LogoPers

Tourstart in Utrecht massaal bekeken via de televisie

Nooit eerder trok een eerste etappe of een proloog van een Tour de France in Nederland zoveel tv-kijkers als afgelopen zaterdag. Gemiddeld 1.446.000 mensen zaten tussen 13.55 en 17.35 uur voor de buis om de tijdrit door de stad Utrecht rechtstreeks te volgen. Dat aantal was overigens niet constant even hoog. Om twee uur, toen de Eritreër David Teklehaimanot als eerste renner van start ging in de tijdrit, bedroeg het aantal kijkers bijna 1,1 miljoen. Anderhalf uur later was dat aantal al opgelopen tot ruim 1,5 miljoen. In de minutengrafiek is goed te zien dat de piek werd geregistreerd om 16.39 uur, toen bijna 1,8 miljoen tv-kijkers de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin zagen finishen. Een vergelijkbaar aantal kijkers werd een uur later gemeten, toen de Italiaan Nibali als laatste deelnemer zijn tijdrit voltooide.
5 juli 2015

De grafiek liet niet het gebruikelijke patroon bij de kijkcijfers van een touretappe zien. Normaal is er sprake van een voortdurend stijgende curve met ca. 300.000 kijkers aan het begin van de middag en een piek van meer dan 1,2 miljoen rond kwart over vijf bij de finish. Een voorbeeld daarvan zien we in de tweede grafiek met de duizendtallen kijkers per minuut op woensdag 9 juli 2014. Dit was de dag, waarop de Nederlander Lars Boom een "kasseienrit" in de Tour van dat jaar in Noord-Frankrijk won.

Vorig jaar bedroeg het aantal kijkers overdag naar de live-uitzendingen gemiddeld over de hele Tour nog geen 700.000. Dat aantal werd dus dit jaar op de eerste Tourdag al ruim overtroffen. Van de bijna 1,5 miljoen kijkers naar de eerste etappe bestond bijna 2/3 deel (63%) uit mannen. De overige kijkers (37%) waren vrouwen.

Door kijkcijferexpert René van Dammen, tevens fanatiek wielerliefhebber

Op zowel televisie als radio besteedt de publieke omroep de komende weken veel aandacht aan de Tour de France. Van zaterdag 4 juli tot en met zondag 26 juli vanaf 14.00 presenteren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder NOS Radio Tour de France op NPO Radio 1. En met de NOS Studio Tour geven presentatoren Dione de Graaff en Gert van ‘t Hof op de vroege avond tussen 19.00 en 20.00 uur op NPO 1 het laatste nieuws over de Tour.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)