LogoPers

NPO ondersteunt diversiteitsbewuste omroepen via Stimuleringsplan

Omroepen die in hun bestaande programma’s een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving willen bereiken, kunnen hiervoor budget aanvragen bij de NPO. Dit staat beschreven in het zogenaamde Stimuleringsplan Representatie Programmering. De NPO wil zo concrete acties voor een betere representatie stimuleren. Het plan kent een competitie-element, waarbij alleen de beste ideeën worden gehonoreerd. Omroepen worden zelf ook geacht een financiële bijdrage te leveren. In totaal is voor de gezamenlijke plannen 1 miljoen budget beschikbaar gesteld.
1 oktober 2009

Voorbeelden van concrete acties zijn trainingen of het gedeeltelijk vrijmaken van redacteuren. Zo kunnen deze hun kennis van verschillende culturen in Nederland verbreden en hun netwerk hierin uitbreiden.

Door het competitie-element worden de omroepen die daadwerkelijk vorderingen willen maken gestimuleerd. Verder is er sprake van matching: de NPO betaalt het grootste deel van de kosten, maar omroepen worden geacht ook zelf een financiële bijdrage te leveren. Het is belangrijk dat omroepen niet alleen de redactie van het betreffende programma bij het plan betrekken, maar ook sleutelfiguren binnen hun organisatie, zoals directieleden en hoofdredacteuren.

Omroepen krijgen deze maand tekst en uitleg omtrent het Stimuleringsplan Representatie dat in januari 2010 van start gaat. Vanaf half oktober staat de definitieve regeling op de site van de NPO. Omroepen kunnen dan tot en met 15 november aanvragen indienen.

Meer over diversiteit bij de publieke omroep

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)