LogoPers

NPO: Nieuwe werkwijze borgt hoogwaardig drama en documentaire

NPO stuurt advies aan Raad voor Cultuur De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt een nieuwe werkwijze voor om hoogwaardige drama’s en documentaires voor het Nederlandse publiek te borgen.
14 november 2013

Als het Mediafonds wordt opgeheven conform het regeerakkoord, oormerkt de NPO hiervoor 16,6 miljoen euro uit zijn eigen budget. Vandaag stuurt de NPO het advies voor de nieuwe werkwijze aan de Raad voor Cultuur. Het advies is opgesteld door een onafhankelijke adviseur.

De NPO zegde eerder al toe 14 miljoen euro van het NPO-budget te oormerken voor hoogwaardig drama, artistieke documentaires en talentontwikkeling. Dat bedrag is verhoogd naar 16,6 miljoen euro. Om het huidige hoge niveau van kwaliteit en onafhankelijke beoordeling te garanderen, stelt de NPO adviescommissies voor uit de sector met een hoog niveau van expertise. Deze werkwijze is toegankelijk, transparant en met zo min mogelijk overhead. Het advies van de commissie is in principe bindend.

NPO-bestuurslid Shula Rijxman: “Documentaire en drama zijn topprioriteiten van de publieke omroep.  Door het oormerken van geld blijven we investeren in deze genres. En met de voorgestelde werkwijze garanderen we de continuering van een onafhankelijke toets op kwaliteit. Hierdoor kan de kijker ook in de toekomst genieten van hoogwaardige programma’s als ‘De Prooi’, ‘Zusjes’ en ‘De Regels van Matthijs’.”

Het kabinet is voornemens het Mediafonds op te heffen per 1 januari 2017. Staatssecretaris Dekker van OCW heeft de Raad voor Cultuur om advies gevraagd voor een toekomstverkenning van het Mediabestel. Het advies over de borging van hoogwaardige culturele producties is hiervan een onderdeel.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)