LogoPers

Podcast Making an Opera wint Prix Europa

Vandaag is bekend gemaakt dat de NTR/NPO Radio 4-podcast Making an Opera de winnaar is van de Prix Europa Best European Radio Music Programme. Vorige maand won de podcast ook al de Special Mention (2e prijs) van de Prix Italia. De Prix Europa is een jaarlijks festival in het Duitse Potsdam waar prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties. 

Een van de jurycommentaren luidde: “Very detailed in the numerous aspects of narration, the several angles and points of view sum up to a thrilling inside-story of the opera world. This programme is a good example to tell a „classic“ story with new means - and a very special, highly appealing tone. “

Lees hier het volledige juryrapport

Making an Opera is te beluisteren via de website van NPO Radio 4 en alle bekende podcastplatforms.

Over Making an Opera

Anderhalf jaar lang kreeg podcastmaker Stef Visjager onbeperkt toegang achter de schermen bij De Nationale Opera (DNO). Daar volgde ze zes jonge zangers bij het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths, waarmee het Opera Forward Festival geopend zou worden. Het unieke, intieme inkijkje dat zij kreeg bij dit complexe maakproces verwerkte ze in de podcast Making an Opera, of Hoe het te maken in de opera, een podcast in 8 aktes.

 

Al in de eerste akte beloofde Visjager: het maken van een opera is vaak net zo dramatisch als de opera zelf. Niets bleek minder waar. Naast ruzies, verliefdheden en onzekerheden volgt een zeer dramatische plotwending: de opera wordt een dag voor de wereldpremière op vrijdag 13 maart afgeblazen vanwege de Coronacrisis. NOT making an opera dus.

 

Making an Opera geeft een ongewoon intiem inkijkje in de complexiteit van het maakproces van een opera, en brengt je dicht op de huid van de makers. Visjager was aanwezig bij de eerste audities van de Nationale Opera Studio, bij de repetities én de bloedstollende generale. Ze wist het vertrouwen te winnen van alle betrokkenen en volgde de intensieve besprekingen van het artistieke team van de Nationale Opera. Waar de makers in interviews vertellen hoe interessant en fijn het is om aan een opera te werken, staat dit vaak in prachtig contrast met scenes die een ander beeld tonen: het maken van een opera is een bizarre combinatie van touwtrekken, je zin doordrijven en samenwerken. En dat alles met ongelooflijk veel discipline en liefde voor de kunsten.

 

'Making een Opera is een lesje hogere cultuur, verpakt in een sappige realitysoap'

VPRO-gids

 

'Stef Visjager maakte een boeiende en soms pijnlijk eerlijke podcast. Een goed gemaakte gelaagde reeks die een uniek kijkje achter de schermen van het operabedrijf biedt'

NRC

 

'Het is een soort van reality-serie, want je wil wel weten hoe het allemaal afloopt. En je wil weten of het allemaal wel goed komt'

Mischa Blok in Vink, de podcastgids van Nederland (NPO Radio 1)

 

'Ik ben nog nooit naar de opera geweest, maar toen ik dit luisterde, dacht ik: ik moet gaan'

Stan Putman in Vink, de podcastgids van Nederland (NPO Radio 1)

Making an Opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio 4.

 

De opera Ritratto is hier te bekijken.

Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)