LogoPers

Themaweek ‘Focus op Groen’ bij NPO

NPO 2 heeft in de week van 10 oktober de focus op groen. De publieke zender besteedt die week in verschillende nieuwe en bestaande programma’s extra veel aandacht aan het milieu en aan afval in het bijzonder. Parallel aan de programmering kan het publiek via de NPO Groen app met tal van nieuwe uitdagingen aan de themaweek meedoen.
6 september 2016

De ‘groene’ week op NPO 2 start maandag 10 oktober op De Dag van de Duurzaamheid met de NOS-uitzending De Nationale Duurzaamheidsdag. Van dinsdag tot en met vrijdag is dagelijks het programma Rot op met je milieu van de EO te zien, gepresenteerd door Dennis van der Geest. De documentaire-rubriek 2Doc presenteert diverse documentaires met milieu en duurzaamheid als thema. Daarnaast zijn op NPO 2 programma’s te zien die het hele jaar door aan dit thema aandacht besteden, zoals BinnensteBuiten (KRO-NCRV), Groen Licht (VARA), Vroege Vogels (VARA) en Koken met Van Boven (VPRO).

NPO Groen app

De gratis NPO Groen app is speciaal voor deze week geüpdatet. De app is aangevuld met nieuwe uitdagingen, afgestemd op de programmering, en nog persoonlijker geworden. Behalve tips van bekende Nederlanders krijg je uitdagingen voorgeschoteld op basis van je persoonlijk gedrag. Gedurende de week kun je per dag aangeven wat er van je uitdagingen gelukt is en tellen de besparingen bij elkaar op. Zo krijg je uiteindelijk een nieuw profiel met een overzicht van wat je totaal bespaard hebt op het gebied van water, energie en afval. Ook zie je per uitdaging wat heel Nederland in totaal bespaart.

Netmanager Gijs van Beuzekom van NPO 2 over het belang van de themaweek: “Een groene en duurzame toekomst vinden we allemaal belangrijk, maar is niet vanzelfsprekend. We moeten er voortdurend aandacht voor houden. De publieke omroep heeft hierin een extra verantwoordelijkheid, omdat wij met onze programma’s wekelijks ruim 80 procent van de samenleving bereiken. Deze themaweek drukt ons enerzijds met de neus op de feiten, maar biedt ook inspiratie en concrete tips, om zelf bij te dragen aan een groenere wereld.”

Meer informatie over de Themaweek Focus op Groen en de NPO Groen app is te vinden op www.npo.nl/groen.

 

Uitzendschema Themaweek Focus op Groen op NPO 2

  • ma 10 okt - De Nationale Duurzaamheidsdag (NOS) - 16.50 uur - NPO 2
  • ma 10 okt - 2Doc: Klimaatontkenners (VARA) - 20.55 uur - NPO 2
  • di 11 t/m vr 14 okt - Rot op met je milieu (EO) - 20.25 uur - NPO 2
  • di 11 okt - 2Doc: Racing Extinction (VARA) - 23.00 uur - NPO 2
  • woe 12 okt - 2Doc: Sea Blind (VPRO) - 23.00 uur - NPO 2
  • do 13 okt - 2Doc: De man die de wereld wilde veranderen (Human) - 23.00 uur - NPO 2

 

De Nationale Duurzaamheidsdag (NOS) maandag 10 oktober, 16.50 uur op NPO 2 Op deze Dag van de Duurzaamheid staat de NOS stil bij de stand van zaken rond de klimaatdiscussie en bij de vlucht die duurzame oplossingen al dan niet nemen in Nederland. Een half jaar geleden was de klimaattop wereldwijd niet uit het nieuws weg te branden. Waar staan we nu? Wat is er sindsdien gebeurd? Hoe doet Nederland het en wat kan de burger zelf doen?Er zijn veel nieuwe, innovatieve ideeën, die zelfs door grote multinationals als Philips en Unilever worden omarmd. Maar de mentaliteitsverandering bij de consument laat op zich wachten. Het programma geeft inzicht in de feiten en cijfers over het klimaat en de gevolgen van de klimaatverandering, maar laat ook voorbeelden van opmerkelijke duurzame oplossingen zien. Presentatie: Winfried Baijens.

 

2Doc: Klimaatontkenners (VARA) maandag 10 oktober, 20.55 uur op NPO 2

In deze documentaire duikt Gideon Levy in de wereld van de klimaatontkenners. We volgen de sporen van het geld in de industrie van de klimaatscepsis. Van oliebedrijven die malle wetenschappers betalen, tot de denktanks die de memo's schrijven voor de journalisten van FOX. En tot slot: een federale overheid die wetten aanneemt om klimaat sceptische lessen op school mogelijk te maken.

 

Rot op met je milieu (EO) dinsdag 11 t/m vrijdag 14 oktober, 20.25 uur op NPO 2

Zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu gaan onder leiding van presentator Dennis van der Geest op een confronterende ontdekkingsreis. Ze zien welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De deelnemers reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic, bereiden eten uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren. De deelnemers wonen twee weken lang bij elkaar in één huis en worden elke dag geconfronteerd met de verschillende vormen van vervuiling die onze levensstijl veroorzaakt. Zo laat Dennis van der Geest ze werken als vuilnisman, meewerken bij een varkenshouder, vuilnis uit de zee sorteren en meelopen met een dumbsterdiver.

Eerder presenteerde Dennis van der Geest voor de EO Rot op naar je eigen land en Arm in Nederland? Eigen schuld!. Dennis van der Geest over deze nieuwe serie: “Door al die verschillende plekken waar we kwamen doken we figuurlijk en soms ook letterlijk in de troep. We hebben vaak geen weet van wat er met onze rommel gebeurt, een eye-opener.”

 

2Doc: Racing Extinction (VARA) dinsdag 11 oktober, 23.00 uur op NPO 2

Een film van Oscar winnende regisseur Louie Psihoyos. Hij en zijn team duiken in de verborgen wereld van bedreigde diersoorten. Het team brengt de race om de bedreigde diersoorten te beschermen tegen de massa uitsterving onder de aandacht. Louie en zijn team reizen de hele wereld over om de meest gevaarlijke zwarte markten te infiltreren. Er wordt een verband gelegd tussen de uitstoot van koolstof en bedreigde diersoorten. De film onthult verpletterende, nooit eerder vertoonde beelden die de blik op de wereld veranderen.

 

2Doc: Sea Blind (VPRO) woensdag 12 oktober, 23.00 uur op NPO 2

Tijdens het voorjaar van 2014 probeerde klimaatjournalist Bernice Notenboom samen met twee andere avonturiers van de Noordpool naar Canada te skiën. Honderd kilometer van de kust werd het team gedwongen te stoppen. Bernice is hiermee de laatste die deze expeditie heeft kunnen doen, de laatste generatie poolreiziger. Het smeltende ijs van de Arctische zee creëert ongekende mogelijkheden voor een nieuw soort poolreiziger: de scheepvaart. Het nu nog resterende ijs zorgt voor een kortere route voor de vervuilende scheepvaart. De nieuw ontstane route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is 10 dagen korter en bespaart € 10.000,- per dag aan brandstof. Maar de scheepvaart is ook een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, vanwege de grote hoeveelheden roet die schepen uitstoten. Veertig procent van het smelten van het Arctische gebied kan direct worden vertraagd door maatregelen te nemen tegen de zwarte koolstof-uitstoot. Wetenschappers zijn het hierover eens: dit is één van onze beste kansen om het smelten van het ijs tegen te gaan. Regie: Bernice Notenboom, Sarah Robertson, Jennifer Abbott. Meer info op http://www.seablind.org/

 

2Doc: De man die de wereld wilde veranderen (Human) donderdag 13 oktober, 23.00 uur op NPO 2

Kan iemand, een individu, in deze tijd de wereld voorgoed veranderen? Kunstenaar en visionair Peter Westerveld had er geen twijfel over dat hij dit kon. Niet alleen dat, hij zei dat het simpel was. De documentaire 'De man die de wereld wilde veranderen' volgt hem op zijn missie onze wereld groener, koeler en klimaatbestendig te maken.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)