LogoPers

Reactie NPO op terugtreden hoofdredactie NOS Sport

De Raad van Bestuur van de NPO heeft kennisgenomen van het bericht dat de hoofdredactie van NOS Sport alsnog direct terugtreedt naar aanleiding van de inventarisatie naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport. De NPO steunt dit besluit van de NOS-directie.
12 maart 2023
Het is goed dat de NOS zijn primaire verantwoordelijkheid als werkgever neemt, nu blijkt dat er jarenlang structureel sprake was van een onveilige werkomgeving bij NOS Sport. Dit bleek niet alleen uit de eigen inventarisatie, maar werd nog eens versterkt door het beeld dat dit weekend in de media werd geschetst.

Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het is van vitaal belang dat iedereen zich gesteund voelt om ongewenst gedrag op de werkvloer niet te accepteren en te corrigeren, maar ook dat iedereen zich veilig genoeg voelt om zich hierover uit te spreken. De NPO prijst dan ook de moed van iedereen die hierover naar buiten is gekomen - en nog zal komen.

Naast het vertrek van de hoofdredactie zullen verdere maatregelen van de NOS moeten zorgen voor een veilige werkomgeving bij NOS Sport. De NPO stuurt vanuit haar wettelijke taak sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het daarbij behorende leiderschap binnen de publieke omroep; hoewel de NPO geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de individuele omroepen draagt.

De NPO vraagt iedereen die binnen de publieke omroep te maken heeft (gehad) met elke vorm van grensoverschrijdend gedrag zich te melden bij de onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), onder leiding van Martin van Rijn, zodat echt gekeken kan worden naar de onderliggende systemische oorzaken van deze problemen binnen de gehele publieke omroep. 

De OGCO heeft al in december 2022 kenbaar gemaakt, en heeft dat donderdag nogmaals bevestigd, dat ook de situatie bij NOS Sport onderdeel is van haar onderzoek. De NPO heeft deze commissie in november 2022 ingesteld, op verzoek van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), om onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag en de onderliggende systemische oorzaken binnen de gehele publieke omroep. Dit onderzoek loopt en de verwachting is dat dit rond de zomer is afgerond.
Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)