LogoPers

NPO 2 presenteert 2Doc IDFA Primeurs en NPO IDFA Audience Award

NPO 2 zendt ook dit jaar tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (van 17 tot en met 28 november) een aantal 2Doc IDFA Primeurs uit, kort nadat deze documentaires in première zijn gegaan op het festival.

15 november 2021

“Documentaire is bij uitstek een genre dat hoort bij de publieke omroep. Daarom verbinden we dit jaar onze naam aan de NPO IDFA Audience Award, een belangrijke publieksprijs voor de film die door de festivalbezoekers het meest wordt gewaardeerd”, zegt Gijs van Beuzekom, netmanager van NPO 2. “We zien het aantal documentaire-liefhebbers nog steeds toenemen. Ons platform 2Doc.nl trekt wekelijks meer dan 55.000 bezoekers die alles willen weten over de documentaires bij de publieke omroep. Onze nieuwsbrief 2Doc Weekly telt inmiddels ruim 25.000 abonnees. Samen met de omroepen bouwen we de grootste documentaire-community van Nederland.”

De NPO IDFA Audience Award 2021 wordt vrijdag 26 november uitgereikt. De winnende film wordt na de uitreiking vertoond.

2Doc IDFA Primeurs:

Jason (zondag 21 november, NPO 2, 19.55 uur) VPRO
Een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. Ooms volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.
De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.

Raising a School Shooter (maandag 22 november, NPO 2, 20.25 uur) VPRO
Drie ouders van ‘school shooters’ vertellen hoe zij verder leven na de gruwelijke en onbegrijpelijke daad van hun kind. De zoon van Jeff zit een levenslange gevangenisstraf uit nadat hij als vijftienjarige het vuur opende op zijn klasgenoten. Ook Clarence’s zoon Nicholas zit na een dodelijke schietpartij voor de rest van zijn leven vast. Sue is de moeder van Dylan Klebold, een van de twee tieners die het bloedbad op Columbine High School veroorzaakten en daarna zichzelf ombrachten.
Laveren tussen verdriet, schuldgevoel en machteloosheid moet een bovenmenselijke opgave zijn. Hoe zeg je sorry tegen de ouders van dode klasgenoten? Mag je wel rouwen als je zoon dader is? Wat ging er mis in de opvoeding? Regie: Frida en Lasse Barkfors.

 Lessons for Luca (dinsdag 23 november, NPO 2, 22.40 uur) EO
Ezequiel zit een gevangenisstraf uit van zes jaar. Zijn vergrijp: de verkoop van zijn eigen koe. Filmmaker Salvador Gieling, tevens de aangetrouwde neef van deze Cubaanse boer, kan er met zijn hoofd niet bij. En als hij het zelf al niet snapt, hoe krijgt hij het dan ooit uitgelegd aan zijn tweejarige zoontje Luca?
Hij reist met zijn gezin af naar het dorpje Sibanicú om, met de camera op de schouder, te achterhalen wat er is gebeurd met Luca’s oom.
Uit gesprekken met familieleden ontstaat het beeld van Cuba, een staat die is vervormd door economisch mismanagement en ideologische aderverkalking. De nationale geschiedenis wordt vervlochten met het verhaal van Gielings vrouw Belga die het land wist te ontvluchten, Ezequiels zaak en de vraag wat vrijheid eigenlijk is. Beetje bij beetje onthult de film hoe de persoonlijke worstelingen van elke individu op de dezelfde grondoorzaak zijn terug te voeren.

Meer informatie over NPO 2, 2Doc en IDFA is te vinden op npo.nl/documentairetips. De nieuwsbrief 2Doc Weekly verschijnt elke zondagochtend, met daarin alle documentaires van de komende week op een rij - ook meteen te bekijken via NPO Start.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)