LogoPers

RvB NPO: extern en onafhankelijk onderzoek naar DWDD

Het onderzoek dat door de raad van bestuur van NPO is aangekondigd naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma DWDD zal extern worden belegd bij een onafhankelijke partij. Daarnaast komt er een actieplan waarin NPO en omroepen gezamenlijk vaststellen wat nodig is om een veilige werkomgeving te garanderen. Dat heeft de NPO maandagmiddag aan staatssecretaris Uslu (OCW) laten weten.

21 november 2022

Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan. Uiteraard is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen. In overleg met  BNNVARA zal nog worden bepaald wie de formele opdrachtgever wordt. 

Eind deze week zal de NPO de staatssecretaris informeren hoe de aanpak van het volledige proces wordt georganiseerd. In ieder geval moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 het onderzoek zijn afgerond en er een actieplan liggen met concrete stappen.

Een van de actiepunten die volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang hoog op de agenda moet komen, is betere begeleiding van presentatoren, eindredacteuren en redactieleden die bij het maken van de programma’s onder hoge druk moeten presteren. Ook het werken met minder kortlopende contracten hoort daarbij. Leeflang: “Het is onze verantwoordelijkheid om samen met de omroepen te zorgen voor het gedrag en de cultuur die horen bij een veilige werkomgeving voor iedereen die bij of voor de publieke omroep werkt”.   

Inmiddels heeft de NPO ook kennisgenomen van het statement van Matthijs van Nieuwkerk. Leeflang: “We respecteren zijn beslissing om de banden met BNNVARA te verbreken.”  

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)