LogoPers

NPO biedt werkervaring in project kunstmatige intelligentie

NPO doet mee aan een pilot, waarbij werkzoekenden met een uitkering worden ingezet om Artificial Intelligence (AI) in de mediasector te stimuleren.
3 maart 2021
Tijdens de pilot, die 3 maart van start gaat, zullen tien deelnemers videobeelden gaan labelen met trefwoorden. Het materiaal kan daarna gebruikt worden om de algoritmes in AI-modellen te trainen. Mediaorganisaties NPO, RTL, Beeld en Geluid en innovatieplatform Media Perspectives stellen hiervoor werkervaringsplaatsen beschikbaar. Zij werken samen met de Regio Gooi en Vechtstreek, UWV, Tomingroep en WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek.

Patronen
Voor het ontwikkelen van AI bij mediaorganisaties zijn grote hoeveelheden goed gelabelde content nodig. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het kwalificeren van videobeelden als ‘racistisch’ of ‘romantisch’. Als mensen iets als gewelddadig bestempelen, kan een AI-model in die data patronen herkennen. Zo kan kunstmatige intelligentie voortaan zelf aangeven of er geweld voorkomt in video.

Werkervaring
Dat labelen is eenvoudig, maar arbeidsintensief werk. Door de opzet als werkgelegenheidsproject biedt de pilot mogelijkheden voor werkzoekenden met een uitkering. Ze kunnen zo werkervaring opdoen en hun baankansen vergroten. Het project is onderdeel van een breed pakket steunmaatregelen in de Regio Gooi en Vechtstreek. Die moeten de werkgelegenheid in de coronacrisis een impuls geven.

De tien deelnemers gaan als AI-operators aan de slag in een zogenoemde ‘annotatiestraat’: een soort productielijn voor het labelen van content. Het eindproduct is een door de mens gemaakte dataset, die de mediaorganisaties kunnen gebruiken om verder te innoveren op het gebied van AI. Na de pilot wordt beoordeeld of de kwaliteit van de data hoog genoeg is. Maar ook of dit werk volwaardige, betaalde functies kan opleveren. Bij succes worden de werkervaringsplaatsen in stappen omgezet naar betaalde banen.
Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)