LogoPers

Uitgebreid aandacht voor Keti Koti op NPO Radio 1

NPO Radio 1 staat dit jaar uitgebreid stil bij de herdenking én viering van 150 jaar afschaffing slavernij. Met onder meer de nieuwe podcastserie Een verborgen Surinaamse schat, verslaggeving vanaf de Caribische eilanden en interviews over het Nederlandse slavernijverleden vanuit Het Tropenmuseum.
15 juni 2023

In aanloop naar Keti Koti lanceert de VPRO de vierdelige podcast Een verborgen Surinaamse schat. Hierin onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven van zijn betovergrootvader die één jaar voor de officiële afschaffing van de slavernij werd geboren. Verslaggever Mirthe van der Drift reist naar de Caribische eilanden en gaat voor 5 Dagen (NTR/PowNed) op zoek naar de sporen die slavernij daar heeft achterlaten.

Het programma VROEG! (BNNVARA) staat een week lang in het teken van Keti Koti, met gesprekken over verleden, heden en de toekomst. Op zaterdag 1 juli doet de NOS live verslag van de Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam met Winfried Baijens als presentator en op zaterdagavond staat de feestelijke viering centraal in een Keti Koti Special (Omroep Zwart, NTR, PowNed en EO).  

Daarnaast is er ook in andere NPO Radio 1-programma’s veel aandacht voor Keti Koti; het volledige overzicht staat hieronder.

Keti Koti op NPO Radio 1:

Donderdag 15, 22 en 29 juni, De Nieuws BV (BNNVARA)
In De Nieuws BV is elke donderdag een aflevering van de serie ‘Ontketend’ te horen, waarin telkens een verhaal wordt verteld van dappere mensen die in verzet kwamen tijdens de slavernij.

Zondag 18 & 25 juni en 2 & 9 juli, 10.00 uur, OVT plus podcast: Een verborgen Surinaamse schat (VPRO)
OVT zendt elke zondag integraal een aflevering uit van de vierdelige podcastserie ‘Een verborgen Surinaamse schat’. Theatermaker Mathieu Wijdeven duikt in gedichten van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk, die als wees van een tot slaaf gemaakte moeder opgroeide in een Lutherse kerk. Wijdeven gaat met familie van nu in gesprek over de strijd die in 2023 nog wordt geleverd.  Zie hier voor meer info.
Vanaf zaterdag 17 juni is ‘Een verborgen Surinaamse schat’ ook te beluisteren via de NPO Luister-app, de site en app van de NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.

Woensdag 21 juni, 19.00 uur, Kunststof (NTR)
Romana Vrede, actrice en theatermaker van Het Nationale Theater, is te gast in Kunststof. Ze spreekt over de voorstelling ‘Tijd Zal Ons Leren’, waarin verhalen van verzetsstrijders ten tijde van de slavernij zijn verwerkt.

Maandag 26 juni tot en met vrijdag 30 juni, 05.00 uur VROEG! (BNNVARA)
VROEG! zoomt de hele week in op Keti Koti, met elke dag een uur lang in alle rust een gesprek over het Nederlands slavernijverleden. Met aandacht voor het verleden, heden en de toekomst. Vanuit zowel de Hilversumse studio als Het Tropenmuseum. 

Maandag 26 juni tot en met vrijdag 30 juni, 20.00 uur, 5 Dagen (NTR/POWNED)   
5 Dagen staat de hele week met de bus in Vlissingen, waar vroeger veel tot slaaf gemaakten aankwamen in Nederland. Verslaggever Mirthe van der Drift reist tegelijk langs de Caribische eilanden waar ze op zoek gaat naar de sporen die slavernij heeft achterlaten.

Donderdag 29 juni, 00.00 uur, Nooit Meer Slapen (VPRO)
Janice Deul, mode- en cultuurjournalist en specialist op het gebied van diversiteit, is te gast in Nooit Meer Slapen. Ze vertelt in het boek ‘Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren’ over de geschiedenis en tradities van Keti Koti. Het is een gids voor iedereen die wat meer wil weten over 1 juli en die thema’s als ongelijkheid en vrijheid in een historische context wil plaatsen. Femke van der Laan gaat met Deul in gesprek. 

Zaterdag 1 juli, 13.00 uur, Herdenking slavernijverleden (NOS)
De NOS doet live verslag van de slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak bij het Nationaal monument slavernijverleden. Presentator Winfried Baijens praat met schrijver en spoken-word performer Babs Gons en modeactivist Janice Deul over wat Keti Koti voor hen betekent en over de woorden van de koning. Verslaggevers lopen mee met de Bigi Spikri en doen verslag van het festival op het Museumplein.

Zaterdag 1 juli, 19.00 uur, Keti Koti Special
Op de avond van Keti Koti maken NTR, PowNed, Omroep Zwart en EO een gezamenlijke special op NPO Radio 1, waarin de feestelijke viering centraal staat. Met persoonlijke verhalen van gasten in de studio, live bijdrages vanaf de Antillen en verslaggevers door het land die verschillende vieringen bijwonen.

Zondag 2 juli, 03.00 uur, De Nacht is ZWART (ZWART)
De Nacht is Zwart duikt in het vraagstuk wat gebeurt er ná het verbreken van de ketenen? Hoe ga je verder na Keti Koti en bouw je een gezamenlijke toekomst op?

Maandag 3 juli, 00.00 uur, Wat Blijft (HUMAN)
Wat Blijft is geheel gewijd aan Keti Koti, met als hoofdgast Roline Redmond over haar boek ‘De Doorsons’, een twee eeuwen omspannende geschiedenis van haar eigen tot slaaf gemaakt familie.

Zie ook nporadio1.nl/ketikoti en de NPO Radio 1-app voor meer informatie over de programmering rond Keti Koti.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)