LogoPers

NPO-programmering in mei extra in het teken van racisme, discriminatie en diversiteit

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer “De ander zien, jezelf zijn” komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online.
26 april 2022

In De roze supporters (KRO-NCRV) staat de ingewikkelde combinatie van homoseksualiteit en voetbal centraal en worden regenboogvoetbalsupportersverenigingen gevolgd in hun pogingen om homofobie uit voetbalstadions te bannen. De 3Doc: OMARI; geen gezeik (BNNVARA) vertelt over YouTube-ster Selma Omari, die al jaren moet opboksen tegen haatdragende reacties maar tegelijkertijd een rolmodel is van de nieuwe bi-culturele en digitale generatie. De observationele documentaire Kleine mensen, grote dromen (KRO-NCRV) laat zien hoe het leven van kleine mensen tot 1 meter 50 eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte.

Ook is er in mei veel aandacht voor muziek. In Concert for Change (MAX/WNL/EO/BNNVARA) zetten topartiesten zoals Emeli Sandé, Edsilia Rombley en de Oekraïense Jamala bijzondere Nederlanders in de spotlight die een positieve beweging in gang hebben gezet op het gebied van diversiteit en acceptatie. Podium ZWART (Omroep ZWART) omarmt de wereld van R&B en hiphop, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres in optredens van de beste nationale en internationale performers van dit moment. All of the Lights (EO) is een nieuw muzikaal programma waarin bekende hiphop-artiesten Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg hun hits in het licht van de gospel uitvoeren.

De volledige programmering van De ander zien, jezelf zijn is hieronder te vinden.


TV

Concert for Change (zondag 1 mei, NPO 1, 21.30 uur) MAX/WNL/EO/BNNVARA

In Concert for Change zetten topartiesten live vanuit Studio 21 bijzondere Nederlanders in de spotlight. Mensen die vanuit hun eigen kracht een positieve beweging in gang hebben gezet als het gaat om inclusiviteit en acceptatie. De indringende verhalen zijn de bron van inspiratie voor de artiesten die aansluitend optreden.

Thema’s die centraal staan zijn onder meer discriminatie, racisme en gelijkheid. Lisette Wellens en Dwight van van de Vijver brengen in reportages de inspirerende verhalen van onder meer meervoudig paralympisch kampioene Esther Vergeer, musicalster Sorayah Gerrits, topvoetbalster Merel van Dongen, concertpianiste Iris Hond en haar Foundation, danser Redouan Ait Chitt en Barbara Pravi. Verder verlenen o.a. minister-president Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag een speciale bijdrage. Met optredens van grote buitenlandse artiesten als Emeli Sandé uit Groot Brittannië en Jamala, de Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival in 2016 en letterlijk op de vlucht voor de oorlog in haar land. Uit Nederland optredens van Iris Hond, Edsilia Rombley, HAEVN, Berget Lewis, Elske DeWall & Tania Kross. Zij treden op met de grote live-band onder leiding van Eric van Tijn. Presentatie door Giovanca Ostiana en Carrie ten Napel.

 

Puberruil (vanaf mei, NPO 3, 21.10 uur) KRO-NCRV

In Puberruil stappen twee pubers uit hun vertrouwde bubbel en wisselen een paar dagen van leven. Zo ruilt Troy, die genderfluïde en non-binair is, VWO doet, theaterlessen volgt en interesse heeft in de ‘drag queen wereld’ met Boerin Wilke van leven, die op het MBO zit en later de melkveehouderij van haar ouders wil overnemen. En puber Maxim, die later chirurg wil worden, ruilt van leven met DJ Jaimy Lorenzo: een verschil van dag en nacht! Hoe vergaat het de pubers? Presentatie: Jan Kooijman.

 

Vergeten Helden (vanaf maandag 2 mei, NPO 2, 22.15 uur) MAX

In deze driedelige serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken.

 

Zwarte bevrijders (donderdag 5 mei, NPO 2, 22.10 uur) WNL

Limburg wordt in 1944 bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten, in die tijd nog streng gesegregeerd naar huidskleur. Zwarte en witte soldaten nemen deel aan de bevrijdingsfeesten en leren de lokale bevolking kennen. Uit deze ontmoetingen komen ook een aantal kinderen voort.

Cor en Wanda worden geboren in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hun jeugd staat in het teken van hun ongebruikelijke huidskleur, een zeldzaamheid in zuidelijk Nederland in de jaren vijftig. Hun moeders doen er het zwijgen toe. Het enige wat ze weten over hun vaders, is dat het zwarte Amerikaanse soldaten moeten zijn geweest.

Dankzij nieuwe DNA-technieken weten zij in de herfst van hun leven hun herkomst te ontdekken. Cor en Wanda reizen naar de Virginia en New Orleans om hun nieuwe familie te ontmoeten, verbonden door een bloedband, maar afkomstig uit andere cultuur. Kinderen van Zwarte Bevrijders vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en discriminatie in de V.S. en Nederland, bezien door de ogen van mensen die het zelf hebben meegemaakt.

 

I Don’t Wanna Dance (vrijdag 6 mei, NPO 3, 22.55 uur) VPRO

Filmdrama. Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben, worden de 15-jarige Joey en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder, Daphne. Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Maar al snel valt Daphne terug in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang kan hij dat volhouden, ten koste van zijn eigen geluk? Een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het meemaakte.

 

Buladó (zondag 8 mei, NPO Zapp, 15.30 uur) NTR

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa. De film Buladó is geregisseerd door Eché Janga die samen met Esther Duysker ook het script heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

 

Hoofdzaken (vanaf zondag 8 mei, NPO Zapp, 18.40 uur) VPRO

In deze speciale afleveringen van Hoofdzaken krijgen kinderen een knipbeurt bij kapper Marko, terwijl ze praten over wat er in de wereld leeft en hoe zij daar mee te maken krijgen. De kinderen vertellen over hun kopzorgen, of waar ze juist heel blij van worden. Aan bod komen thema's als de ramadan, omgaan met racisme en de oorlog.

 

First Day (vanaf maandag 9 mei, NPO Zapp. 17.50 uur) KRO-NCRV

Australische jeugdserie over de 12-jarige Hannah, een onzeker transgender meisje, dat naar de middelbare school gaat. Op de nieuwe school weet vrijwel niemand dat ze trans is. Hoe zal ze ontvangen worden door haar medeleerlingen?

 

Kleine mensen, grote dromen (vanaf dinsdag 10 mei, NPO 3, 22.30 uur) KRO-NCRV

Van de 7,6 miljard mensen op de wereld zijn er maar 650.000 die aan de zeldzame genetische aandoening dwerggroei lijden en die daardoor niet groter worden dan zo'n 1 meter 50. In deze hartverwarmende serie volgen we het dagelijks leven van bijzondere mensen die het leven in Groot-Brittannië door hun kleine postuur vanuit een uniek perspectief ervaren. De observationele documentaire laat zien hoe het leven van kleine mensen eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte. Deze kleine mensen jagen grote dromen na en krijgen daarbij met vooroordelen te maken. Kan iemands lengte succes in de weg staan? We zien hoe met deze aandoening geboren kinderen hun leven ervaren en waarom sommigen van hen ervoor kiezen om operaties te ondergaan om groter te worden. Ook de situatie van kleine mensen op de werkvloer komt aan bod.

 

Sort Of (vanaf donderdag 12 mei, NPO 3, 23.32 uur) VPRO

In de Canadese serie Sort Of, gemaakt door Bilal Baig (Acha Bacha) en Fab Fillippo (Save Me), voelt Sabi Mehboob, een genderfluïde millennial en jongste kind in een grote Pakistaanse familie, dat zijn zijn leven op losse schroeven komt te staan. Daarom klinkt het ook als het perfecte aanbod wanneer Sabi’s beste vriend 7ven aanbiedt om naar 'de queerste plek in het heelal' te verhuizen: Berlijn. Na een serieus fietsongeluk van de moeder van Sabi’s oppasgezin, die hierna in een coma raakt, besluit Sabi voor de kinderen te zorgen. Krijgt Sabi spijt van de keuze? Sort Of.

 

Sexual Healing (maandag 16 mei, NPO 2, 20.25 uur) BNNVARA

Evelien, spastisch vanaf haar geboorte, snakt naar intiem contact en erkenning voor wie ze is. Sexual Healing volgt haar moedige zoektocht naar intimiteit, waarbij ze taboes niet uit de weg gaat. Een film over ons oermenselijk verlangen naar intimiteit en hoe cruciaal dit is voor de eigenwaarde van elk mens.

 

De roze supporters (vanaf maandag 16 mei, NPO 3, 22.15 uur) KRO-NCRV

Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters. De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. De roze supporters volgt in vier afleveringen leden van regenboogvoetbalsupportersverenigingen, zoals De roze règâhs (ADO Den Haag) en De roze kameraden (Feyenoord) in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions en van de tribunes te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie.

 

All of the Lights (vanaf woensdag 18 mei, NPO 3, 22:55 uur) EO

All of the Lights is een nieuw muzikaal programma waarin Défano Holwijn in gesprek gaat met bekende hiphop-artiesten die hun hits in een ander daglicht uitvoeren; in het licht van de gospel. Dit doen Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg in vier verschillende afleveringen samen met het ZO! Gospel Choir en een liveband.

 

Close Up: The Photograph, James van der Zee (woensdag 18 mei, NPO 2, 23.20 uur) AVROTROS

In de jaren 20 van de vorige eeuw fotografeerde de beroemde zwarte fotograaf James van der Zee de grootvader van filmmaker Sherman de Jesus. De foto brengt filmmaker De Jesus 100 jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem, waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Wandelend door Harlem ontdekt de filmmaker meer over dit verleden én heeft hij inspirerende ontmoetingen met hedendaagse bewoners van de wijk.

 

Het M-woord (donderdag 19 mei, NPO 3, 20.20 uur) NTR

Documentaire van journalist en schrijver Haroon Ali waarin hij onderzoekt of moslim zijn samen kan gaan met homoseksualiteit. Toen Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders ook dat hij geen moslim meer kon zijn. Hij had het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn geaardheid. Maar is dat zo? Met aansluitend (om 21.15 uur) een talkshow onder leiding van Ajouad El Miloudi.

 

Hello Goodbye – Achter de voordeur (donderdag 19 mei, NPO 1, 20.35 uur) KRO-NCRV

In Hello Goodbye ontmoet Joris Linssen in de aankomsthal van Schiphol mensen met bijzondere verhalen. Over langverloren liefdes, over vlucht uit oorlogsgebieden, mensen die hun familieleden na lange tijd weer eindelijk kunnen omhelzen. In deze speciale aflevering van Hello Goodbye gaat Joris langs bij mensen die hij eerder op Schiphol heeft ontmoet.  Hoe gaat het nu met ze? Waar staan ze nu in het leven en wat heeft dat bijzondere moment op Schiphol, waar Joris getuige van mocht zijn, voor ze betekend?

 

2Doc: Petite Fille (donderdag 19 mei, NPO 2, 22.30 uur) HUMAN

Al haar hele leven droomt de zevenjarige als jongen geboren Sasha ervan een meisje te mogen zijn. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Dat is anders in de buitenwereld. Zo moet ze van de schoolleiding op school jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Sasha vindt het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een zachte intimiteit. Een film over een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.

 

3Doc: OMARI; geen gezeik (maandag 23 mei, NPO 3, 22.10 uur) BNNVARA

Al jaren moet YouTube-ster Selma Omari opboksen tegen haatdragende reacties, maar dat houdt haar niet tegen om te vechten voor de vrijheid van haar eigen mening. Selma is een rolmodel van de nieuwe bi-culturele en digitale generatie, een dame die niet eerst netjes aanbelt maar met een ongekende drive de deur opentrapt en haar ongezouten mening geeft. Iemand met het hart op de tong, die niet schroomt om zich te verzetten en uit te spreken tegen heersende conservatieve wetten. Of het nou gaat om de mode- en beautywereld of de Islam; Selma zegt waar het op staat. Een publiekelijke discussie gaat ze dan ook niet uit de weg want rechtvaardigheid gaat boven alles, zelfs wanneer zij daarmee buiten de lijntjes kleurt of kans maakt haar eigen glazen in te gooien. Wat gaat er schuil achter deze ogenschijnlijk zelfverzekerde, modebewuste en stijlvolle vrouw? En wat drijft haar op een dieper niveau?

 

Ryan is zwanger (donderdag 26 mei, NPO 3, 21.00 uur) BNNVARA

Als je Ryan en David -allebei met volle baard- op straat tegenkomt zou je niet denken dat zij samen een biologisch kind kunnen krijgen. En toch gaat die kinderwens wat hen betreft wel vervulling. Ryan (die/hen) is transpersoon en wil zwanger worden. Gesteund door diens partner David (hij/hem) trotseren ze alle hobbels op de weg naar het ouderschap. Een avontuur dat aanzet tot nadenken over hoe modern en inclusief onze samenleving eigenlijk is.

 

Pointer (vrijdag 27 mei, NPO 2, 21.10 uur) KRO-NCRV

De anti-homobeweging slaat een nieuwe koers in: je mag wel homo zijn, maar niet doen. In aanloop naar een mogelijk verbod op ‘homogenezing’ lijken orthodox christelijke organisaties van standpunt te veranderen: de inzet is niet langer de homoseksualiteit te ‘genezen’ maar te accepteren. Praktiseren is echter uit den boze; een goed christen met homoseksuele gevoelens wordt geacht een celibatair leven te leiden. Pointer onderzoekt deze koerswijziging, hoe orthodox christelijke scholen hiermee omgaan en waar het onderdrukken van deze gevoelens toe kan leiden.   

 

Podium ZWART (vrijdag 27 mei, NPO 3, 22.45 uur) Omroep ZWART
Muziekprogramma gepresenteerd door Glen Faria en Veronica van Hoogdalem.
Podium ZWART omarmt de wereld van R&B en hiphop, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals afrobeat, latin, reggae, jazz en nog ontelbaar veel meer. Een programma met ruimte voor bijzondere verhalen, jong regionaal talent en optredens van de beste nationale en internationale performers van dit moment.

 

Podium Witteman presenteert Barok in Paramaribo (zondag 29 mei, NPO 2, 18.25 uur) NTR

In mei van dit jaar gaat het ensemble Holland Baroque samen met twee jonge zangers, Arturo den Hartog en Lucretia Starke, naar Suriname. Arturo en Lucretia zijn beiden studenten van de opleiding Zang Klassiek aan het Koninkijk Conservatium in Den Haag. Deze twee jonge klassieke muziektalenten nemen Holland Baroque mee naar waar zij ooit begonnen zijn: de Kathedrale Koorschool in Paramaribo. Ze reizen af naar Suriname met maar een doel: met zoveel mogelijk kinderen muziek maken. Het is een wisselwerking tussen het ensemble aan de ene kant en de kinderen aan de andere kant, beide leren van elkaar. Met als uitsmijter een concert.

 

Leven in Limbo (vanaf maandag 30 mei, NPO 2, 22:18 uur) HUMAN

Wat als je al een leven opgebouwd hebt in dit land, maar toch niet mag blijven? Je op papier in geen enkel land bestaat? Of Nederland moet verlaten, maar in je geboorteland niet welkom bent of al jaren wacht op een verblijfsvergunning? De vierdelige documentaireserie Leven in Limbo, van de makers van De Wasstraat, neemt ons mee in de levens van mensen die zonder (geldige) papieren in Nederland wonen, een bestaan dat risico’s en onzekerheden met zich meebrengt. Hoe is het om te leven in een land waar je niet mag bestaan?

 

Het Grote Hokjesexperiment (woensdag 1 juni, NPO 1, 20.30 uur) EO

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op 1 juni Het Grote Hokjesexperiment bij de EO op NPO 1. Hieraan doen diverse groepen Nederlanders mee die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een handicap. In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. Het Grote Hokjesexperiment focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Professor Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan.

 

JoJo & Ouma (elke schooldag, NPO Zappelin, 7.15 uur) KRO-NCRV
JoJo is bijna vijf en Ouma is haar wijze en liefhebbende grootmoeder. Ze wonen dicht bij elkaar en oma heeft altijd wel iets leuks in petto als JoJo op bezoek komt. Noraly Beyer spreekt de stem in van Ouma.

 

Anansi de Spin (elke zaterdag, NPO Zappelin, 7.40 uur) KRO-NCRV

Een serie over volksvertellingen die al eeuwenlang van generatie op generatie worden verteld in veel Surinaamse, Caribische en West-Afrikaanse gebieden. De serie wil kind en ouders kennis laten maken met deze eigenwijze en blije spin, die iedereen te slim af denkt te zijn. Voor de animatieserie zijn de bestaande verhalen bewerkt door Iven Cudogham, die onder andere geïnspireerd raakte door zijn zeven kinderen.

 

Lief Monster (elk weekend, NPO Zappelin, 7.15 uur) EO

Lief Monster voelt zich soms buitengesloten, want hij is anders dan de rest en wil het anderen steeds naar de zin maken. Gelukkig helpen de andere dieren hem vaak over de drempel heen.

 

 

ONLINE

GRIJP IN (vanaf zondag 29 mei, NPO3.nl) BNNVARA

Je staat bij de supermarkt, op het schoolplein of in de kroeg en je ziet dat iemand wordt gediscrimineerd. Wat doe je als je zelf niet het slachtoffer bent maar wel de omstander? Grijp je in of niet? En áls je dat al doet, hoe dan?

 

Dat is waar het om draait in het nieuwe sociale experiment GRIJP IN. We kennen allemaal het liedje “...ik stond erbij en ik keek ernaar!” maar daarmee lossen we niks op. Of het nu draait om discriminatie, geweld, seksueel overschrijdend gedrag, pesten of machtsmisbruik, in alle gevallen houden we dit in stand wanneer we op het moment zelf niet ingrijpen. Maar, ingrijpen is lastig. Dat vraagt lef én kennis over hoe dit te doen. En daar gaan wij bij helpen.

 

 

AUDIO

Podcast All Inclusive (vanaf vrijdag 29 april, NPO Radio 2) BNNVARA

Hoe zou het zijn als je één dag met iemand anders van leven ruilt? Die vraag wordt beantwoord in de podcast ‘All Inclusive’. Iedere week ruilen twee mensen, die op het oog veel van elkaar verschillen, met elkaar van leven. Wat zijn uiteindelijk de belangrijkste verschillen? En waarin komen ze juist met elkaar overeen? In deze podcast volgen we de ruil en komen we zo tot antwoord op die vragen. Luister ‘All Inclusive’ vanaf 29 april elke vrijdag via je favoriete podcast-app, nporadio2.nl/podcasts, de NPO Radio 2-app of de NPO Luister-app.


Podcast Sexual Healing (vanaf maandag 9 mei, NPO 2) BNNVARA

In deze podcast, die aansluit bij de BNNVARA 2Doc Sexual Healing, duiken we dieper in de leefwereld van mensen voor wie seks door hun beperking niet zomaar een vanzelfsprekendheid is. Presentator Jurre Geluk interviewt uiteenlopende gasten over dit thema. Van ervaringsdeskundigen, tot mensen die graag ervaringsdeskundig willen worden. En van verzorgers tot partners: In deze zesdelige podcastserie vraagt Jurre hen de hemd van het lijf. Tijdens deze intieme gesprekken vertellen zijn gasten Jurre alles over seks, maar ook over het belang van intimiteit, aanraking en liefde. In de eerste uitzending spreekt hij bijvoorbeeld met twee gasten die actief zijn in de seksverzorging en die mensen met een beperking helpen bij het ontdekken van hun seksualiteit.

 

START

Op NPO Start zijn alle programma’s van De ander zien, jezelf zijn overzichtelijk te vinden via de collectiepagina https://www.npostart.nl/collectie/de-ander-zien-jezelf-zijn. Ook is er een uitgebreide selectie aan programma’s, films en documentaires rond vergelijkbare thema’s te vinden die eerder bij de publieke omroep te zien waren.

 

 

THEMAKANALEN 

  

DOCUMENTAIRES 

Ella Fitzgerald - Just One of Those Things (zondag 1 mei, NPO 2 extra, 20:30) NTR 

Ella Fitzgerald is zeventien en leeft op straat als ze in 1934 meedoet aan een talentenavond in het Apollo Theater in Harlem New York. Ze wil het liefst dansen, maar na een spetterend optreden van twee danseressen, besluit ze toch maar iets te zingen. Ze krijgt iedereen stil en binnen een paar maanden kan niemand meer om haar heen. 

  

De uitgesproken stem van Billie Holiday (zondag 1 mei, NPO 2 extra, 22:45) NTR 

Ze was de best betaalde zwarte artiest van haar tijd en kampte haar hele leven met verslavingen. Dat was voor zangeres Billie Holiday de manier om het geweld, de vrouwenhaat en het racisme het hoofd te bieden. In deze documentaire krijgen we een inkijk in het turbulente leven van één van de grootste jazz-legendes, dat naast het podium weinig glamour kende. 

  

Sisters with Transistors (vrijdag 6 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Het opmerkelijke verhaal over vrouwelijke pioniers van elektronische muziek: componisten die machines en hun bevrijdende technologieën omarmen om daarmee de huidige muziek volledig te transformeren. De geschiedenis van vrouwen is een geschiedenis van stilte geweest. Muziek is daar geen uitzondering in. Met de bredere sociale, politieke en culturele context van de 20ste eeuw als achtergrond, onthult deze documentaire een unieke emancipatorische strijd, die de centrale rol van vrouwen in de geschiedenis van muziek, en de samenleving in het algemeen, herstelt. 

  

Song of Lahore (zaterdag 7 mei, NPO 2 extra, 22:40) VPRO 

Deze documentaire volgt Pakistaanse muzikanten en vraagt of er nog plaats voor hen is in een door conflicten en onderdrukking geteisterde samenleving. Met de muziek van het Sachal Jazz Ensemble. 

  

Ara Malikian: A Life Among the Strings (zondag 8 mei, NPO 2 extra, 20:30) NTR 

Deze documentaire vertelt het verhaal van de veelzijdige Libanees-Armeense violist Ara Malikian. In zijn instrument weerklinkt het lot van zijn volk. Ruim honderd jaar na dato speelt de Armeense genocide van 1915, waarbij zo’n anderhalf miljoen mensen zijn omgebracht, nog altijd een dominante rol in het leven van de violist. Een reis door zijn leven, geschiedenis en identiteit en hoe deze meesterviolist zich aan de ketens van de klassieke muziek ontworstelde. 

  

Satan and Adam (dinsdag 10 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Deze documentaire is een viering van de transformerende kracht van muziek en de banden die ontstaan wanneer werelden met elkaar in botsing komen en artiesten samenwerken. Een kleurrijk portret van twee muzikanten die ondanks compleet verschillende achtergronden toch een hechte muzikale vriendschap hadden. 

  

Soweto Soul (dinsdag 10 mei, NPO 2 extra, 21:45) NTR 

Soweto Soul is een eerbetoon aan de muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. Voor het album Soweto Soul werkte Joep Pelt samen met muzikanten uit alle hoeken van Zuid-Afrika's muzikale landschap. De liedjes die zij samen schreven verbinden de verschillende muziekstijlen en generaties uit de townships met elkaar, en brengen zodoende een nieuw geluid gebouwd op Zuid-Afrika's rijke muziektraditie. 

  

Rude Boy – The Story of Trojan Records (vrijdag 13 mei, NPO 2 extra, 20:30) NTR 

Eind jaren 60 en begin jaren 70 groeide het Londense label Trojan Records uit tot een van de meest invloedrijke platenmaatschappijen in de geschiedenis. Inspelend op de Jamaicaanse migratie naar Engeland, werd het label een expert in het uitbrengen van ska, rocksteady en reggae. Uitgebreide interviews onthullen de verhalen achter geliefde hits zoals "Rudy, A Message to You", "The Israelites" en "You Can Get It If You Really Want". De film viert hoe immigratie en innovatie de heersende cultuur veranderde. 

  

Maddy the Model (zaterdag 14 mei, NPO 2 extra, 22:25) VPRO 

Deze documentaire volgt Madeline Stuart op haar reis om 's werelds eerste professionele supermodel met het syndroom van Down te worden, waarbij ze onze perceptie van identiteit, schoonheid en handicap uitdaagt. 

  

Ballerina Boys (zondag 16 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Documentaire over Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, al 45 jaar de thuisbasis van enkele van 's werelds mooiste dansers, mannelijke ballerina's die grote risico's hebben genomen om hun oogverblindende versie van balletparodie te oefenen. Een film vol schoonheid en plezier. Het verleidt kijkers om kwesties van gender, inclusie en sociale rechtvaardigheid onder ogen te zien. 

  

Transkids (vrijdag 20 mei, NPO 2 extra, 20:30) KRO-NCRV 

Transkids is een rauwe en intieme coming-of-age-reis van vier buitengewone tieners in een overgangsproces, in een land waar militaire dienst verplicht is en de orthodox-joodse religie de wet is. De documentaire werpt een gloednieuw licht op de persoonlijke en sociale implicaties van het proces van gender- en identiteitsverandering. 

 

Maya Angelou: And Still I Rise (zaterdag 21 mei, NPO 2 extra, 22:05) NTR 
In een liefdevol portret zien we de weergaloze levensreis van dichter, schrijver en activist Maya Angelou. Aan de zijde van Malcolm X en Martin Luther King streed ze als burgerrechtenactivist voor de rechten van de Afro-Amerikaanse bevolking. Een pleidooi voor een uitbundig en vol leven, zonder schaamte of spijt. 

 

The Devil and Daniel Johnston (dinsdag 24 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Het ontroerende verhaal van Daniel Johnston, een singer-songwriter en outsider-kunstenaar die vanaf 1985 ondanks en dankzij heftige stemmingsstoornissen een ontzagwekkend oeuvre opbouwde. 

  

The Self Portrait (vrijdag 27 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Lene Marie Fossen (33) lijdt aan ernstige anorexia en ontduikt het Noorse gezondheidszorgsysteem al sinds haar tiende. Op een gegeven moment leert ze zichzelf de kunst van het fotograferen aan. In de afgelopen jaren werd Lene erkend als een fotograaf van wereldklasse. Deze film is een portret van een kunstenaar en een portret van een dodelijke ziekte. 

  

Matangi/Maya/M.I.A (zaterdag 28 mei, NPO 2 extra, 22:30) VPRO 

Een persoonlijk profiel van de veelgeprezen artiest M.I.A. en haar opmerkelijke reis van immigrant tot popster. Ze ontvluchtte op jonge leeftijd de burgeroorlog in haar land en heeft zich opgeworpen tot stem van de onderdrukte etnische Tamil-minderheid. De film toont de artiest in haar strijd met de muziekindustrie en mainstream media, wat haar één van de meest herkenbare, uitgesproken en provocerende stemmen maakt binnen de muziek business. 

  

FILM 

La Mala Educacion (zaterdag 14 mei, NPO 2 extra, 20:30) NTR 

Film van regisseur Pedro Almodovar. Over de vriendschap tussen twee jongens op een katholieke school in de jaren ‘60 die elkaar in de jaren ‘80 weer ontmoeten. Centrale thema's in de film zijn seksueel misbruik door katholieke priesters, transseksualiteit, homoseksualiteit, drugsmisbruik en metafictie. 

  

Goldie (donderdag 19 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Film van regisseur Sam de Jong. Goldie is een eigenwijze New Yorkse tiener die ervan droomt beroemd te worden. Als haar moeder wordt opgepakt, doet Goldie er alles aan om haar jongere zusjes uit handen van jeugdzorg te houden. 

  

I, Daniel Blake (zaterdag 21 mei, NPO 2 extra, 20:30) BNNVARA 

Film van regisseur Ken Loach. Als de 59-jarige Daniel Blake een hartaanval krijgt moet hij zich een weg zien te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem, waardoor hij zijn waardigheid dreigt te verliezen. 

  

Adam (donderdag 26 mei, NPO 2 extra, 20:30) VPRO 

Film van regisseur Maryam Touzani. De zwangere, ongetrouwde Samia is op zoek naar een dak boven haar hoofd en klopt aan bij Abla, weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda. In eerste instantie blijft de deur voor Samia gesloten, maar geleidelijk vinden de vrouwen steeds meer steun bij elkaar. Ondertussen bakken ze in de bakkerij van Abla de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.  

  

Bande de Filles (zaterdag 28 mei, NPO 2 extra, 20:30) NTR 

Film van regisseur Céline Sciamma. De 16-jarige Marieme leeft in een door regels geregeerde omgeving. Maar wanneer ze in contact komt met een groep meisjes die de vrijheid heeft afgedwongen, verandert alles. 

 

MUZIEK 

De gehele maand mei is het muziekpodium van NPO 2 extra gereserveerd voor vrouwelijke artiesten. Elke avond rond 23:00 uur zijn concerten en optredens te zien van vrouwelijke artiesten uit de pop, jazz, klassiek en wereldmuziek. Van Wende Snijders tot Ella Fitzgerald en van Anoushka Shankar tot Eefje de Visser. 

Laatste persberichten
In september gratis tickets tijdens 3FM Ticketmaand
De NPO steunt initiatief voor monument gevallen omroepmedewerkers Tweede Wereldoorlog
Publieke omroep dit najaar met nieuwe talkshows, hoogstaande dramaseries en bijzondere verhalen over Nederland op alle platforms
Dit najaar liggen kinderen in een deuk bij NPO Zapp
NPO Radio 2 week lang in actie voor KWF
Dag van de Zeezenders op NPO Radio 5
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)