LogoPers

Q&A leeftijdsrestrictie NPO.nl

Waarom zijn bepaalde programma’s pas na 22.00 uur te bekijken op NPO.nl? Alle programma’s en films krijgen vanuit de Kijkwijzer een leeftijdsaanduiding toegewezen. Zodra een programma de aanduiding ’16 jaar en ouder’ krijgt betekent dat dat de NPO dit programma niet vóór 22.00 uur mag uitzenden op TV. Dit geldt dan ook voor uitgesteld kijken via NPO.nl. Deze maatregel is wettelijk vastgelegd.
31 mei 2017

Volgen jullie altijd de aanduiding van de Kijkwijzer
Ja, naast dat de NPO verplicht is deze aanduiding te volgen vinden wij het ook erg belangrijk dat kinderen niet in aanraking komen met programma’s die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Wij volgen om deze reden altijd het advies. Omroepen hebben de mogelijkheid om een aanduiding te verhogen indien zij dat gepast vinden. Een aanduiding verlagen is niet mogelijk.

Hoe wordt de aanduiding vastgesteld?
Aan de hand van een aantal vragen beoordeelt een codeur een programma op geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholgebruik en grof taalgebruik. Aan elk van deze onderwerpen wordt een leeftijd gekoppeld. Het onderwerp met de hoogste leeftijdsscore bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies dat Kijkwijzer aan een productie geeft. Meer informatie over hoe de leeftijdsaanduiding tot stand komt is te vinden op de site van Kijkwijzer.

Wie bepaalt welk programma welke leeftijdsaanduiding krijgt?
Met behulp van een door Kijkwijzer ontwikkeld vragenformulier classificeren omroepen hun producties zelf. Daarna berekent een door Kijkwijzer ontwikkeld programma welke classificatie de productie vervolgens krijgt.

Er is op internet toch genoeg te vinden wat ongeschikt is voor kinderen, ook vóór 22.00 uur?
Klopt. De NPO wil echter graag een veilige online omgeving creëren waar kinderen niet in aanraking komen met programma’s die niet geschikt zijn voor hun leeftijd.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)