlandse dramaseries
Timmer gaf aan dat de Nederlandse Publieke Omroep doorgaat met het brengen van nieuwe Nederlandse dramaseries. Op Nederland 1 kan het publiek kijken naar de nieuwe serie ‘t Schaep in Mokum (KRO) en Moeder ik wil bij de Revue (MAX) met onder andere Annet Malherbe en Peter Blok en met liedjes van Wim Sonneveld. Het mysterieuze De Geheimen van Barslet (NTR/NCRV) is vanaf zaterdag 2 september te zien op Nederland 2. Op Nederland 3 start in september de nieuwe serie Lieve Liza (NTR/VARA/VPRO), geregisseerd door Jean van de Velde. In november zendt Nederland 3 het tweede seizoen van de misdaadserie Penoza (KRO) uit. Op Z@PP start dit najaar de jeugdserie De 4 van Westwijk (AVRO).
Naast Nederlandse drama, brengt de Publieke Omroep dit seizoen veel buitenlandse series. Vanaf 7 juli is The Borgias (AVRO) elke zaterdag te zien op Nederland 2. Vanaf 23 juli kan het publiek dagelijks kijken naar de Deense Thriller The Killing (KRO). In november komt Downton Abbey (NCRV) terug met een nieuw seizoen. Op Nederland 3 start in september de internationale co-productie The Spiral (VARA), een serie met onder andere de Nederlandse acteur Teun Luijkx dat in zeven landen tegelijk zijn première beleeft.

Programma’s over de wereld
'Bij de Nederlandse Publieke omroep zie je de wereld, zonder te hoeven reizen,' aldus Timmer. Hij doelde daarmee op programma’s als Bauers Zigeunernachten (TROS) dat 19 augustus van start gaat op Nederland 1 en Van Bihar tot Bangalore (VPRO) op Nederland 2, waarin Jelle Brandt Corstius India ontgint in een reis van uitersten. Erica op Reis (MAX) komt dit seizoen terug en na de natuurseries Earth en Frozen Planet zendt de EO dit seizoen op Nederland 1 de BBC-serie Earthflight uit. In het nieuwe seizoen van 3 op reis (BNN) reist Floortje Dessing van Beijing naar Australië en bezoekt Dennis Storm alle 27 EU-landen. In Stefpacking (VPRO) op Z@PP is Stef Biemans te gast bij kinderen op de meest uitgesproken plekken op aarde.
Gerard Timmer sprak tijdens de presentatie ook over historische programma’s. Hans Goedkoop presenteert - naast Andere Tijden (NTR) - dit seizoen De Gouden Eeuw  (NTR/ VPRO) op Nederland 2 , waarin hij in 13 afleveringen op zoek gaat naar het historische en actuele verhaal van de Gouden Eeuw. Z@PP zendt de juniorversie Welkom in de Gouden Eeuw (NTR/VPRO) uit.
 
Verkiezingsprogrammering
De Nederlandse Publieke Omroep komt met een speciale verkiezingsprogrammering. De omroepen doen in dagelijkse programma’s verslag van de politieke gebeurtenissen, waarbij alle meningen aan bod komen. Het publiek kan daarnaast kijken naar verkiezingsdebatten op Nederland 1,2 en 3. Z@PP komt op zaterdag 8 september met het NOS Jeugdjournaaldebat. Pauw, Witteman, Knevel en van den Brink volgen de campagnes in Eén voor de Verkiezingen (EO/VARA). BNN brengt op Nederland 3 het Verkiezingsgala. Freek de Jonge is op 11 september voor de tweede keer te zien met de verkiezingsconference Miereneuken (VPRO) op Nederland 1. Een dag na de verkiezingen start Premier Gezocht (VPRO), met een zoektocht naar jong politiek talent op Nederland 3.

Bekijk het volledige programma-overzicht (pdf)

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)