LogoPers

NPO Klassiek in het teken van Matthäus-Passion

NPO Klassiek staat van dinsdag 28 maart tot en met zondag 9 april in het teken van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Het is het meest geliefde en bekende werk van Bach: in de week voor Pasen wordt de Matthäus overal in Nederland uitgevoerd en bij de jaarlijkse Klassieke Top 400 van NPO Klassiek eindigt het muziekstuk steevast op nummer 1. Naast de Matthäus is er in aanloop naar Pasen veel aandacht voor andere passiemuziek in de radioprogramma’s van NPO Klassiek.
24 maart 2023

Op npoklassiek.nl/matthaus is alles over de Matthäus-Passion gebundeld. Van live concerten door de Nederlandse Bachvereniging en het Concertgebouworkest tot videoregistraties en interessante podcasts over de achtergronden van Bachs passie. Daarnaast is in de radioprogramma’s op NPO Klassiek ook andere passiemuziek te horen, zoals de Johannes-Passion van Bach en de Matthäus-Passion van Bachs tijdgenoot Johann Heinrich Rolle. Liefhebbers kunnen de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach op vrijdag 7 april om 12.20 uur op NPO 2 zien. Een uitvoering door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman (Omroep MAX). Ook te zien op NPO Start.

Live opnames Matthäus-Passion op NPO Klassiek
NPO Klassiek zendt drie complete opnames van de Matthäus-Passion uit. Op dinsdag 28 maart is in het Avondconcert (NTR) vanaf 19.30 uur de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Masato Suzuki, met onder anderen Benjamin Bruns en het Kampen Boys Choir te horen. Op Palmzondag (zondag 2 april) klinkt tijdens het Zondagmiddagconcert vanaf 12.00 uur Bachs Matthäus-Passion, uitgevoerd door het Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Kinderkoor en solisten o.l.v. John Butt. Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. In het Avondconcert (NTR) op donderdag 6 april is vanaf 20.00 uur een andere Matthäus-Passion te horen dan de luisteraar gewend is: deze keer van componist Johann Heinrich Rolle. Live vanuit Amare in Den Haag door de Kölner Akademie en solisten o.l.v. Michael Alexander Willens.

Podcasts
Nergens ter wereld wordt de Matthäus zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Maar wat hoor je precies in Bachs meesterwerk? In de podcast Matthäus (KRO-NCRV) loodsen Matthäuskenner Carel den Hertog en presentator Lex Bohlmeijer je door de onmetelijke rijkdom van de Matthäus-Passion.

Voor het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging in 2022 maakte Botte Jellema voor NPO Klassiek de podcast 100 jaar Matthäus (NTR). Heeft het ensemble na al die jaren eindelijk de definitieve, perfecte Matthäus-Passion in de vingers? 

Meer Passiemuziek op NPO Klassiek
Er klinkt meer passiemuziek op de zender dan alleen de Matthäus-Passion:

Maandag 3 april – 20.00 uur, Avondconcert (NTR)
De Johannes-Passion van Bach, met het Nederlands Kamerorkest, Cappella Amsterdam o.l.v. René Jacobs, met o.a. tenor Werner Güra als evangelist.

Dinsdag 4 april – 20.00 uur, Avondconcert (NTR)
Rebellencollectief Pynarello bundelt de krachten met a-capella ensemble Kobra, voor een nieuwe passie rondom moeder Maria en diverse vrouwelijke componisten.

Vrijdag 7 april – 20.00 uur, AVROTROS Vrijdagconcert
Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Vasily Petrenko brengen Wagners Ouverture Charfreitagszauber uit Parsifal en twee zettingen van het Te Deum: die van Bruckner en Pärt.

Zondag 9 april – 20.00 uur, Avondconcert (NTR)
Holland Baroque presenteert: passiemuziek zoals die geklonken heeft in de 17de-eeuwse kloosters in Noord-Brabant.

Ga voor meer informatie, achtergrondverhalen en een compleet overzicht van alles wat er rondom de Matthäus-Passion op NPO Klassiek te vinden is, naar npoklassiek.nl/matthaus of de NPO Klassiek-app.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)