LogoPers

Racisme, discriminatie, diversiteit of inclusiviteit voor bijna de helft van Nederland aan de orde van de dag

Racisme, discriminatie, diversiteit of inclusiviteit hebben voor bijna de helft van de Nederlanders enige of zelfs sterke invloed op hun dagelijks leven. Dit bevestigt onderzoek van DVJ Insights in opdracht van NPO*. De publieke omroep staat de hele maand mei extra in het teken van racisme, discriminatie en diversiteit onder de noemer "De ander zien, jezelf zijn".
14 april 2022

44% van de ondervraagden van 13+ geeft aan dat racisme, discriminatie, diversiteit of inclusiviteit enige of zelfs sterke invloed hebben op hun dagelijks leven. Bij ondervraagden met een niet-Westerse achtergrond ligt dit percentage zelfs op 64%. Bijna een derde van de ondervraagden met een niet-Westerse achtergrond zegt zich altijd gediscrimineerd te voelen. Zo'n 75% van de ondervraagden geeft aan tolerant te zijn tegenover minderheden. Dit percentage is vrijwel gelijk voor personen met een Westerse als met een niet-Westerse achtergrond. Bijna de helft van de ondervraagden erkent dat racisme en discriminatie aan de orde van de dag zijn in Nederland.

 

Als ingezoomd wordt op media, is 90% van de ondervraagden het eens met de stelling dat NPO-programma's mensen uit allerlei bevolkingsgroepen laten zien en horen. Ook vindt hetzelfde percentage van de ondervraagden dat NPO-programma's verschillende invalshoeken en meningen laten zien en kennis laten maken met andere culturen in Nederland. Ondervraagden zijn van mening dat de NPO iets meer aandacht zou moeten hebben voor alle meningen, culturen, de LHBTQ-gemeenschap en discriminatie bespreekbaar moet maken, maar daar niet in door moet slaan.

 

Als het aankomt op vertegenwoordiging op de totale Nederlandse televisie en radio, geeft een derde van de ondervraagden met een niet-Westerse achtergrond aan zich voldoende vertegenwoordigd te voelen. Ongeveer de helft van alle ondervraagde Nederlanders, dus ongeacht afkomst, zegt zich vertegenwoordigd te voelen. Bijna de helft van de ondervraagden met een niet-Westerse achtergrond vindt dat er meer mensen uit verschillende bevolkingsgroepen in de media nodig zijn om tot een betere/completere berichtgeving te komen.

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. De gehele maand mei komen racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Enkele hoogtepunten in mei:

 

Concert for Change (zondag 1 mei, NPO 1, 21.30 uur) Omroep MAX/WNL/EO/BNNVARA

In Concert for Change zetten topartiesten live vanuit Studio 21 bijzondere Nederlanders in de spotlight. Mensen die vanuit hun eigen kracht een positieve beweging in gang hebben gezet als het gaat om inclusiviteit en acceptatie. De indringende verhalen zijn de bron van inspiratie voor de artiesten die aansluitend optreden.

 

Thema’s die centraal staan zijn onder meer discriminatie, racisme en gelijkheid. Lisette Wellens en Dwight van van de Vijver brengen in reportages de inspirerende verhalen van onder meer meervoudig paralympisch kampioene Esther Vergeer, musicalster Sorayah Gerrits, topvoetbalster Merel van Dongen, concertpianiste Iris Hond en haar Foundation, danser Redouan Ait Chitt en Barbara Pravi. Verder verlenen o.a. minister-president Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag een speciale bijdrage. Met optredens van grote buitenlandse artiesten als Emeli Sandé uit Groot Brittannië en Jamala, de Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival in 2016 en letterlijk op de vlucht voor de oorlog in haar land. Uit Nederland optredens van Iris Hond, Edsilia Rombley, HAEVN, Berget Lewis, Elske DeWall & Tania Kross. Zij treden op met de grote live-band onder leiding van Eric van Tijn. Presentatie door Giovanca Ostiana en Carrie ten Napel.

 

Puberruil (vanaf mei, NPO 3, 21.10 uur) KRO-NCRV

In Puberruil stappen twee pubers uit hun vertrouwde bubbel en wisselen een paar dagen van leven. Zo ruilt Troy, die genderfluïde en non-binair is, VWO doet, theaterlessen volgt en interesse heeft in de ‘drag queen wereld’ met Boerin Wilke van leven, die op het MBO zit en later de melkveehouderij van haar ouders wil overnemen. En puber Maxim, die later chirurg wil worden, ruilt van leven met DJ Jaimy Lorenzo: een verschil van dag en nacht! Hoe vergaat het de pubers? Presentatie: Jan Kooijman.


De roze supporters (vanaf maandag 16 mei, NPO 3, 22.15 uur) KRO-NCRV

Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters. De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. De roze supporters volgt in vier afleveringen leden van regenboogvoetbalsupportersverenigingen, zoals De roze règâhs (ADO Den Haag) en De roze kameraden (Feyenoord) in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions en van de tribunes te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie.

 

Het M-woord (donderdag 19 mei, NPO 3, 20.20 uur) NTR

Documentaire van journalist en schrijver Haroon Ali waarin hij onderzoekt of moslim zijn samen kan gaan met homoseksualiteit. Toen Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders ook dat hij geen moslim meer kon zijn. Hij had het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn geaardheid. Maar is dat zo? Met aansluitend (om 21.15 uur) een talkshow onder leiding van Ajouad El Miloudi.

 

All of the Lights (vanaf vrijdag 20 mei, NPO 3, 22:00 uur) EO

All of the Lights is een nieuw muzikaal programma waarin Défano Holwijn in gesprek gaat met bekende hiphop-artiesten die hun hits in een ander daglicht uitvoeren; in het licht van de gospel. Dit doen Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg in vier verschillende afleveringen samen met het ZO! Gospel Choir en een liveband.

 

De volledige programmering van De ander zien, jezelf zijn wordt volgende week bekend gemaakt. 

*Onderzoek uitgevoerd door DVJ Insights in opdracht van NPO. Het onderzoek vond plaats van 9 t/m 20 maart 2022. Totale steekproef n=2109. Doelgroep is representatief op leeftijd, geslacht, regio, opleiding en achtergrond.

Laatste persberichten
NPO Radio 5 introduceert De Schijf van NPO Radio 5
Publieke omroep verlengt succesvol Schooltv-project Film in de klas
NPO Campus Radio presenteert de Viral Top 77
NPO Klassiek maakt met Klassieke Top 400 Stembus muzikale reis door Nederland en Duitsland
NPO FunX lanceert YouTube-serie 'Villa Architrackz' met unieke samenwerkingen tussen artiesten
Onderzoek: Nederlanders hebben meest vertrouwen in journalistiek van publieke omroep
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)