LogoPers

NPO-serie Klem ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk

De tweede reeks van de dramaserie Klem (BNNVARA), die donderdag 13 september op NPO 1 van start gaat, is voorzien van audiodescriptie. Daarmee is de serie ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk.  
12 september 2018

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Dat zijn bijvoorbeeld de personages, gezichtsuitdrukkingen, locaties en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze beschrijving kunnen blinden en slechtzienden het verhaal goed volgen. 
 

In Klem 2 raakt Hugo Warmond (Barry Atsma), directeur MKB van de Belastingdienst, steeds meer verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner (Jacob Derwig). Beiden proberen het verleden te begraven. Maar al snel krijgen ze te maken met de FIOD, malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de Amsterdamse onderwereld.
 

De NPO kiest per jaar een paar programma’s die van audioscriptie voorzien kunnen worden. Voor 2018 waren dat behalve Klem 2 (BNNVARA) ook de in maart gestarte serie Flikken Maastricht (AVROTROS). Een derde titel volgt eind dit jaar. Daarnaast worden sinds 2016 alle Telefilms op NPO 3 (tegenwoordig Nieuwe Nederlandse Films geheten) en Teledocs met audiodescriptie aangeboden.
 

Pilot
De NPO begon eind 2015 met een pilot met audiodescriptie bij de dramaserie Tessa (BNNVARA), Boer Zoekt Vrouw (KRO-NCRV) en de jeugdserie Alleen op de Wereld (VPRO). In 2017 kwamen daar Penoza (KRO-NCRV), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Circus Noël (KRO-NCRV) en Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV) bij. De bevindingen van de pilot waren positief en de waardering onder de doelgroep was groot. Reden voor de NPO om ermee door te gaan.
 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)