LogoPers

Veel aandacht voor Week Tegen Eenzaamheid bij de NPO

Ook dit jaar besteedt de publieke omroep rond de landelijke Week tegen Eenzaamheid (1-8 oktober) uitgebreid aandacht aan dit thema. Op televisie en on demand via NPO Start zijn veel programma's en documentaires te zien waarin dit thema centraal staat. Alles is terug te vinden via npo.nl/eenzaamheid. Op NPO Radio 5 en NPO FunX is er volop aandacht voor verschillende initiatieven tijdens de week en wordt het onderwerp eenzaamheid in diverse programma's uitgebreid behandeld en besproken.

 

28 september 2020

Televisie en NPO Start via npo.nl/eenzaamheid
- Wie Kent mij nog? (EO, dagelijks van 5 t/m 9 oktober om 21.15 uur op NPO 2 en NPO Start)
Tijdens de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ deelt de EO de levensverhalen van vijf eenzame mensen. In ‘Wie kent mij nog?’ vertellen zij hoe hun eenzaamheid is ontstaan en hoe het is om eenzaam te zijn. Het zijn aangrijpende portretten van hun leven waarmee de EO laat zien dat eenzaamheid veel verder gaat dan het ontbreken van sociaal contact.

 

- Alleenzaam (EO)
Vijf jongeren gaan de strijd met de eenzaamheid aan. Door middel van gesprekken, praktijkopdrachten en innovatieve VR-therapie worden deze jongeren geholpen. Lukt het hen hun problemen te overwinnen en langdurige relaties op te bouwen met hun omgeving?


- 2Doc: Goede Buren (HUMAN)
Vrijwilligsters Ada en Wilma leggen huisbezoeken af op zoek naar eenzame ouderen die hulp behoeven. Kun je iemand uit zijn eenzaamheid bevrijden? Waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?

 

- 2Doc: Uitzicht (VPRO)
'Uitzicht' is een geanimeerde documentaire over eenzaamheid. Wat betekent het om je eenzaam te voelen, en waarom vinden we het zo moeilijk om erover te praten? Jonge maker Femme ter Haar onderzoekt, bevraagt en verbeeldt het begrip eenzaamheid vanuit uiteenlopende perspectieven.

 

- 2Doc: Ik Alleen in de Klas (EO)
Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk: de drie kinderen van regisseur Karin Junger en hun vrienden. Ze zijn allemaal gekleurd en ze delen een gevoel van uitsluiting.

 

- Proef Eenzaamheid (EO)
Iemand met een druk sociaal leven stapt in het leven van iemand die ongeveer even oud is en zich eenzaam voelt. Tijdens het experiment wordt de hoofdpersoon zeven dagen lang afgezonderd van familie en vrienden om te ervaren hoe het is om eenzaam te leven. Bert van Leeuwen gaat in gesprek met de deelnemer van het experiment en bezoekt de eenzame persoon om het verhaal achter de eenzaamheid te ontdekken.

 

- Een tegen Eenzaamheid (MAX)
In dit liveprogramma vragen we aandacht voor één van de grootste uitdagingen van onze samenleving: het groeiende aantal mensen dat zich eenzaam voelt.

 

- Brandpunt+ Jong en Eenzaam (KRO-NCRV)
Eenzaamheid; dan denken we vooral aan ouderen en zieken. Onterecht. Hoewel ze voortdurend omringd zijn door leeftijdgenoten behoren juist jongeren tot de eenzaamste groepen in de samenleving.

 

- Brandpunt+ Robot tegen eenzaamheid (KRO-NCRV)
Kan een robot eenzaamheid onder ouderen tegengaan? Eerst was er zorgrobot Alice, nu wordt er hard gewerkt aan haar opvolger.

 

- Brandpunt+ Strijd tegen Eenzaamheid (KRO-NCRV)
Het wordt wel de nieuwe volksziekte genoemd: eenzaamheid. Met de toenemende vergrijzing is een sociaal netwerk van levensbelang. Tom Kleijn zoekt uit hoe eenzaamheid tegen te gaan.


- 2Doc: Drommeland (KRO-NCRV)
De 60-jarige Nils heeft genoeg van de samenleving en kiest voor een eenzaam bestaan in de ruige Noorse bergen, maar hij kan niet zonder zijn smartphone.

 

- Nooit Meer Alleen (MAX)
In 2015 volgen we het leven van vijf mensen die hun leven weer op de rit willen krijgen en bouwen aan een nieuw sociaal netwerk. Presentatrice Martine van Os volgt dat proces een jaar lang, te beginnen met kerst 2014.

 

- We zien ons (HUMAN)
Documentair feuilleton over de Geleense volkswijk Lindenheuvel, waaruit behalve de mijn nu ook de kerk en het traditionele verenigingsleven dreigen te verdwijnen. In Geleen is het percentage mensen dat sterke gevoelens van eenzaamheid ervaart twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Opvallend genoeg scoort 'Lentjheuvel' zowel op de sociale cohesie als eenzaamheid bovengemiddeld hoog. Hoe kan dat? Regisseur Deborah van Dam volgt gedurende een jaar een aantal inwoners van Lentjheuvel. De wijk probeert het tij te keren. Met als sociaal middelpunt kastelein Daisy, die in haar café de rol van de biecht overneemt van de kerk.

 

-  ZappDoc: Wat zou jij doen? Ellen (HUMAN)
Ellen vermoedt dat haar overgrootopa eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Moet zij dit met hem bespreken of juist niet?


- 2Doc: De vrouwen van Venserpolder (HUMAN)
In Amsterdam-Zuidoost legden bewoonsters in hun verlaten, gevaarlijke binnentuin moestuintjes aan. Tijdens het tuinieren gaan ze niet alleen hun eigen problemen te lijf, maar ook die van de buurt.

 

Radio

NPO Radio 5 besteedt in de week aandacht aan de initiatieven die al worden ontplooid om eenzaamheid tegen te gaan. Deze initiatieven komen van https://www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven/. Ook wordt het ‘Vergeet-Me-Nietje’ in het leven geroepen: op nporadio5.nl kunnen luisteraars een plaatje aanvragen voor iemand die ze al lange tijd niet gezien hebben, maar die ze niet vergeten zijn. Door de programmering heen worden aanvragers en/of ontvangers gebeld in de uitzending en wordt hun plaatje gedraaid.

 

NPO FunX brengt in 'Close-Up’ (vaste rubriek op social & website) een persoonlijk verhaal van iemand die online een heel leuk leven heeft, veel vrienden/volgers lijkt te hebben, maar zich eigenlijk heel eenzaam voelt; een herkenbaar onderwerp voor veel jongen. Het onderwerp van FunX Beseft (long read, elke donderdag op FunX.nl en de socials) is deze keer "corona en eenzaamheid", met focus op jongeren die door alle maatregelen een veel kleiner sociaal leven hebben, soms ook ver weg zijn van familie, etc. Hoe ga je daarmee om en wat doet dat met je? In de webserie Straatreport (elke donderdag op het YouTube-kanaal van FunX) gaat FunX-dj Ouassima de straat op met de vraag: ‘heeft corona je eenzamer gemaakt?’. In ochtendshow Start met Fernando (dagelijks van 6.00 - 10.00 uur) aandacht voor eenzaamheidheid als gevolg van racisme: doordat iemand ‘anders’ is, word iemand buitengesloten en voelt zich eenzaam. Fernando spreekt een luisteraar met een persoonlijk verhaal . Ook wordt er gesproken over muziek in relatie tot eenzaamheid: wat doet de muziek met je gemoedstoestand en welke muziek helpt je als je je alleen voelt. Alles is ook terug te vinden op de online kanalen van FunX.

Laatste persberichten
De NPO steunt initiatief voor monument gevallen omroepmedewerkers Tweede Wereldoorlog
Publieke omroep dit najaar met nieuwe talkshows, hoogstaande dramaseries en bijzondere verhalen over Nederland op alle platforms
Dit najaar liggen kinderen in een deuk bij NPO Zapp
NPO Radio 2 week lang in actie voor KWF
Dag van de Zeezenders op NPO Radio 5
Europapa van Joost Klein bovenaan 3FM Festival Top 1003
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)