LogoPers

Reactie op Mediabrief Hagoort: 'Hervormingen noodzakelijk om publiek te ontzien'

In een reactie op de aangekondigde bezuinigingen binnen de Publieke Omroep laat Raad van Bestuur-voorzitter Henk Hagoort weten dat hervormingen noodzakelijk zijn om het publiek te ontzien.
17 juni 2011

De eerder aangekondigde bezuinigingen treffen Hilversum als een mokerslag. De 200 miljoen die de Publieke Omroep moet bezuinigingen, waarvan 127 miljoen bij de landelijke Publieke Omroep, gaat honderden banen kosten. Hilversum gaat jaren van ontslagen, onzekerheid en reorganisaties tegemoet. Tegelijk wil de Publieke Omroep blijven proberen het publiek zoveel mogelijk te ontzien. De kijker en de luisteraar moeten er zo weinig mogelijk van merken. Met die ogen beoordeelt de Raad van Bestuur de plannen die vandaag bekend werden.

Positief zijn in dat licht de voorgestelde hervormingen van de Publieke Omroep. Door fusies wordt het aantal omroepen verminderd. Dat betekent minder versnippering en minder bureaucatie. Het betekent ook een minder versnipperd aanbod op de televisie- en radiozenders. Dat is goed voor het publiek. Ook de voorgestelde integratie tussen de landelijke en de regionale publieke omroep is een verbetering. De kijker en luisteraar kan straks profiteren van de kruisbestuiving tussen regionale en landelijke zenders. Al met al zijn dat historische hervormingen van de publieke omroep.

Met zorg kijkt de Publieke Omroep naar de voorgestelde verhoging van het lidmaatschapsgeld. Vijftien euro per jaar is voor minder draagkrachtige Nederlanders en voor jongeren vaak teveel om lid te worden of te blijven van een omroepvereniging. Het bestel dreigt daarmee geen afspiegeling te blijven van de hele samenleving. Dat betekent dat de Raad van Bestuur nog meer moet kunnen sturen op programma's voor alle Nederlanders.

De Publieke Omroep is tegen het voorgestelde vrijgeven van de programmagegevens. De vergoeding is te laag en in feite een verkapte subsidie voor de uitgevers. De rechten van de omroepverenigingen worden hier niet gerespecteerd en het betekent bovendien nog eens een extra inkomstenverlies in tijden van bezuinigingen.

Met zorg kijkt de Publieke Omroep ook naar de toenemende regelgeving rond nieuwe diensten. Door een combinatie van Europese regelgeving en Haagse restricties wordt het steeds moeilijker snel in te spelen op veranderend mediagedrag. Terwijl de Publieke Omroep juist optimaal zijn publiek wil bedienen.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)