LogoPers

Publieke omroep in teken van 4 en 5 mei

De programmering van de publieke omroep staat vanaf donderdag 28 april een week lang voor een groot deel in het teken van 4 en 5 mei. NPO 2 trapt in Het Uur van de Wolf (NTR) af met een portret van de regisseur van Shoah, de ruim negen uur durende documentaire over de Holocaust, die de VPRO op vrijdag en zaterdag in twee delen uitzendt.
26 april 2016

Naast de vertrouwde live-uitzendingen van de NOS op 4 en 5 mei zijn er verschillende documentaires, jeugdfilms en speciale afleveringen van lopende programma’s als Kruispunt (KRO-NCRV) en Andere Tijden (NTR/VPRO) te zien. Ook diverse radiozenders van de NPO haken in hun programmering aan op Bevrijdingsdag.

Een overzicht:

Donderdag 28 april

NPO 2 - NTR Het Uur van de Wolf: Claude Lanzmann - terugblik op Shoah 22.55 uur
Portret van filmmaker Claude Lanzmann, die het maakproces van zijn meesterwerk "Shoah" beschrijft.

Vrijdag 29 april

NPO 2 - VPRO 2Doc: Shoah - deel 1 23.25 uur
Meer dan negen uur durende documentaire, in twee delen uitgezonden. Door velen beschouwd als de belangrijkste Holocaust-film ooit gemaakt, enkel gevuld met interviews met overlevenden, ooggetuigen en ex- Nazi's.

Zaterdag 30 april

NPO 2 - VPRO 2Doc: Shoah - deel 2 23.30 uur

Zondag 1 mei

NPO 2 - KRO-NCRV De Verwondering 08.25 uur
Annemiek Schrijver in gesprek met Natascha van Weezel (1986), auteur en filmmaker, waarin ze, tegen de achtergrond van haar Joodse identiteit en familiegeschiedenis, terugblikt op de periode van haar eetstoornis in haar pubertijd.

NPO 2 - EO 2Doc: Little Angels 15.00 uur
Documentaire over de moeizame relatie tussen de bijna 100-jarige Enny en haar dochter Tascha, die wordt getekend door de dood van Enny's eerste dochters in Auschwitz. Enny verwijt Tascha nog dagelijks gebrek aan begrip voor haar lijden. Ook Tascha's leven lijkt beheerst door het verleden. Het vertrek als kind uit Amsterdam, een eenzame schooltijd in New York, Enny's bemoeienissen met haar liefdesleven die uitmondden in haar huwelijk met de manisch-depressieve Steve; het is allemaal het gevolg van haar moeders ongeluk.

NPO 2 - AVROTROS Close Up, Een Zweem van wreedheid 19.20 uur
Documentaire over fotograaf Jan Banning, die naam maakte met fotoseries waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelt, zoals 'Troostmeisjes' en 'Sporen van oorlog'. 'Sporen van oorlog' gaat over dwangarbeiders, waartoe ook Bannings vader behoorde. Regisseur Frank van Osch ging met de fotograaf op reis, nieuwsgierig naar Bannings aanpak die resulteert in foto's die conceptueel en doordacht zijn, maar ook menselijk en persoonlijk.

NPO 2 - NOS Maliebaanmonologen 22.30 uur
Zes monologen door het Utrechtse theatergezelschap Aluin en geïnspireerd op het boek 'Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt. In de monologen komen zes mensen aan het woord, die in '40-'45 toevalligerwijs allemaal woonden of werkten binnen slechts één kilometer van elkaar, aan de Maliebaan in Utrecht. Dit zijn de Utrechtse aartsbisschop De Jong, de Nederlandse SS'er Henk Feldmeijer, vicevoorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad, een werkneemster van de Sicherheitspolizei, verzetsleidster Marie-Anne Tellegen en NSB-voorman Anton Mussert.

NPO 2 - KRO-NCRV Kruispunt: Oorlog op Schier 23.15 uur
Zoektocht van Frieder Schulze naar het oorlogsverleden van zijn vader op Schiermonnikoog. In ontmoetingen met eilanders krijgt hij het werkelijke beeld van de oorlogstijd op het eiland.

Maandag 2 mei

NPO Zapp - EO Zappbios: Snuf de hond in oorlogstijd 15.30 uur
Jeugdfilm die zich afspeelt in Friesland in 1945. Tom woont bij zijn oom en tante op de boerderij en kan moeilijk aarden. Om een maatje te hebben heeft Tom een hond gekregen, die hij Snuf noemt. Samen beleven ze spannende avonturen.

NPO 2 - NOS Maliebaanmonologen 22.30 uur

NPO 3 - BNN Dictator 20.30 / 23.30 uur
Sociaal experiment. Acht jongeren laten zich een week lang vrijwillig opsluiten in een oude gevangenis. Zodra de deur achter hen sluit, worden ze ineens geconfronteerd met een bizarre dictatuur. Blijven zij trouw aan hun idealen en aan de groep, ook al betekent dit een fysieke lijdensweg? Of kiezen zij voor zichzelf, voedsel, slaap en geld in ruil voor volledige onderwerping aan de dictator?

Dinsdag 3 mei

NPO Zapp - VPRO Zappbios: De Knopenoorlog 15.30 uur
Franse jeugdfilm. Het is maart 1944. Terwijl de wereld verwikkeld is in een gruwelijke oorlog, speelt zich op het Franse platteland een strijd van geheel andere orde af. Al sinds mensenheugenis staan de jongens van de dorpjes Longeverne en Velrans lijnrecht tegenover elkaar. Hun conflict neemt een onverwachte wending wanneer de ene partij alle gevangenen ontdoet van hun knopen, zodat ze halfnaakt en tot op het bot vernederd moeten terugsluipen. Een ware 'knopenoorlog' barst los.

NPO Zapp - NTR Het Klokhuis: Dodenherdenking 18.23 uur
Op 4 mei wordt ieder jaar op de Dam de officiële Dodenherdenking gehouden. Maurice laat zien wat er allemaal gebeurt vóór die twee minuten stilte.

NPO 2 - KRO-NCRV Kruispunt: Oorlog op Schier (hh van zondag) 16.10 uur
Zoektocht van Frieder Schulze naar het oorlogsverleden van zijn vader op Schiermonnikoog. In ontmoetingen met eilanders krijgt hij het werkelijke beeld van de oorlogstijd op het eiland.

NPO 2 - NOS Maliebaanmonologen 22.30 uur

NPO 3 - BNN Dictator 20.30 / 23.30 uur

Woensdag 4 mei

NPO Zapp - KRO-NCRV De Zandtovenaar en de Oorlog 15.00 uur
TV-special waarin zandkunstenaar Gert van der Vijver het waargebeurde verhaal tekent van Herman Silbernberg, een Joods jongetje dat zijn barre oorlogservaringen vastlegde in tekeningen en verhalen.

NPO Zapp - KRO-NCRV Oorlogsgeheimen 15.30 uur
Jeugdfilm. Het is 1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden maar de oorlog drijft ze uit elkaar.

NPO 1 - NOS Rob Trip in gesprek met Jules Schelvis (hh) 16.15 uur

NPO 1 - NOS Vuur van de vrijheid 23.40 uur
Live verslag van het begin van 5 mei.

NPO 2 - EO Geloof en een hoop liefde – afl. Tholen 18.10 uur
In mei 1944 werden 14 verzetsstrijders gefusilleerd in de Drunense duinen. Hiervan drie Thoolse jongens. Een van die drie jongens is Jacob Everaers. Tot op de dag van vandaag is ondanks alle inspanning het massagraf niet teruggevonden. Dit tot groot verdriet van Jan Everaers, de broer van Jacob. Inmiddels is Jan op hoge leeftijd, maar hoopt nog altijd zijn broer terug te kunnen vinden. Hella ontmoet Jan en zijn zoon Jakob en zet zich in om iets blijvends te kunnen geven aan de familie om Jacob te kunnen blijven herinneren.

NPO 2 - NOS De Nationale herdenking 2016 vanaf 18.45 uur
Herdenkingsprogramma waarin de curieuze oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan centraal staat, met om 19.50 uur het verslag van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

NPO 2 - NOS De onderduikkinderen van Utrecht 20.30 uur
Documentaire over een Utrechtse studentenverzetsgroep. Aan het woord komen onder anderen Joden die als kind door studenten uit handen van de Duitse vernietigingsmachine zijn gered.

NPO 2 - NTR/VPRO Andere Tijden special: De laatste verzetsstrijders 21.00 uur
Een speciale uitzending met drie portretten van mensen die in de Tweede Wereldoorlog kozen voor verzet tegen de Duitsers. Ze waren koerier, hielpen onderduikers, pleegden overvallen.

NPO 2 - NOS Maliebaanmonologen 22.30 uur

NPO 2 - VARA Debby Petter: Ik ben er nog 23.05 uur
Registratie van de voorstelling ‘Ik ben er nog’ van schrijfster, actrice en voormalig nieuwslezeres Debby Petter, gebaseerd op haar gelijknamige autobiografische boek, opgenomen in de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam. 'Ik ben er nog' is een voorstelling over schuld en schaamte, over levenslange schade. Een verhaal over toen en nu, van alle tijden, over wat oorlog met mensen doet. Bewerking: Thomas Verbogt.

NPO 3 - BNN Dictator 20.30 / 23.30 uur

NPO 3 - BNN Mijn Jodenbuurt 21.20 uur
Documentaire van Filemon Wesselink, waarin hij in zijn eigen Amsterdamse Rivierenbuurt op onderzoek uit gaat. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel joodse mensen wonen.

Donderdag 5 mei

NPO Zapp - EO Zappbios: Het grote Rin Tin Tin avontuur 15.30 uur
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vindt een soldaat uit het Amerikaanse leger een hond in een gebombardeerd huis. In het legerkamp is niet iedereen enthousiast over de jonge hond, Rin Tin Tin.

NPO 1 - NOS Nationale viering bevrijding 11.00 uur

NPO 1 - NOS Bevrijdingsdag 2016 20.20 uur

NPO 2 - NOS Maliebaanmonologen 22.30 uur

NPO 3 - NOS Artiesten voor de vrijheid 23.25 uur

NPO Radio 1 op Bevrijdingsdag
Alle programma’s op NPO Radio1 hebben veel aandacht voor het vieren van onze vrijheden. Het NOS Radio 1 Journaal volgt het Bevrijdingsvuur en is vooral bij de Bevrijdingsfestivals.

De Ochtend van KRO-NCRV heeft voor de gelegenheid een gast-hoofdredacteur: de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, Adriana van Dooijeweert. Standpunt NL behandelt niet-voor-de-hand-liggende mensenrechten.

De NieuwsBV van BNNVARA viert die dag ‘Nederland’, met een herschreven Wilhelmus en aandacht voor helden van ons land.

1Vandaag van AVROTros staat ook in het teken van 5 mei, o.a. met een discussie over het recht om te beledigen.

NPO 3FM op Bevrijdingsdag
Van 10.00 tot 18.00 uur zendt NPO 3FM de Hemelse 100 uit. Die gaat op de vrijdag door, ook tussen 10.00 en 18.00. Verder gedurende de dag bijdrages van Saskia (die meevliegt met Ambassadeur Kovacs) en van Barend en Wijnand (vanaf Bevrijdingsfestival Haarlem) in de programma’s van Giel tot en met Roosmarijn.

NPO FunX op Bevrijdingsdag
De hele dag muziek met vrijheid als thema en de hele dag live reports vanaf de grootste Bevrijdingsfestivals.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)