LogoPers

Pesters maken inhaalslag als kinderen weer naar school gaan

Na een jaar waarin de scholen grotendeels gesloten waren als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon dat pesters helaas een inhaalslag maakten bij de terugkeer naar school. Kinderen namen maar liefst bijna vijftig procent meer contact op over pesten ten opzichte van voor de laatste lockdown. Niet alleen het pesten maakt impact, maar specifiek ook buitensluiten. Dat sluit aan bij het thema van de landelijke Week Tegen Pesten: ‘Buitensluiten, Uitgesloten!’, een initiatief van stichting School & Veiligheid. Ook dit jaar staat NPO Zapp van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober online en op tv in het teken van deze themaweek.
23 september 2021

Veel kinderen voelen zich niet geholpen

Veel kinderen gaan na de zomervakantie weer volledig terug naar school. De Week Tegen Pesten stimuleert om in de klas te bespreken hoe je, na elkaar een lange tijd niet te hebben gezien, weer op een goede manier met elkaar om gaat. Want kinderen weten vaak niet goed wat ze moeten doen als ze (digitaal) worden gepest of buitengesloten, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon. Uit een steekproef in het onderzoek komt naar boven dat van de 70 kinderen die had besloten om iemand in vertrouwen te nemen, zich uiteindelijk 46 niet geholpen voelde.

 

Week Tegen Pesten op NPO Zapp  

#MijnPestverhaal

NPO Zapp trapt de Week Tegen Pesten af met het EO-programma #MijnPestverhaal, dat op zondag 26 september om 18.30 uur te zien is op NPO Zapp. In #MijnPestverhaal delen kinderen aangrijpende verhalen over pesten, met als terugkerend thema: eenzaamheid. Ze delen hun pestverhaal met bijvoorbeeld een ouder of beste vriend(in), maar vinden dat spannend omdat zij vaak niet van de situatie weten.

 

Anne-Mar Zwart, EO-presentatrice op NPO Zapp: “Kinderen die gepest worden, voelen zich vaak eenzaam en denken dat zij de enige zijn met dit probleem. Pas nadat zij hun verhaal hebben durven delen, komen ze erachter hoe dat oplucht. Ze voelen zich gehoord. En vooral: minder eenzaam.”

 

De verhalen in #MijnPestverhaal zijn niet altijd van gepeste kinderen, maar ook van iemand die vertelt waarom hij of zij een ander gepest heeft. Zo wordt duidelijk dat pesten iedereen raakt en hoe zwaar het kan zijn om zo’n geheim alleen te dragen. Maar ook hoe fijn het is als kinderen hun hart kunnen luchten bij iemand die ze vertrouwen.

 

Mijn Kleine Grote Broer

Een komische serie van KRO-NCRV over de onzekere puber Fien tijdens haar eerste jaar op de middelbare school. De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober, om 18.00 uur dubbele afleveringen te zien op NPO Zapp.

 

Online op NPO Zapp

Online gaat #MijnPestverhaal verder op Zapp.nl/tegenpesten en het Instagram- en TikTok-kanaal van Zapp. Hier zijn pestverhalen en ‘confessions’ van kinderen te zien zijn die Anne-Mar via haar social kanalen binnen heeft gekregen. We hopen dat de kinderen zich hierin zullen herkennen, elkaar steunen en elkaar tips geven hoe hier mee om te gaan. Ook Anne-Mar geeft kinderen tips die te maken krijgen met pesten, of misschien zelf wel pesten, met als doel je een positieve power-up/boost te geven.

 

Flexe Meiden

Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Vanaf woensdag 8 september is de zesdelige KRO-NCRV-serie Flexe Meiden te zien op Zapp.nl/flexemeiden en het YouTube-kanaal van NPO Zapp. De serie draait om de vier meiden: Cindy (Florien Ferdinandus), Vera (Claudia Kanne), Avalon (Chardonnay Rillen) en Nova (Fay Kimmijser) die deel uitmaken van een hiphop dansgroep en te maken krijgen met online pesterijen. Pesten blijft van alle tijden, met deze serie willen we onder de aandacht brengen wat het met kinderen doet als ze gepest worden.

 

Pixelshit

In de EO-jeugdpodcast Pixelshit, een 6-delige fictieserie van 15 minuten, gebaseerd op waargebeurde verhalen, raakt in elke aflevering een andere puber verstrikt in het complexe wereldwijde web. Tijdens een online audiotrip kruipen we in de belevingswereld van het hoofdpersonage, wordt de complexiteit van ‘pixelshit’ duidelijk en worden jonge luisteraars aan het denken gezet over hun online gedrag. De podcastserie Pixelshit is vanaf 25 september volledig te beluisteren via Zapp.nl/podcasts en via streaming-apps.

 

Alle online video’s, afleveringen, verwijzingen naar hulpinstanties, tips voor leerlingen en docenten zijn terug te vinden op Zapp.nl/tegenpesten

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)