LogoPers

Townhalls geven impuls aan diversiteit in de praktijk

“Met quota alleen zijn we er niet. We moeten ook van binnenuit de wil hebben om te veranderen.”

Dat kwam naar voren tijdens de evaluatie van drie townhall-sessies over diversiteit bij de publieke omroep die de NPO heeft georganiseerd in samenwerking met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh. Tijdens de evaluatie afgelopen week in Studio 6 op het Media Park keken ruim veertig makers, bestuurders en leidinggevenden op de sessies terug. Ook Rabin Baldewsingh was daarbij.

Paul Doop (NPO): “Waardevol”
Het waren soms emotionele bijeenkomsten in achtereenvolgens Amsterdam (november), Rotterdam (december) en Almelo (januari). Hoewel het per locatie verschilde, kwam er veel verdriet en frustratie naar boven. Toch was er veel waardering voor het feit dat we dit deden, merkte Paul Doop (RvB NPO) op. “Ik heb het ontzettend waardevol gevonden om het gesprek aan te gaan en om samen tot nieuwe inzichten en actiepunten te komen. Ook al hebben we niet voor alles een oplossing.”

Rabin Baldewsingh beaamde dat, maar gaf wel aan dat de tijd van herbevestigen voorbij is. “Het is tijd voor actie. Nu moet er leiderschap getoond worden om in de volle breedte door te pakken. En niet één keer per jaar rond de Ramadan, maar het hele jaar door, op alle niveaus. Zowel voor als achter de schermen."

Willemijn Francissen (NTR): “Van moeten naar willen”
Centrale vraag tijdens de evaluatie was waar de publieke omroep nu concreet mee aan de slag moet. De aanbevelingen uit de drie townhall-sessies golden daarbij als leidraad. Zo was het in de diverse bijeenkomsten gegaan over de vraag of er quota ingesteld moeten worden. Ook tijdens de evaluatie bleek menigeen daar voorstander van te zijn. Quota kun je meten en je kunt er mensen voor verantwoordelijk maken, was de redenering. Maar quota zijn niet zaligmakend, zei NTR-directeur Willemijn Francissen. “Als de nadruk te veel op moeten wordt gelegd, gaan mensen in de contramine. We moeten het ook zelf willen. Het is onze taak om mensen binnen onze organisaties daarin te inspireren en hen de toegevoegde waarde van diversiteit en inclusie te laten zien.”

Frederieke Leeflang (NPO): “Niet onderhandelbaar”
Of het nou quota of streefcijfers zijn, de noodzaak van een betere afspiegeling is niet onderhandelbaar, benadrukte RvB-voorzitter Frederieke Leeflang. “Het moét gewoon. Want als we het niet doen, zakt de publieke omroep weg.” Dat viel bij Rabin Baldewsingh in goede aarde. "Dat is wat ik bedoel met leiderschap pakken. Nu ervoor zorgen dat het van de werkvloer ook uitstraalt naar de programmering. Ook op primetime!”

Vervolgstappen
De aanbevelingen uit de townhall-sessies worden nu verder uitgewerkt in concrete acties. Daarna gaan we hier, aldus Paul Doop, “niet-vrijblijvende afspraken” over maken. Tijdens de komende strategiedag van de Directie Audio en Video op 31 mei aanstaande zal dit proces een vervolg krijgen. Op 28 september a.s. zal de publieke omroep een bijdrage leveren aan de manifestatie van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme in Ede. Volgende townhall-sessies zullen eind 2023 worden gehouden. Paul Doop: “We houden vast en laten niet los!”

Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)