LogoPers

NPO biedt nieuw seizoen van Penoza en Flikken Rotterdam aan met audiodescriptie

Dit najaar zendt de NPO de nieuwe seizoenen van de dramaseries Penoza (KRO-NCRV) en Flikken Rotterdam (AVROTROS) uit met audiodescriptie. Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om ook tv-programma’s te volgen waar weinig (of niet) wordt gesproken, maar waar wel veel in beeld gebeurt. Het vijfde en laatste seizoen van Penoza wordt vanaf 27 augustus uitgezonden op NPO 3 en het tweede seizoen van Flikken Rotterdam is vanaf 15 september te zien op NPO 1.
18 juli 2017

Eerder werden bij de NPO Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV), de series Tessa (BNN) en Alleen op de wereld (VPRO) en de nieuwe Nederlandse films op NPO 3 (voorheen Telefilms) al met audiodescriptie aangeboden.

“Met het aanbieden van audiodescriptie bij de succesvolle dramaseries Penoza en Flikken Rotterdam, draagt de NPO bij aan haar doelstelling om de programma’s toegankelijk te maken voor alle Nederlanders, ook voor blinden en slechtzienden. Het is de wens van de NPO om in de toekomst nog meer programma’s aan te bieden met audiodescriptie.”, aldus Jurgen Lentz van NPO Access Services, de afdeling die programma's toegankelijk maakt voor iedereen; met ondertiteling, gesproken ondertiteling, gebarentolken en audiodescriptie.

Audiodescriptie
Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Ter aankondiging dat deze service bij een tv-programma wordt aangeboden, is een audiologo te horen. Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Meer over de app Earcatch: http://earcatch.nl/

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)