LogoPers

Publieke omroepen en onafhankelijke televisieproducenten sluiten convenant

De publieke omroepen hebben vandaag een Convenant gesloten met de vereniging van Onafhankelijke Televisieproducenten (OTP). Het convenant bevat afspraken over het maken van televisieproducties voor de publieke omroepen door leden van de OTP. Bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van rechten en de verdeling van inkomsten uit exploitatie voor verschillende producties. Hierdoor weten partijen van elkaar beter waar ze aan toe zijn. Dit maakt onderhandelingen tussen omroepen en producenten eenvoudiger.
19 juni 2017

Omroepen en producenten hebben nu een stevig juridisch fundament onder de samenwerking gelegd zodat zij zich kunnen concentreren op het bedenken, ontwikkelen en maken van goede, innovatieve en bijzondere televisieprogramma’s voor de Nederlandse kijkers. De publieke omroepen bieden graag zo veel mogelijk ruimte voor Nederlandse creatieven en makers, ook van buiten. Dit is goed voor de Nederlandse creatieve industrie. Met de publieke omroepen als vrijplaats en kraamkamer voor formats die niet alleen de harten van het Nederlandse publiek veroveren, maar vaak ook internationaal doorbreken.

Roel Kooi, voorzitter van de OTP: "De publieke omroepen zijn belangrijke afnemers voor de Nederlandse producenten-sector. Wij zijn blij dat, na intensieve onderhandelingen, dit convenant tot stand is gekomen. Ik ben er van overtuigd dat het ertoe bij draagt dat producenten zich kunnen concentreren op datgene waar ze zo goed in zijn, namelijk het maken van mooie programma’s. Ik hoop en verwacht dat dit convenant ook de weg plaveit voor afspraken met andere partijen in de industrie. Een transparante en heldere relatie tussen producenten en omroepen is van cruciaal belang voor de bloei en groei van onze creatieve topsector.”

Arjan Lock, voorzitter van de Raad van Bestuur van de EO en lid van de onderhandelingsdelegatie namens de omroepen: “Het convenant is het resultaat van een constructieve opstelling van de producenten en de omroepen. Met dit convenant creëren we randvoorwaarden waarbinnen de omroepen en de producenten effectief en efficiënt rechten kunnen uitoefenen. Hiermee zijn we ook beter in staat om snel te kunnen inspelen op veranderingen in het medialandschap. We hebben elkaar juist in deze tijd nodig om op een creatieve manier programma’s van publieke waarde te maken. Een mooie mijlpaal en stevige basis onder de samenwerking tussen producenten en omroepen.”

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “Wij zijn de grootste culturele instelling van Nederland. Voor alle programma makers en voor alle Nederlanders. De publieke omroep voelt een grote verantwoordelijkheid voor de Nederlandse creatieve sector. Wij willen creatief talent binden aan de publieke omroep. In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en rap veranderend kijkgedrag, moeten Nederlandse makers zo veel mogelijk van hun tijd en energie kunnen steken in het maken van innovatieve programma’s en in het vertellen van de verhalen die in Nederland verteld moeten worden. Daarom ben ik blij met dit Convenant.”

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)