LogoPers

NPO Klassiek eert meest geliefde werk van Bach

Van zondag 24 tot en met zondag 31 maart staat de klassieke zender een week in het teken van de Matthäus-Passion
21 maart 2024

Van zondag 24 tot en met zondag 31 maart staat de klassieke zender een week in het teken van de Matthäus-Passion

Het is het meest geliefde en bekende werk van Johann Sebastian Bach en staat steevast op nummer één bij de jaarlijkse Klassieke Top 400 van NPO Klassiek: de Matthäus-Passion. Van zondag 24 tot en met zondag 31 maart is er op NPO Klassiek volop aandacht voor Bachs meesterwerk. Naast de Matthäus is er in aanloop naar Pasen ook ruimte voor andere passiemuziek in de radioprogramma’s van NPO Klassiek.

Op npoklassiek.nl/matthaus is alles over de Matthäus-Passion te vinden. Van live concerten door de Nederlandse Bachvereniging en het Concertgebouworkest tot videoregistraties en interessante podcasts over de achtergronden van Bachs passie. Daarnaast zijn in de radioprogramma’s op NPO Klassiek ook andere muziekstukken voor de lijdenstijd te horen, zoals Bachs Johannes-Passion, Frank Martin’s Golgotha en de Brockes-Passion van Bachs tijdgenoot Reinhard Keiser.

Live-uitvoering Matthäus-Passion op NPO Klassiek 
Het is een jaarlijkse traditie: de uitvoering van de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging. NPO Klassiek is erbij en brengt op dinsdag 26 maart in het Avondconcert (NTR) vanaf 19:00 uur de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Johanna Soller, live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Liefhebbers kunnen de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach ook op televisie bekijken. Op Goede Vrijdag (vrijdag 29 maart) is de registratie van de complete Matthäus-Passion door Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden om 12:15 uur te zien op NPO 2. Op NPO 2 extra is om 15:45 uur de Matthäus-Passion door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van dirigent Ton Koopman te zien. Met direct aansluitend de documentaire Maestro Ton Koopman: Gedreven door muziek (Omroep MAX). Zondag 24 maart, Palmzondag, is Bachs Johannes-Passion door Ars Musica onder leiding van Patrick van der Linden om 11:30 uur op NPO 2 te bekijken. Alle programma’s zijn ook terug te vinden op NPO Start.

Podcasts
Nergens ter wereld wordt de Matthäus zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Maar wat hoor je precies in Bachs meesterwerk? In de podcast Matthäus (KRO-NCRV) loodsen Matthäuskenner Carel den Hertog en presentator Lex Bohlmeijer je door de onmetelijke rijkdom van de Matthäus-Passion.

Nieuw dit jaar is de podcast over het ‘broertje’ van de Matthäus: de Johannes-Passion. Deze passie staat vaak in de schaduw van de beroemde Matthäus-Passion. Presentator Wilfred Kemp en programmamaker Carel den Hertog laten hoe dramatisch, flitsend én ontroerend deze passie van Johann Sebastian Bach is. Te beluisteren in de serie Meer dan Matthäus (KRO-NCRVop npoklassiek.nl en in de gratis NPO Luister-app.

Meer passiemuziek op NPO Klassiek 
Er klinkt meer passiemuziek op de zender dan alleen de Matthäus-Passion:

Zondag 24 maart - 14:00 uur, Zondagmiddagconcert
Bachs Johannes-Passion op Palmzondag, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Trevor Pinnock. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam.

Zondag 24 maart - 20:00 uur, Avondconcert
Deze avond klinkt er een heel andere Matthäus-Passion: die van Johann Sebastiani, een componist die 60 jaar vóór Bach werd geboren. Uitgevoerd door ensemble Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier.

Vrijdag 29 maart - 20:00 uur, AVROTROS Vrijdagconcert
Een indrukwekkend oratorium over het lijden en sterven van Jezus: dat is Frank Martin's Golgotha. Met het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Stephan Zilias.

Zaterdag 30 maart - 14:00 uur, NTR ZaterdagMatinee
Reinhard Keiser, een tijdgenoot van Bach, schreef de Brockes-Passion. Deze middag hoor je het in een uitvoering door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato.

Speel mee met Matthäus
Wie zelf een instrument bespeelt kan ook meespelen met de aria Erbarme dich. Arrangeur Wijnand van Klaveren maakte van dit geliefde deel uit de Matthäus-Passion een instrumentaal arrangement. Van blokfluit tot saxofoon of piano, NPO Klassiek biedt bladmuziek en meespeelopnames voor maar liefst 14 verschillende instrumenten. Met Speel mee met Matthäus kan iedereen thuis op zijn eigen tempo Erbarme dich leren spelen.

Ga voor meer informatie, achtergrondverhalen en een compleet overzicht van alles wat er rondom de Matthäus-Passion op NPO Klassiek te vinden is, naar npoklassiek.nl/matthaus. De week van de Matthäus-Passion is te volgen via NPO Klassiek, npoklassiek.nl en de gratis NPO Luister-app.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)