LogoPers

Shula Rijxman in speech: ‘Onafhankelijkheid is ons grootste goed’

In haar jaarlijkse toespraak bij de opening van het nieuwe seizoen van de publieke omroep heeft Shula Rijxman laten weten pal te staan voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep en haar programma’s. “Dat is ons grootste goed”, zei ze tijdens de NPO-presentatie vandaag in Instituut Beeld en Geluid. Het was haar laatste seizoensopening als voorzitter van de raad van bestuur.
31 augustus 2021

“Het is belangrijk dat onze journalisten en programma’s onafhankelijk zijn – en blijven. De NPO gaat over de programmering en stelt omroepen in staat om op tv, radio en online programma’s te maken in volledige onafhankelijkheid. Het Commissariaat voor de Media gaat sinds juli dit jaar over het toezicht op onze governancecode, die mede tot doel heeft de onafhankelijkheid van het bestel te borgen.” Volgens Rijxman gaat het Commissariaat hier nu een onderzoek naar doen; ook naar de zaken die de laatste tijd onderwerp van discussie waren. “We wachten dat onderzoek af. Als daar uiteindelijk reden toe is, zal ik niet nalaten om als NPO in te grijpen, door bijvoorbeeld die gedragscode weer aan te passen. En ik ben hierover sowieso al in gesprek met de omroepen. Zodat we ook als NPO eventuele gaten in het borgen van die onafhankelijkheid kunnen dichten. Al valt of staat dat natuurlijk met het gedrag en de alertheid van omroepen en hun medewerkers.”

Meer onderdelen integreren

Shula Rijxman zei verder trots te zijn op de nieuwe programmering voor het komende seizoen: “Complimenten aan alle omroepen en makers die de afgelopen maanden mooie, nieuwe, relevante programma’s hebben ontwikkeld.” Wel liet ze weten dat er nog uitdagingen liggen voor het publieke omroepbestel: “Het integraal programmeren, waarbij de inhoud leidend is, is daarbij een eerste stap. Het is belangrijk dat we als publieke omroep snel méér stappen zetten. Bijvoorbeeld door meer onderdelen te integreren, vaker faciliteiten te delen, door écht samen op te trekken in onze marketing. Want dáár zit de ware kracht van het omroepbestel. Samen zijn we meer dan de som der delen”, sprak ze voor het in Beeld en Geluid aanwezige publiek, bestaande uit onder meer mediajournalisten, omroepdirecteuren en programmamakers.

Project

Ook maakte Rijxman bekend dat de NPO, als vervolg op de themadag van vorig jaar, het komende jaar gaat onderzoeken welke maatschappelijke rol de hele publiek omroep kan spelen als het gaat om vraagstukken rond discriminatie, racisme en kansenongelijkheid. Doel is bewustwording van de uitdagingen waar we als Nederland nog voor staan op dit gebied; een debat over de mogelijke oplossingen en uiteindelijk bestrijding van discriminatie in al zijn facetten.

Shula Rijxman neemt eind dit jaar afscheid van de NPO als voorzitter van de raad van bestuur. De raad van toezicht van de NPO is op dit moment bezig met de zoektocht naar een opvolger.

De speech van Shula Rijxman is hier terug te lezen

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)