LogoPers

NPO stelt programmadata beschikbaar voor (her)gebruik

De publieke omroep stelt vanaf woensdag 27 mei data beschikbaar voor app-ontwikkelaars en data-enthousiastelingen. Woensdagavond vond de officiële kick-off plaats van het project NPO Backstage. Met NPO Backstage wordt het (her)gebruik van data gestimuleerd, zodat er innovatieve en creatieve apps ontwikkeld kunnen worden met data van de NPO.
28 mei 2015

 

Het is voor het eerst dat de publieke omroep programmadata structureel als open data aanbiedt. Dit betekent dat de data ook gelezen kan worden door computers en dat er op die manier door programmeurs nieuwe toepassingen mee gemaakt kunnen worden.

Eerdere organisaties gingen de NPO voor met het openstellen van data. Het KNMI deelde data over weersverwachtingen en hier is onder andere de bekende applicatie ‘Buienradar’ uit voort gekomen. Ook de NS stelde actuele vertrektijden beschikbaar door middel van open data en ook hiermee zijn meerdere applicaties tot stand gekomen.

Frans Klein (Directeur Televisie van de NPO) is de opdrachtgever van het project en is erg benieuwd naar de toepassingen die gecreëerd worden met data van en voor de publieke omroep: “Programmeurs en developers kunnen met deze data iets bijzonders maken. Zij knopen dingen aan elkaar die wij misschien nooit zouden bedenken. Dat vind ik een spannend idee wat ik in de komende maanden tijdens het project NPO Backstage hoop te gaan zien.”

 

Beschikbare open data

Vanaf vandaag is er voor iedereen die serieus aan de slag wil data beschikbaar van journalistiek.npo.nl. De API (Application Programming Interface) oftewel omgeving waar de data verzameld wordt en tevens de toegangspoort tot de data wordt in de loop van het jaar gevuld met meer programmadata door programmamakers en omroepen. NPO Wetenschap zal als eerstvolgende haar data beschikbaar stellen.

 

Kick-off bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst in het Mediapatio in Hilversum lichtten onder andere Frans Klein (Directeur Televisie van de NPO), Wilko van Iperen (Hoofd Digitaal KRO/NCRV) en Karin Wijkmans (Eindredacteur Internet NTR) toe waarom de NPO haar data beschikbaar stelt. Ook waren er data-experts van de Open State Foundation aanwezig om uitleg te geven over hoe de data gebruikt kan worden.

 

Bij de kick-off van NPO Backstage waren ruim 60 programmeurs, data-enthousiastelingen en geïnteresseerden aanwezig. Zij gaan de komende tijd aan de slag met de data van de publieke omroep. Eind augustus presenteren zij hun creaties aan de NPO.

 

Voor alle informatie over NPO Backstage en de laatste ontwikkelingen kun je terecht op  of via Twitter, volg @NPOBackstage.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)