LogoPers

NPO-fonds voor drama en documentaire gelanceerd

Tijdens het IDFA is donderdag het NPO-fonds gelanceerd. Met dit fonds stelt de NPO vanaf januari 2017 jaarlijks 16,6 miljoen euro beschikbaar voor hoogwaardig drama, documentaires, radio en talentontwikkeling. NPO-voorzitter Shula Rijxman gaf in debat- en cultuurcentrum De Balie het officiële startsein: “We willen met het NPO-fonds ervoor zorgen dat programmamakers de verhalen kunnen vertellen die volgens hen verteld moeten worden. Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving te laten zien en horen.”
17 november 2016

De NPO wil met het nieuwe fonds garant blijven staan voor de ontwikkeling en productie van bijzonder drama en documentaire, met ruimte voor experiment en innovatie. “Dat is waarom er een publieke omroep is”, aldus Shula Rijxman. Rijxman benadrukte dat het NPO-fonds volstrekt onafhankelijk en lean and mean te werk zal gaan: “De toewijzing van de budgetten verloopt via onafhankelijke commissies met deskundige leden uit het veld. De raad van bestuur zal die inhoudelijke keuzes overnemen.” De NPO besloot jaarlijks 16,6 miljoen euro vrij te maken, nadat bekend werd dat het Mediafonds per 1 januari 2017 wegens bezuinigingen wordt opgeheven.

Bij de lancering van het NPO-fonds waren tal van documentairemakers aanwezig, die kennis konden maken met algemeen secretaris Hanneke Bouwsema en secretaris Kaisa Kriek van het NPO-fonds. Hanneke Bouwsema: “Samen met de sector zijn we hard aan de slag om het NPO-fonds vorm te geven, waarbij we vol inzetten op de toekomst. We volgen nieuwe ontwikkelingen en makers op de voet. Naast drama, documentaires en radio is talentontwikkeling een belangrijk onderdeel van het NPO-fonds.”

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)