LogoPers

Radio 4 geeft in Concertgebouw startschot downloadactie

Vanochtend heeft bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest Fons van Westerloo op Radio 4 het startsein gegeven voor de Radio 4 downloadactie. Vanaf nu is het eerste concert gratis te downloaden.
10 april 2013

Het publieke radiostation geeft ter ere van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest een muzikaal cadeau aan alle luisteraars van de klassieke zender. Tien topconcerten door het Koninklijk Concertgebouworkest komen online. De aftrap vond plaats tijdens het Radio 4 programma De Klassieken (AVRO), gepresenteerd door Clairy Polak. Radio 4 zendt vandaag live uit vanuit het Concertgebouw Café in Amsterdam.

De eerste gratis download is een opname van 4 september 2004 van Ein Heldenleben van Richard Strauss, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. In 1898 componeerde Strauss het werk speciaal voor het Concertgebouworkest. De première werd op 26 oktober 1899 geleid door Willem Mengelberg. Het werk leidde tot discussies onder recensenten. Volgens velen zette Strauss zichzelf neer als de held in het werk, wat werd gezien als schaamteloze zelfpromotie. Het bleef een repertoirestuk voor het orkest. In de loop der jaren werd het uitgevoerd onder leiding van onder anderen Richard Strauss zelf (1907), Bruno Walter, Erich Kleiber, Eugen Jochum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly en Michael Tilson Thomas. De nauwe verbondenheid van dit grootse symfonische gedicht aan het orkest werd op 4 september 2004 nogmaals benadrukt. Het stuk stond op het programma van het eerste concert dat de zesde KCO chef-dirigent Mariss Jansons gaf.

Radio 4 biedt deze uitvoering als eerste download aan uit een reeks van tien. Iedere maand komt kosteloos een download van een topconcert door het KCO beschikbaar op www.radio4.nl/kco. Op 3 november, de dag van het jubileumconcert van het KCO,  staan de laatste download én twee bonusdownloads online.

Voor meer informatie: www.radio4.nl/kco

 
Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

• Wilma van Dormalen t: 035 - 6777453, m: 06 – 24218281, e: wilma.van.dormalen@omroep.nl

 

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)