LogoPers

Sterke zomerprogrammering publieke omroep

Deze zomer kan de Nederlandse bevolking afstemmen op de publieke netten voor nieuwe titels, de behandeling van actuele thema’s en tot slot veel sport. Hieronder vindt u een overzicht van enkele hoogtepunten uit de programmering van Nederland 1, 2 en 3.
19 mei 2008

Nederland 1
Op Nederland 1 vormt sport deze zomer de hoofdmoot, met het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Beijing (allen NOS). Naast de live verslaggeving ook veel samenvattingen en dagelijks late-night NOS Studio sportzomer waarin Jack van Gelder tijdens het EK napraat over het voetbal. Gedurende de Tour en de Spelen is Mart Smeets de gastheer van de talkshow op de late avond. Bovendien worden er, in aanloop naar het EK en de OS, speciale afleveringen van Andere Tijden Sport (NPS, NOS) uitgezonden en presenteert Frits Barend Olympische documentaires in De Weg naar Goud (MAX).

Deze zomer starten op Nederland 1 nieuwe series van Babyboom (NCRV) met Caroline Tensen, Memories (KRO) met Anita Witzier en de docusoap Jan Keijzer, een leven na BZN (TROS). Nieuw is ook De groeten van MAX, waarin Sybrand Niessen zich opwerpt als de nieuwe vakantieman. In Gezellig naar Marokko (KRO) gaat Derk Bolt met een groep doorgewinterde kampeerders op reis. Het programma 1 van de 8 (EO) keert eenmalig terug met Henny Huisman als presentator. En in een nieuwe reeks Vinger aan de Pols (AVRO) praten bekende Nederlanders openhartig met Pia Dijkstra over hun ziekte.

Nederland 2
Nederland 2 heeft een gevarieerd zomeraanbod. Onder andere met Zomergasten (VPRO), prachtig Engels kostuumdrama (NCRV), de filmserie Cinema Erotica, Italiaanse speelfilms zoals La Dolce Vita en Il Postino en dagelijks een regiosoap (KRO). De detectivemaand (KRO) is een alternatief voor wie niet van voetbal houdt. Tijdens wedstrijden staan maar liefst vijf detectives geprogrammeerd: twee op Nederland 2 en aansluitend nog drie op themakanaal Hilversum Best.

Ook biedt Nederland 2 een aantal grote thema’s: Made in China en de Culturele festivals. Made in China bestaat uit een serie op China georiënteerde programma’s. Met documentaires als Mao a Chinese tale, Circus School, het hartverscheurende China’s stolen children (allen VPRO) en speelfilms als Seven years in Tibet en House of the flying daggers (NPS). Made in China biedt ook twee series goede gesprekken. In TV China (VPRO) praten Chinese Nederlanders over hun band met China en Paul Rosenmöller laat in Paul Rosenmöller en... China onbekende, verrassende kanten zien van het land en zijn mensen. Daarnaast staan de culturele festivals prominent in het schema van Nederland 2. Van Oerol (AVRO) tot Festival Classique (AVRO) en van het Edison Gala (AVRO) tot de Uitmarkt (NPS). Ook Z@PP en Nederland 1 doen overigens een culturele duit in het zakje met het Kinder Prinsengrachtconcert en de Musical sing a long (beiden AVRO).

Nederland 3
Nederland 3 komt met veel nieuwe programma’s. In Factor Giel (VARA), is Giel Beelen lijdend voorwerp in opvallende experimenten en in Fearfighters (EO) wordt de ultieme strijd met angsten en fobieën aangegaan. BNN brengt onder andere Ranking the Stars, Spuiten en Slikken Zomertour, Over mijn Lijk Extended en Nu we er toch zijn op vakantie. In Bloot, Zweet en Banen (VARA), geïnspireerd op The Full Monty helpt Frank Evenblij, bekend van De Jakhalzen, werkloze mannen aan een baan. De nieuwe, dagelijkse serie Falcon Beach (TROS) gaat over het wel en wee van een groep jongeren. Daarnaast de hele zomer elke werkdag nieuwe afleveringen van de veelbekroonde Amerikaanse politieserie Law & Order (VARA). In Tribe (LLINK) ontvlucht avonturier Bruce Parry het Westerse bestaan en zoekt hij inheemse stammen en afgelegen uithoeken op.

Nederland 3 heeft twee themaweken. Vanaf 30 juni de Week van het Cabaret (VARA) met o.a. Sanne Wallis de Vries en vanaf 18 augustus de Week van de Smaak, met alles over smaken en proeven in Truth about Food (NPS), een speciale aflevering van Keuringsdienst van Waarde (RVU) en een thema-avond (NPS) gepresenteerd door Jörgen Raymann en voedselprofessor Pierre Wind. Bovendien zoekt 3 de kijker nadrukkelijk op in Nova College Tour (NPS), De keuze van de Kijker (KRO) en de ‘Festivals op 3’ Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands (NPS, VPRO, VARA).

Ook sport zie je op 3. Vanaf 27 mei wordt in een vierluik uitgebreid teruggeblikt op het voor Oranje zo succesvolle EK van 1988 (NOS). Verder zijn er twee quizzen: tijdens het EK Play like a Champion (TROS) met Jack van Gelder en gedurende de Olympische Spelen de Olympische Quiz (VPRO) met o.a. Peter Heerschop en Viggo Waas. In Alles voor Goud (TELEAC/NOT) praat Barbara de Loor met sporters en wetenschappers over wat je moet doen om een gouden medaille te winnen.

Highlights uit het zomerschema vindt u hier.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)