LogoPers

Publieke omroep kan uit de voeten met nieuwe beloningscode

Bestuurders en presentatoren worden vanaf september gehouden aan de Balkenendenorm. Voor een handvol uitzonderingen kan een omroep een beroep doen op de Raad van Bestuur, indien er sprake is van een uniek talent. NPO-voorzitter Henk Hagoort zegt met de code uit de voeten te kunnen. De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met het voorstel voor de nieuwe beloningscode van minister Plasterk.
2 juli 2009

Uitzonderlijke gevallen voor uniek talent.
De Raad van bestuur kan toestemming geven voor een handvol uitzonderingen op de Balkenende-norm, indien er sprake is van een uniek talent. Het gaat om maximaal vijf tv-presentatoren en drie radiopresentatoren. Hierbij moet voldaan worden aan enkele van de vooraf vastgestelde criteria. Zo kan het eventuele vertrek van de presentator schadelijk zijn voor het publieke karakter van de omroep, of kan een omroep door een eventueel vertrek relevante verliezen lijden. Daarnaast moet het aantoonbaar zijn dat een niet publieke omroep de presentator ook aan zich wil binden.

Einde aan discussie omroepsalarissen

Henk Hagoort verwacht dat er door de regeling een einde komt aan de discussie over de hoge omroepsalarissen. De uitzonderingen vindt hij logisch: “In de zomerversie van De Wereld Draait Door is Matthijs van Nieuwkerk vervangen. Nu staat er een wezenlijk ander programma. Die inbreng is toe te schrijven aan uniek talent.”

De nieuwe beloningscode gaat in op 1 september 2009 en geldt alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)