LogoPers

Ondertitelingen bieden enorm veel mogelijkheden voor apps

Sinds 27 mei heeft de publieke omroep data beschikbaar gesteld voor data-experts en ontwikkelaars in het project NPO Backstage. In een app-competitie, die tot en met donderdag 17 september loopt, gaan zij aan de slag om innovatieve en creatieve toepassingen te ontwikkelen met data van de NPO. Vooral de ondertitels die zijn vrijgegeven bieden enorm veel mogelijkheden.
11 september 2015

“De ondertitelingsdata maakt het veel makkelijker om gedetailleerd te zoeken in en naar uitzendingen.” Vertelt Joost Schellevis (sinds 1 september werkzaam als journalist bij de NOS) in zijn blog op de website van NPO Backstage. “Ook kun je er analyses op los laten. Ik zie al grafieken voor me van het aantal vermeldingen van politici in nieuwsprogramma's over een bepaalde tijd.”

Hiermee wordt de beschikbare data niet alleen interessant voor developers, maar ook voor media-wetenschappers of zelfs politicologen. Zo kun je met de data uit de NPO Backstage API bijvoorbeeld terugzien hoe vaak BN’ers (zoals politici) verschenen in televisieprogramma’s.

Verschillen tussen actualiteitenprogramma’s zichtbaar maken
De data maakt het ook mogelijk om meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen programma’s van de publieke omroep. Neem Nieuwsuur en EenVandaag. Twee programma’s waarin dagelijks de actualiteiten worden besproken. Een datavisualisatie van de meest gebruikte woorden laat zien dat er wel degelijk verschillen zijn tussen beide programma’s. Voorbeelden zijn de word cloud van Nieuwsuur (hier te zien) en die van EenVandaag (hier).

Meer weten over wat er allemaal mogelijk is met de data van de Publieke Omroep of zelf een app maken? Kijk op npo.nl/backstage voor alle informatie.

App-competitie
De app-competitie is nog in volle gang! Je kunt je app, website of andere toepassing nog insturen tot 17 september 2015, 23:59 uur. Het indienen van je app doe je hier. Een vakjury velt het oordeel over de inzendingen. Op vrijdag 25 september in Hilversum heb je de kans om voor de jury kort je app te pitchen. Hieronder de namen van de mensen die straks jouw idee kritisch onder de loep nemen:

  • Gijs van Beuzekom: netmanager verantwoordelijk voor de programmering van NPO 2.
  • Joost Schellevis: journalist bij de NOS.
  • Elsa Gorter: hoofd Digitaal en Innovatie bij de KRO-NCRV.
  • Liesbeth van de Kar: coördinator nieuwe media projecten NTR.
  • Dylan van Rijsbergen: coördinator non-lineaire programmering bij de NPO.
  • Sicco van Sas: programmeur bij de Open State Foundation en maakte de NPO Backstage API.

Laat hier weten of je daarbij wil zijn. Volg NPO Backstage ook op Twitter en Facebook.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)