LogoPers

Publieke omroep integreert programmering Concertzender in nieuwe radio-themakanalen

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft zich voorgenomen om de programmatische taken van de Stichting Concertzender per 1 januari 2009 over te hevelen naar de individuele publieke omroepen. Aanleiding hiervoor is het verdwijnen van het onderscheid tussen hoofd- en neventaken, dat met de nieuwe Mediawet in 2009 doorgevoerd. De huidige constructie met een aparte Stichting Concertzender verliest hierdoor haar bestaansrecht. De financiering van de Stichting Concertzender zal in de nieuwe situatie ten goede komen aan de omroepen die deze taken overnemen.
17 november 2008

De Raad van Bestuur wil expertise van de redactie van de Concertzender benutten voor de drie radio-themakanalen die de landelijke publieke omroep voor digitale distributie ontwikkelt in het verlengde van Radio 4 (eigentijdse muziek en klassieke muziek) en Radio 6 (jazz en wereldmuziek). Twee kanalen richten zich hierbij in het bijzonder op één van de specifieke doelgroepen van de huidige Concertzenderprogrammering, de zogenaamde 'young professionals'.

De NPS en de VPRO, die belangstelling hebben voor het ‘hosten’ van deze radio-themakanalen, is gevraagd de mogelijkheden voor de inzet van medewerkers en vrijwilligers van de Concertzender te onderzoeken. De belangen van de huidige organisatie en medewerkers van de stichting zullen daarbij zorgvuldig worden gewogen.

Bij het Ministerie van OCW is een aanvraag ingediend om de themakanalen te kunnen ontwikkelen.

In de nieuwe Mediawet vervalt het onderscheid tussen hoofd- en neventaken. De programma’s die de Stichting Concertzender verzorgt, vormen een zogenoemde neventaak. Door het vervallen van dit onderscheid is het niet langer doelmatig en doeltreffend een aparte constructie voor de verspreiding van programma-aanbod van de Concertzender in stand te houden.

Vanuit ‘good governance’-overwegingen streeft de NPO ernaar om geen programma-inhoudelijke taken uit te voeren. Ook daarom wil de NPO de programmering van de Concertzender naar de individuele omroepen overhevelen. Om deze reden is ook eerder een splitsing aangekondigd van de NOS en de NPO.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)