LogoPers

Regioblok NPO en RPO succesvol van start

Het regionale blok op NPO 2, elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur, heeft een succesvolle start beleefd. Het publiek waardeert NPO Regio. Sinds de introductie in januari vorig jaar is het kijktijdaandeel van dit tijdvak gestegen naar 8,1% - in 2020 was dit nog 7,1%.
8 juni 2022

NPO Regio onderstreept het belang van onafhankelijke journalistiek en een kwalitatief goed media-aanbod op zowel landelijk als regionaal niveau. Het landelijke nieuws wordt verdiept met de journalistiek van de dertien regionale publieke omroepen (RPO), gevolgd door het beste aanbod uit en over de regio. Dit initiatief komt voort uit de wens van het kabinet om aanbod met een regionaal karakter meer aandacht te geven binnen de programmering van de NPO.

Het regionale blok begint met het NOS Journaal Regio, een dagelijks nieuwsprogramma van de regionale publieke omroepen en NOS. Dit programma brengt nieuws van de regionale omroepen dat voor heel Nederland relevant is. Het reguliere NOS Journaal en het NOS Journaal Regio blijken in de praktijk aanvullend op elkaar te zijn. Het gemiddelde waarderingscijfer van NOS Journaal Regio is een 7.6.

Per januari dit jaar is het bulletin verlengd van zeven naar negen minuten. Dat was een wens van Bureau Regio, het journalistieke samenwerkingsverband tussen de dertien regionale omroepen en de NOS, om meer ruimte te kunnen maken voor verdieping.

Eenheid en verscheidenheid
Vorig jaar is ook NoordZuidOostWest gestart, een samenwerkingsprogramma van regionale omroepen en Omroep MAX. NoordZuidOostWest biedt het publiek een blik op Nederland in zijn eenheid en verscheidenheid, met documentaires, achtergronden en persoonlijke verhalen. Het programma wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7.7.

Begin april is op NPO 2 Expeditie Nederland (Omroep MAX) begonnen, waarin verslaggevers van de verschillende regionale omroepen aan de hand van bijzondere, spraakmakende en ontroerende verhalen een eigen beeld van Nederland schetsen.

Bereik
Het afgelopen jaar heeft 37% van de bevolking (zes jaar en ouder) minstens vijf minuten gekeken naar het NOS Journaal Regio; voor NoordZuidOostWest is dit ruim 35%. Ook het al langer bestaande en goed bekeken regionaal georiƫnteerde programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) is onderdeel van het regionale blok op NPO 2.

Vervolg
RPO en NPO blijven zich de komende jaren inzetten om de samenwerking te verdiepen en succesvol te vervolgen.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)