LogoPers

Veel aandacht voor Amerikaanse verkiezingen bij NPO

De NPO staat de komende dagen uitgebreid stil bij de Amerikaanse verkiezingen (die op 3 november plaatsvinden), zowel in de reguliere programmering op radio, tv, online en on demand als ook in speciale uitzendingen, zie het overzicht hieronder.
30 oktober 2020

Zaterdag 30 oktober:

NPO Radio 1:

Op NPO Radio 1 is vanaf zaterdag twee keer per dag (11.30 en 15.30 uur) een samenvatting te horen van alles wat er op NPO Radio 1 wordt gezegd over de verkiezingen. Ook wordt in die rubriek een update gegeven van wat er op dit gebied op sociale media gaande is. Presentatie: Ilan Hoekstra.

Zondag 1 november

NPO 1:
Speciale uitzending Op1: ‘Hoe Trump zijn wij?’, 22.15 uur, BNNVARA
De talkshow Op1 komt zondagavond met een extra uitzending, gepresenteerd door Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand. Het thema van de special is ‘Hoe Trump zijn wij?’. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat Op1 op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Donald Trump onze samenleving heeft veranderd.
Met econome Marike Stellinga wordt besproken hoe vier jaar Trump de Nederlandse economie én de wereldeconomie heeft beïnvloed. Televisiepresentator en ondernemer Jan van den Bosch belicht de veranderingen in gelovige gemeenschappen. Schrijver Bas Heijne legt uit dat de opstelling van Trump een van de oorzaken is van de anti-coronademonstraties op Het Plein in Den Haag, omdat Trump de traditionele macht effectief ter discussie stelt.
Ook op humor heeft Trump een enorme invloed. Cabaretier Martijn Koning stelt dat Trump soms zulke afwijkende dingen doet, dat de werkelijkheid de mogelijkheid van een goede grap zelfs inhaalt. De ingrijpende veranderingen in hoe er wordt gekeken naar media en de introductie van de termen ‘fake news’ en ‘main stream media’ worden besproken door Charles Groenhuijsen.
De extra uitzending van Op1 is vanaf 23.05 uur ook te zien op BVN.

Maandag 2 november

NPO 2:
M & de Housewives van Bucks County, 22.15 uur, KRO-NCRV.
Margriet van der Linden gaat op zoek naar dé kiezer die beslissend kan zijn bij de race om het Witte Huis: de vrouwen in de Amerikaanse voorsteden. Wie zijn deze vrouwen waar Trump zijn hoop op heeft gevestigd om herkozen te worden? 
Van der Linden, ooit zelf correspondent in de VS, gaat met die vraag naar Bucks County. Tegen de achtergrond van Black Lives Matter-protesten, politiegeweld en een pandemie, treft ze een land aan in verwarring, maar met nostalgie naar de vermeende eenheid uit het verleden. 

Dinsdag 3 november

NPO 1:
NOS Amerika Kiest, nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november, 23.30 uur.
De NOS maakt een nachtvullende uitzending van 7-en-een-half uur. De presentatie is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter. Vanuit de uitslagenstudio in Hilversum wordt voortdurend geschakeld met verslaggevers in de VS: Arjen van der Horst; Lucas Waagmeester, die president Trump volgt; Martijn Bink en Eva Wiessing zijn in de swing states Pennsylvania, respectievelijk Florida; en Eelco Bosch van Rosenthal.
In Hilversum is het verder een komen en gaan van gasten; zowel in de studio als via Skype en Facetime. Onder de gasten zijn (Nederlandse en Amerikaanse) aanhangers van Trump en van Biden, de huidige ambassadeur van de VS en diens voorganger, Pete Hoekstra en Timothy Broas, voormalig NAVO-secretaris generaal Jaap de Hoop Scheffer en Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Studies van de prestigieuze Princeton-universiteit. Ook schuift een groot aantal Amerika-deskundigen aan, onder wie Laila Frank, Koen Petersen, Raymond Mens, Mark Verheijen en Markha Valenta.
NOS Amerika Kiest is ook de hele nacht live te volgen via BVN.

NPO 2:
M & de Housewives van Bucks County, 22.35 uur, KRO-NCRV

Deel 2, vervolg van maandag 2 november.

NPO RADIO 1:
NOS Amerika Kiest, 00.00 uur
In de radiostudio in Hilversum nemen Lara Rense en Chris Kijne de luisteraar mee de verkiezingsnacht in. Vanuit Washington D.C. brengt correspondent Marieke de Vries de uitslagen en het laatste nieuws. Mattijs van de Wiel, Lucas Waagmeester en Eva Wiessing zijn als verslaggevers in het land en er is contact met Nederlanders (ook kiesgerechtigde) in vooral de swing states, waar het spannend wordt. Daarnaast worden de reacties en meningen gepeild van een groot aantal gasten die ook bij de televisie zijn uitgenodigd (zie hierboven).

NPO 3FM:
Extra lange ochtendshow, 00.00 uur, BNNVARA.
3FM-dj Sander Hoogendoorn neemt de luisteraars tijdens de verkiezingsnacht van 3 op 4 november mee op sleeptouw tijdens een speciale all-nighter. Vanaf 00.00 uur tot 09.00 uur volgt Sanders Vriendenteam de verkiezingen op de voet Journalist Simone Tukker komt met updates uit de VS, Hoogendoorn gaat heel veel bellen met luisteraars aldaar, The Vices komen elk uur een cover spelen en "nieuwsvriendin" Dieuwke Teertstra is er uiteraard ook de hele nacht bij. 

Online 
De NOS verzorgt de hele nacht een online liveblog (via NOS.nl en de NOS-app) met het laatste nieuws, live updates van verslaggevers in de VS en een uitslagentool waarop alle uitslagen goed te volgen zijn

Woensdag 4 november:

NPO 1:
Goedemorgen Nederland, 07.30 uur, WNL
Goedemorgen Nederland staat in een extra lange uitzending (tot 12.00 uur) uitgebreid stil bij de Amerikaanse verkiezingen.  

De tv-programma’s rond de Amerikaanse verkiezingen zijn ook gebundeld te vinden op NPO Start.

Neem voor meer informatie en beeldmateriaal s.v.p. contact op met de desbetreffende omroep. 

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)