LogoPers

Onderzoek: humor belangrijk voor tv-kijkende kinderen

Humor is belangrijk voor tv-kijkende kinderen en is een manier om op tv nuttige dingen te leren. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IPM KidWise in opdracht van publieke kinderzender Z@PP. Kinderen vinden de programma’s Het Klokhuis (NTR), Te Land, Ter Zee en in de Lucht (TROS) en SpangaS (NCRV) de grappigste titels van de Publieke Omroep. Z@PP, dat momenteel zijn tienjarig jubileum viert, presenteert de onderzoeksresultaten vandaag op het kinderfilmfestival Cinekid.
26 oktober 2010

Jongens en meisjes
De belangrijkste humorelementen voor kinderen zijn: blunders & bloopers, onverwachte gebeurtenissen, viezigheid en moppen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Daarbij vinden jongens en meisjes niet hetzelfde grappig: meisjes houden van fantasie-elementen, waar jongens houden van gekke bouwwerken als bruggen en kastelen.

Samen kijken
Kinderen lachen het liefste met hun broertjes, zusjes en ouders. “Grappige series zorgen voor gezelligheid en harmonie in het gezin. Door humor op tv deelt het gezin kostbare momenten met elkaar. Dit vergroot hun gevoel van bij elkaar horen”, zo meldt het onderzoeksrapport.

Het onderzoek was gericht op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De kinderen kregen vragen aan de hand van plaatjes van presentatoren of personages uit programma’s en korte fragmenten uit programma’s.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)