NPO maakt psychische problemen bespreekbaar
Van 9 april tot en met 16 mei geven jongeren zich bloot in tal van NPO 3-programma’s, op npo3.nl en via NPO 3FM tijdens de #TrueSelfie-weken. Zij willen depressies, zelfmoordgedachten en andere psychische problemen bespreekbaar maken. De uitzendingen worden omlijst met Testimonials: korte zelfportretten van jongeren die openhartig hun ervaringen delen.
Na afloop van de NPO 3-programma’s gaan jongeren in aftertalks op npo3.nl/trueselfie met elkaar in gesprek over deze thematiek. De Testimonials zijn eveneens op de site te bekijken.
Vanaf 9 april is npo3.nl/trueselfie ook het podium voor CV der Mislukkingen (VPRO). Succesvolle Nederlanders (onder wie Romana Vrede, Duncan Stutterheim, Marit Bouwmeester en Stine Jensen) vertellen openhartig over de dingen die hen niet lukten en ze geven tips over hoe met mislukkingen om te gaan. De makers roepen anderen op om hun eigen professionele mislukking online te delen met vrienden of volgers. Want bij niemand gaat alles altijd goed, al doen de tijdlijnen op social media soms anders vermoeden.
De #TrueSelfie-weken starten met de Depressie Kennistest (BNNVARA) op maandag 9 april (NPO 3, 21.10 uur), gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Het programma maakt met informerende, maar ook luchtige tests depressies bespreekbaar. In vier spelrondes beantwoorden BN’ers en publiek vragen over verschillende soorten depressies, symptomen en behandelingen. Iedereen die meedoet is na afloop in staat de signalen van een depressie te herkennen.
Op dinsdag 10 april begint op NPO 3 om 21.55 uur het zesdelige True Selfie (BNNVARA). Acht jongeren met psychische problemen filmen hun eigen leven en delen met de kijker kwetsbare momenten. Ze hebben het lef om een kant van zichzelf te tonen die jongeren meestal angstvallig verborgen houden. Een keer per week komen ze bij elkaar om onder leiding van een psycholoog met elkaar in gesprek te gaan.
Tweestrijd (EO), vanaf woensdag 11 april op NPO 3 om 21.40 uur, draait om bijzondere ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren. De één gaat dood omdat het lichaam het opgeeft; voor de ander is de dood een mogelijke uitweg voor een leven dat hij of zij niet meer wil. Zij trekken een jaar samen op om elkaar beter te leren kennen en verkennen elkaars perspectief op leven en dood. Begrijpen zij elkaar en hebben zij elkaar iets bieden?
Presentator Jan Kooijman laat in #jesuisdepri (KRO-NCRV) vanaf maandag 16 april op NPO 3 om 21.10 uur zien hoe vier depressieve jongeren omgaan met hun ziekte en hoe zij deze strijd proberen te overwinnen. De kijkers krijgen een indringend kijkje in hun leven, via deskundigen, psychiaters en hulpverleners.
De prijswinnende documentaire 3Doc: In het hoofd van mijn zusje (BNNVARA) wordt op 2 mei uitgezonden op NPO 3 om 21.40 uur. De film is een portret van de zus van filmmaker Ingrid Kamerling. Haar zusje leed aan angsten en keuzestress en maakte uiteindelijk op 24-jarige leeftijd, vlak voor haar diploma-uitreiking, een einde aan haar leven. Kamerling gaat op zoek naar het hoe en waarom van haar zelfdoding. Ze probeert door middel van familievideo's, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven en de beweegredenen van haar zus.
Afsluiting van de #TrueSelfie-weken vormt op 7 mei de thema-avond Deprestival (KRO-NCRV), op NPO 3 om 21.10 uur. Ook NPO 3FM heeft tijdens de #TrueSelfie-weken ruimschoots aandacht voor psychische problemen onder jongeren.
Voor de #TrueSelfie-weken werkt de NPO samen met MIND Korrelatie.
FOTO KRO-NCRV/WESSEL DE GROOT