LogoPers

Radio 4 Klassiek Geeft geopend door Koningin Máxima

Koningin overhandigt eerste instrument ten behoeve van muziekonderwijs aan kinderen
13 mei 2014

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft zojuist op basisschool ’t Palet in Den Haag het startschot gegeven voor de actie Radio 4 Klassiek Geeft. In een speciale locatie-uitzending van Radio 4 overhandigde Koningin Máxima het eerste gedoneerde instrument aan Marco de Souza, initiatiefnemer van het Instrumentendepot Leerorkest. In een interview dat Radio 4 presentator Hans Smit met haar had, benadrukte de Koningin het belang van muziek voor kinderen. Ze vertelde dat zelf als kind met veel plezier gitaar speelde en genoot van het samen muziek maken. Ook had de Koningin een gesprek met twee leerlingen hierover en drukte hen op het hart dat ze vooral door moeten gaan met muziek maken en dat het goed is dat ze verantwoordelijkheid dragen voor een instrument. Daarnaast genoot de Koningin zichtbaar van een optreden van leerorkest The Residents met kinderen van de basisschool ’t Palet. The Residents is het educatie-initiatief van het Residentie Orkest.

De publieke klassieke zender roept met Radio 4 Klassiek Geeft luisteraars op muziekinstrumenten te doneren die niet meer in gebruik zijn en vraagt hen deze naar inzamelpunten in het land te brengen. Luisteraars kunnen daarnaast geld doneren voor de aanschaf en onderhoud van instrumenten en bieden op veilingitems van prominenten die de actie steunen.

Om 10.45 uur is de veiling officieel geopend door Roland Kieft, artistiek directeur van het Residentie Orkest. Bieden kan via www.radio4.nl. Een dirigeerstok van Bernard Haitink, een concert van Janine Jansen met meet & greet, een masterclass dwarsfluit van Berdien Stenberg en een huiskamerconcert van Tania Kross gaan onder de hamer. Ook staan concerten van diverse ensembles op de veiling. Onder anderen Maartje van Weegen, Cor Bakker, Freek en Hella de Jonge, Perquisite, Gerdi Verbeet, A.L. Snijders, Herman van Veen, Hans Liberg, Wibi Soerjadi, Berdien Stenberg en Tania Kross doneren persoonlijke veilingitems. De veiling sluit op 23 mei om 16.30 uur. De opbrengst van de veiling komt, samen met de ingezamelde instrumenten en donaties, volledig ten goede aan het Instrumentendepot Leerorkest.

Vrijdag 23 mei is de finale van Klassiek Geeft en wordt de eindstand van de actie bekendgemaakt. De slotdag komt rechtstreeks vanuit VondelCS in Amsterdam en is tevens de laatste mogelijkheid om muziekinstrumenten langs te brengen.

Radio 4 Klassiek Geeft werkt samen met het landelijke Instrumentendepot Leerorkest dat als doel heeft zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans te geven een muziekinstrument te leren bespelen. Het instrumentendepot leent als nationale ‘instrument-o-theek’ muziekinstrumenten uit aan leerorkesten en vergelijkbare initiatieven voor kinderen in de basisschoolleeftijd in heel Nederland.

In 2011 was de eerste editie van Radio 4 Klassiek Geeft en werden 1267 instrumenten ingezameld.

Voor meer informatie over de actie, de inleverpunten voor muziekinstrumenten, donaties, de veiling en de opening: www.radio4.nl/klassiekgeeft

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Beeldmateriaal (audio, film, foto) van de opening is op aanvraag beschikbaar. Bijgaande foto is rechtenvrij te gebruiken met vermelding: Fotografie: Radio 4 / Stefan Heijdendael
Voor meer informatie: Wilma van Dormalen tel: 035-6777453, mobiel: 06–24218281, e-mail: wilma.van.dormalen@omroep.nl
Birgit Jansen, tel: 035-6773094, mobiel: 06–53941843, e-mail: birgit.jansen@omroep.nl

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)