Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO
Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO: 'Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen'.
Voordat zij bij de NPO aan de slag ging, was Shula Rijxman CEO van productiemaatschappij IDTV. De nieuwe voorzitter is met een positief advies van de OR en de COR benoemd.
Shula Rijxman: 'Het is een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de NPO. Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is. Met ijzersterke pluriforme content voor een breed publiek. Gemaakt door top-programmamakers die onafhankelijk van commercie en politiek iedere dag weer prachtige programma's maken.'
Volgens Rijxman is de publieke omroep belangrijker dan ooit. 'In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep. En die verbindende rol in onze samenleving wil ik samen met de omroepen en de programmamakers blijven vervullen. Juist nu!'
De Raad van Toezicht heeft eveneens besloten het NPO-bestuur uit te breiden van twee naar drie bestuurders. Bruno Bruins: 'de nieuwe Mediawet en de ambities uit het Concessiebeleidsplan zorgen ervoor dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor de NPO aanzienlijk toenemen. Voor een goede uitvoering hiervan is uitbreiding van het bestuur noodzakelijk. Hierbij kiezen we voor een bestuur met een voorzitter en twee bestuurders: een bestuurder met een mediaportefeuille en een bestuurder met een bedrijfsvoeringsportefeuille.'
Vooruitlopend op de benoeming van de twee andere bestuurders is per 1 september een interim-bestuurder aangesteld; Frans van Westen. Hij zal zich de komende maanden met name richten op de bedrijfsvoering van de NPO. Frans van Westen was eerder werkzaam bij de NPO als interim directeur Financiën en bestuurscontroller. De verwachting is dat eind 2016 het NPO-bestuur is samengesteld.
Lees onder de foto verder voor het interview met Shula Rijxman.
Interview met Shula Rijxman
Shula Rijxman is vanaf 1 september de nieuwe bestuursvoorzitter van de NPO. Ze is heel helder en stellig als het gaat over wat ze als de nieuwe bestuursvoorzitter gaat doen. “Het zou wel gek zijn als ik na bijna vijf jaar bij de NPO opeens alles anders zou gaan doen. Maar op de weg die voor ons ligt zal opnieuw veel veranderen.” Die weg is geen vloeiende rechte lijn van A naar B en heeft vast ook de nodige hobbels. Maar het vertrekpunt is voor Shula Rijxman helder: “De Publieke Omroep is harder nodig dan ooit.”
Over missie en morgen waren scheidend bestuursvoorzitter Henk Hagoort en Shula Rijxman het altijd helemaal eens. Beide bestuurders konden het goed met elkaar vinden. Knallen deed het zelden. “Ik zal Henk missen, hij is een moedig mens,” vertelt Rijxman daags voor het vertrek van Henk Hagoort.
Dit is tegelijkertijd ook een goed moment waarop het bestuur van de NPO de komende maanden wordt uitgebreid van 2 naar 3 bestuurders. Een logische stap van de Raad van Toezicht nu de NPO in de nieuwe Mediawet veel meer taken en verantwoordelijkheden krijgt in een veel opener bestel waarin externe producenten zich met hun plannen rechtstreeks kunnen melden bij de NPO. “Er is de afgelopen jaren heel hard gewerkt en er is al heel veel veranderd,” stelt Rijxman. “Dit is een ander soort NPO dan toen ik hier vijf jaar geleden kwam. “Het is een mediabedrijf.”
Dat mediabedrijf staat midden in de samenleving en is er voor iedereen. De onafhankelijkheid van de publieke omroep is het sterkste wapen in een tijd van polarisatie en groepsdenken en het opsluiten binnen eigen kaders en kanalen en alleen nog maar horen wat je eigen ‘gelijk’ bevestigt. Dan is de hoor en wederhoor en pluriformiteit van de publieke omroep wel erg belangrijk. “De andere kant laten zien en horen. Dat kunnen wij, dat doen wij, daar zijn wij voor. Bij de publieke omroep kunnen we alles laten zien. Omdat we zijn wie we zijn. Een sterke, onafhankelijke publieke omroep die zich niet laat leiden door commercie, politiek en niet primair door kijkcijfers.” En die sterke en onafhankelijke programmacontent wordt volgens Rijxman gemaakt door top-programmamakers en door maatschappelijk gedreven omroepen.
Volgens Rijxman zal de komende jaren door de publieke omroep meer geïnvesteerd moeten worden in sterkere producties, talentontwikkeling, nieuwe vormen van distributie, een veilige TV-omgeving voor kinderen en een sterke jongerenprogrammering. Daarbij is er een scherpe keuze in de programmering nodig voor typisch publieke omroepgenres zoals documentaires, journalistiek, kunst en muziek, kinderprogrammering en Nederlands drama.
En we willen meer voor en met publiek doen, meer evenementen, meer campagnes, meer thema’s agenderen. De andere grote slag die de komende periode gemaakt gaat worden is de omslag naar video on demand.
Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO, roemde in een toelichting op de benoeming van Shula Rijxman haar sterke toekomstvisie die haar bij uitstek geschikt maakt om leiding te geven aan de NPO. En Bruins vindt het belangrijk dat er voor het eerst bij de Publieke Omroep een vrouw voorzitter is.
Rijxman zelf onderstreept het grote belang van meer diversiteit bij de publieke omroep, niet alleen in de programmering, maar ook bij de NPO zelf. De publieke omroep is harder nodig dan ooit, daar is Shula Rijxman van overtuigd. Het is nu aan haar en straks haar medebestuurders om te laten zien hoe de NPO samen met de omroepen die overtuiging verder vorm en inhoud geeft.