LogoPers

Publieke omroep laat weer effect op maatschappij zien

De Nederlandse publieke omroep wordt uit publieke middelen betaald, maar wat krijgt de samenleving daarvoor terug? Het antwoord op deze vraag vind je op de vernieuwde website npo.nl/effect.
15 juni 2021

Met ruim 150 voorbeelden laten NPO en omroepen zien waar zij van toegevoegde waarde zijn. Van onderzoeksjournalistiek die tot Kamervragen leidt tot extra cultuurprogramma’s in coronatijd, om de creatieve sector in Nederland te stimuleren.

Effect op de samenleving
De publieke omroep brengt sinds enkele jaren zijn maatschappelijke waarde in kaart. Dit gebeurt in aanvulling op de uitkomsten van publieksonderzoek naar de publieke waarde van de programma’s, die in de jaarlijkse Terugblik worden gerapporteerd. Hierbij meten we hoe programma’s en zenders scoren op waarden als onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en eigenzinnigheid. Bij de maatschappelijke waarde gaat het om het effect op de samenleving als geheel. Om dit zichtbaar te maken, bundelt de publieke omroep tientallen voorbeelden uit de programmering van het afgelopen jaar, waarin programma’s of andere activiteiten een zekere meerwaarde hebben getoond. Dit varieert van een spraakmakend onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer naar ‘cowboys’ in de zorgsector tot het bieden van kansen aan nieuw mediatalent tijdens de BNNVARA Academy. Maar ook de grote verbindende waarde van het Eurovisie Songfestival of de educatieve waarde van Schooltv horen daarbij.

Verbinding in tijden van corona
Zeker tijdens de coronapandemie kon de publieke omroep zijn maatschappelijke rol waarmaken. Niet alleen met nieuws, achtergronden, cultuur en ontspanning. Ook daagde de lockdown omroepen en makers uit om met nieuwe innovatieve toepassingen te komen, om het Nederlandse publiek te verrassen en te bereiken.

Vijf thema's
De voorbeelden op de website zijn verdeeld over vijf thema’s: Nieuws & debat, Cultuur, Educatie, Innovatie en Verbinding & Samenleving. Daarbinnen kan verder gefilterd worden op deelthema’s, zoals Effect op politieke debat, Springplank voor talent en Hergebruik van programma’s. Benieuwd? Ga naar npo.nl/effect en kijk onder Maatschappelijke waarde.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)