LogoPers

Sharid Alles en Eva Cleven onderzoeken de emotionele gevolgen van adoptie in Zwart Gat

6-delige podcastserie vanaf nu volledig te horen via NPO Luister

“Het voelt alsof ik een zwart gat in mijn borst heb zitten, diep van binnen. Een zwart gat waar van alles in verdwijnt." Dit is hoe podcastmakers Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) geadopteerd zijn omschrijven. In hun 6-delige podcastserie Zwart Gat (NPO FunX/NTR) onderzoeken ze dit gevoel. Want ook al gaat het de laatste jaren steeds vaker over alle misstanden rondom adoptie en over de voorgenomen adoptiestop; het gaat weinig over de mentale en emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie voor geadopteerden zelf. Vanuit journalistieke nieuwsgierigheid, met humor en in absolute openheid, praten Eva en Sharid met andere geadopteerden onder meer over als persoon van kleur opgroeien in een witte omgeving, het wel of niet zoeken naar biologische familie en over het stichten van een eigen gezin. Maar ook duiken ze in hun eigen adoptieheden en -verleden, om antwoord te vinden op de vraag: kun je ooit van het gevoel van het zwarte gat afkomen? De 6-delige podcastserie Zwart Gat is vanaf nu volledig te horen via de gratis NPO Luister-app. Beluister hier de trailer.

 

Aflevering 1: Het Begin

Het is begin oktober 2023 als Eva zich voorbereidt op haar reis naar Israël, waar ze voor het eerst haar biologische moeder gaat ontmoeten. Sharid is bij het inpakken van de koffer en samen mijmeren ze over een best en worst case scenario. 

 

Aflevering 2: Onvoorwaardelijk bestaat niet

De puberteit staat centraal in deze aflevering. Sharid en Eva spreken hierover met mede-geadopteerden voor wie de puberteit een ingewikkelde fase was. Sharid vertelt over haar eigen roerige tienerjaren en de ontmoeting met een mysterieuze non. 

 

Aflevering 3: Niks is wat het lijkt 

DNA zorgt ervoor dat je een zoektocht kunt starten, een match kunt vinden of je intuïtie bevestigd kunt krijgen. We horen verhalen van diverse geadopteerden over de rol die DNA-testen in hun leven hebben gespeeld. 

 

Aflevering 4: All out

Zoeken of niet zoeken? Dat is de vraag. En als je vindt, wat levert dat dan op? Pak de tissues er maar bij, want in deze aflevering gaan Eva en Sharid all out in de zoek- en vind-verhalen van andere geadopteerden. 

 

Aflevering 5: De Nooduitgang 

Een instabiele baby- en kindertijd kan ervoor zorgen dat je je op latere leeftijd niet goed kunt hechten. Sharid zoekt vaak naar de nooduitgang en Eva is juist iemand die altijd alles alleen wil doen. Hoe bouw je stabiele relaties op (met partners, vrienden, familie en jezelf), als je geen relatie hebt met je biologische ouders? 

 

Aflevering 6: Familie

Een zo mogelijk nog persoonlijkere aflevering dan de voorgaande: de partners, kinderen, broers en zus van Eva en Sharid komen uitgebreid aan het woord en vertellen hoe zij het ervaren dat hun zus, moeder of vrouw geadopteerd is. En we maken de balans op: kun je van het zwarte gat afkomen?  

 

Productie, regie, samenstelling en montage: Eva Cleven en Sharid Alles

Eindredactie: Marion Oskamp

Eindmontage en eindmix: Bram de Goeij

Redactie ondersteuning: Emma Kakesa

Podcastcoördinator: Joost Baumgardt

Muziek: Misagh Dabiri, Amir Vahidi en LonDok

Coverart: Brian Elstak 

 

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt dankzij de hulp van Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

 

Alle afleveringen van Zwart Gat zijn vanaf nu te beluisteren in de gratis NPO Luister-app. Vanaf vandaag verschijnen er wekelijks twee afleveringen op de andere podcastplatformen.

Audiodescriptie EK voetbal positief ontvangen
NPO Radio 2 en NPO Radio 5 in teken van 4Daagse
Dit zijn de hoogst gewaardeerde programma's van de publieke omroep in het tweede kwartaal van 2024
Regietalent gezocht voor politiedramaserie op NPO 3
NPO 3FM maakt nieuw talent bekend: Lenny Monsou
Publieke omroep en producenten: samen voor een sociaal veilige en eerlijke manier van produceren
Deel deze pagina

Downloads

Cover en Artwork
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)