LogoPers

Publieke omroep wil naar 15 omroepen

Bestuursvoorzitter Hagoort roept op tot afstand tussen politiek en programmering
7 januari 2010

De publieke omroepen hebben met elkaar afgesproken toe te werken naar maximaal 15 bespelers van het landelijke publieke omroepbestel in 2015. De bedoeling is om zo slagkracht te behouden en de toetreding van nieuwe spelers mogelijk te houden. Het huidige publieke bestel kent 24 bespelers. Dit maakte Henk Hagoort vandaag bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Hagoort waarschuwde verder te weinig afstand van politiek Den Haag tot de programmering van de publieke omroep: “Te vaak zijn er in Den Haag Kamervragen die rechtstreeks willen ingrijpen in de Hilversumse programmering. Dat is niet goed.”

De publieke omroep voert momenteel gesprekken met minister Plasterk van OCW in het kader van de toekomstverkenningen voor de publieke omroep van na 2015.

Maximaal 15 omroepen in na 2015
Hagoort maakte duidelijk dat toetreding van nieuwe omroepen en dus nieuwe stromingen mogelijk moet blijven en verwelkomde daarom WNL, PowNed en de nieuwe moslimomroep SMON. “We willen voorkomen dat dit bestel fragmenteert door een gestaag groeiend aantal spelers. We beginnen volgend seizoen met 24 zelfstandige spelers. Dit aantal blijft al decennia lang groeien en iedereen weet dat die trend eens gekeerd moet worden. Wil dit bestel open kunnen blijven dan moeten we zelf aan de slag om het aantal bestaande bespelers te verminderen. We hebben daarom met elkaar afgesproken dat we toewerken naar maximaal 15 bespelers in 2015. Dat kan door fusies tussen bestaande omroepen, groot en klein. De aangekondigde fusie tussen NPS, Teleac en RVU is daartoe een eerste belangrijke stap. Maximaal 15 bespelers is een prima aantal om enerzijds het unieke karakter van dit bestel te bewaren, en anderzijds samen voldoende slagkracht te behouden.”

Afstand politiek en omroep
Hagoort merkte op dat de politiek ver weg moet blijven van de programma-inhoud en dat deze alleen verantwoordelijk is voor de financiering en de inrichting van het bestel:
“dit bestel met onafhankelijke omroepen is een prima buffer tegen ongewenste invloed van de politiek op de programma's. In veel Europese landen is dat een actueel thema.”
“Ook Nederlandse politici lijken zich steeds minder te realiseren dat de publieke omroep geen politiek eigendom is. Te vaak zie ik in Den Haag Kamervragen langskomen die rechtstreeks willen ingrijpen in de Hilversumse programmering. Dat is niet goed. De publieke omroep is van de burgers, niet van de staat. Niet 150 Kamerleden, maar de bijna vier miljoen leden van de omroepverenigingen mogen zeggen wat hun omroepen uitzenden. En gelukkig lopen alle incidenten in Den Haag met een sisser af, juist omdat omroepen in ons bestel autonoom zijn.”

Download hier de complete nieuwjaarstoespraak van Henk Hagoort (PDF)

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)