LogoPers

Tour de Cinéma: De Franse filmzomer op Nederland 2

Deze zomer brengt Nederland 2 voor de thuisblijvers een groot aantal (prijswinnende) films uit de rijke geschiedenis van de Franse cinema. Vanaf vrijdag 31 juli tot en met vrijdag 28 augustus zijn op de vrijdag en zaterdag Franse films te zien tijdens de Tour de Cinéma, de Franse filmzomer op Nederland 2. Een van de hoogtepunten is de tv-première van La vie en rose op zaterdag 8 augustus om 22.43 uur. De film handelt over het onstuimige leven van chansonniere Edith Piaf met een oscarwinnende rol van Marion Cotillard als een vechtende, zuipende maar vooral ook zingende Piaf. Het volledige programma van Tour de Cinéma is als volgt:
30 juni 2009

La tourneuse de pages
La tourneuse de pages is een psychologische thriller over een meisje dat onterecht wordt afgewezen voor het conservatorium en uit is op wraak. Ook is het een vertelling over de onaangename kantjes van muziek maken op het hoogste niveau, de stress en de jaloezie.
Vrijdag 31 juli om 23.45 uur

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
Onweerstaanbare romantische komedie die overladen werd met nominaties en prijzen. Barmeisje Amélie (Audrey Tautou), zelf tijdens haar kille jeugdjaren verstoken van affectie, besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het vergaren van geluk. Prijzen en nominaties: 2 BAFTA awards, 4 César awards, Publieksprijs Toronto filmfestival, 5 Oscarnominaties, waaronder voor beste buitenlandse film.
Zaterdag 1 augustus om 22.43 uur

Les Amants
Deze geruchtmakende klassieker uit 1958 met lyrische en openhartige erotische scènes blijft sierlijk aan de oppervlakte, al suggereert Jeanne Moreau in stil spel méér diepte en twijfel dan de tekst en de situaties. Regie: Louis Malle. Prijzen en nominaties: Speciale Juryprijs filmfestival Venetië.
Zaterdag 1 augustus om 00.59 uur

Caché
Onthutsende film van Gouden Palm winnaar Michael Haneke. Haneke’s films kruipen onder de huid en gaan daar niet meer weg. Zo ook bij Caché. De succesvolle Georges krijgt op een dag een videoband met een opname van zijn huis. Iemand houdt hem in de gaten. Maar wie? En waarom? Er volgen meer banden. Zijn leven raakt ontwricht. Haneke won dit jaar eindelijk de Gouden Palm voor beste film voor Das Weisse Band.
Prijzen en nominaties: Gouden Palm beste regie Cannes filmfestival
Vrijdag 7 augustus om 23.42 uur

La vie en rose
Tv-première over het bijzondere leven van chansonniere Edith Piaf met een oscarwinnende rol van Marion Cotillard. Cotillard kaapte verassend, als Franstalige, de oscar weg voor de neus van onder andere Cate Blanchet en Julie Christie. Prijzen en nominaties: Oscar voor Marion Cotillard voor beste actrice. Oscar beste make-up, 4 BAFTA awards, Nominatie Gouden Beer filmfestival Berlijn, 5 César awards, Golden Globe voor Marion Cotillard
Zaterdag 8 augustus om 22.43 uur

Ascenseur pour l’échafaud
Ingenieuze intrige is slechts een van de aspecten van deze film die het speelfilmdebuut van Louis Malle was, in een stijl die op de nouvelle vague vooruitliep en Jeanne Moreau als belangrijke actrice deed kennen. De beroemde muziek van Miles Davis werd bij de beelden geïmproviseerd.
Zaterdag 8 augustus om 00.58 uur

Confidences trop intimes
Patrice Leconte is de maker van films als Monsieur Hire en de karakterstudie L'homme du Train. Met Confidences trop intimes laat hij opnieuw zien een fijn gevoel voor acteursregie te hebben, met een bijzonder verhaal over een accountant die zich (ongewild) voordoet als psychiater.
Vrijdag 14 augustus om 23.42 uur

Les Choristes
Razend populaire film - in en buiten productieland Frankrijk - over een muziekleraar die eind jaren veertig van de voorbije eeuw 'lastige' jongens van een kostschool probeert te interesseren in muziek. Gérard Jugnot speelt de ogenschijnlijke stijve leraar die ontdekt dat de harde aanpak op school averechts werkt. Koormuziek blijkt de sleutel naar de harten van de jongens. Prijzen en nominaties: 2 Oscarnominaties, waaronder voor beste buitenlandse film,  2 César awards
Zaterdag 15 augustus om 22.42 uur

Delicatessen
Regisseur Jean Pierre Jeunet (Amelie) schets met deze visueel enerverende, surrealistische culthit de levens van een aantal mensen in een appartementengebouw. Nieuwe bewoner Louison realiseert zich te laat dat de huisbaas, tevens slager, menselijke koteletten serveert. Tegen die tijd is hij al verliefd op de blinde slagersdochter. Prijzen en nominaties: 4 César awards
Zaterdag 15 augustus om 00.16 uur

Swimming Pool
Eerste Engelstalige film van Francois Ozon speelt zich voor een groot deel af in een intrigerende mentale schemerzone. Vanaf het moment dat schrijfster Sarah Morton op verzoek van haar uitgever haar intrek neemt in een Frans buitenhuis, is het gedaan met de realiteit. Prijzen en nominaties: Nominatie Gouden Palm filmfestival Cannes
Zaterdag 22 augustus om 23.13 uur

Belle de Jour
Klassieker van Luis Bunuel. Jonge doktersvrouw Séverine (Deneuve) houdt van haar man maar niet van zijn liefkozingen en vlucht weg in sado-masochistische fantasieën. Om die in de praktijk te brengen gaat ze in een bordeel werken, maar stipt om vijf uur 's middags gaat ze naar huis. Een jonge gangster wil meer worden dan een klant en dreigt haar geheim te onthullen. Rampspoed dient zich aan. Prijzen en nominaties: Gouden Leeuw filmfestival Venetië
Zaterdag 22 augustus om 00.53 uur

Le temps qui reste
Hoe ga je om met het naderende einde? Laura (Jeanne Moreau) wapent zich tegen de dood met potten vol vitaminepillen en een jeugdige levenshouding. Haar kleinzoon Romain heeft geen verdediging. Hij komt haar vertellen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Drama van meester Francois Ozon.
Vrijdag 28 augustus om 00.30 uur


Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)