LogoPers

Veel Gouden Kalf-winnaars te zien bij NPO tijdens NFF

Van vrijdag 27 september tot zaterdag 5 oktober vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats in Utrecht. Anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland. NPO haakt aan op het festival met veel Gouden Kalf-winnaars en -genomineerden. Elke dag zijn Nederlandse films te zien op NPO 2, NPO 3, NPO 2 extra en NPO Start.
16 september 2019

Alle films op een rij:

NPO 2

SuzyQ (VPRO), 27 september om 23.55 uur op NPO 2
Tragikomedie over een weekend uit het leven van een gezin in Amsterdam Zuid, 1967. Dochter Suzy (16) ontmoet Mick Jagger in zijn hotelkamer, maar niemand gelooft haar.

Black Butterflies (NTR), 4 oktober om 23.55 uur op NPO 2
Film over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker.

Tonio (NTR), 5 oktober om 23.30 uur op NPO 2
Boekverfilming, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van A.F. Th. van der Heijden over zijn zoon Tonio die door een auto geschept wordt en later overlijdt.

NPO 3

Niemand in de stad (AVROTROS), 27 september om 20.25 uur op NPO 3
Drie vrienden ervaren de pieken en dalen van hun tijd als lid van een Amsterdamse studentenvereniging. Ze beleven gepassioneerde liefdesavonturen, wilde feesten en leren wat echte vriendschap is. Niemand in de stad is negen keer genomineerd voor een Gouden Kalf.

Isabelle (KRO-NCRV), 28 september om 21.35 uur op NPO 3
De confrontatie tussen de mismaakte schilderes Jeanne en de beeldschone actrice Isabelle leidt tot een strijd op leven en dood. Wat als je uiterlijk je levensloop bepaalt?

Wij (BNNVARA), 28 september om 23.15 op NPO 3
Een groep opstandige 17-jarigen treft elkaar aan de rand van een Belgisch-Nederlands grensdorp. Ze besluiten een sekssite te beginnen waarin ze pornoscènes opnemen. Ruth is de eerste die betaalde seks heeft als de groep zich aan de prostitutie waagt. Maar wanneer Femke bij een ongeluk betrokken raakt, verandert de sfeer binnen de groep plotseling...

NPO 2 extra

Prijswinnende kinderfilms

Lepel (NTR), 28 september om 13.00 uur op NPO 2 extra
Avontuurlijke familiefilm over het negenjarige jongetje Lepel (Joep Truijen) dat ontsnapt aan zijn gemene oma (Loes Luca). Hij verstopt zich in een warenhuis en gaat op zoek naar nieuwe ouders.

Kikkerdril (KRO-NCRV), 28 september om 14.30 uur op NPO 2 extra
De zesjarige Max loopt weg van huis om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden. Max denkt dat zijn broer nooit meer kan praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen.

Ja zuster, nee zuster (AVROTROS), 28 september om 15.30 uur op NPO 2 extra
Het is een gezellige bedrijvigheid in rusthuis Klivia tot de strijd tussen Buurman Boordevol en zuster Klivia losbarst. Een strijd die behoorlijk uit de hand dreigt te lopen als Gerrit de inbreker van zuster Klivia ook nog in het rusthuis mag blijven nu hij haar beloofd heeft zijn leven te beteren.

Brammetje Baas (AVROTROS), 29 september om 13.00 uur op NPO 2 extra
Brammetje Baas is een jongen van zes en hij kan al heel veel. Het enige wat hij niet zo goed kan is stilzitten. Als hij naar groep drie gaat komt hij bij de strenge meester Vis in de klas. Hij vindt dat Brammetje gewoon stil moet zitten. Meester Vis zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen.

De indiaan (VPRO), 29 september om 14.15 uur op NPO 2 extra
De uit Peru geadopteerde Koos (8) wil graag op zijn imposante oer-Hollandse vader lijken, tot hij erachter komt dat hij net als de jongen bij de supermarkt van oorsprong Indiaan is.

Lang en gelukkig (AVROTROS), 29 september om 15.30 uur op NPO 2 extra 
Lang en Gelukkig is een verzameling van klassieke sprookjes, met een grote knipoog naar de actualiteit. Zo wordt de muizige Assepoester gekleineerd door haar stiefzussen Paris en Hilton, heeft Roodkapje een relatie met een boze wolf met imagoproblemen en wordt prins Roderick van Oranje Nassaukade door zijn moeder - de koningin - uitgehuwelijkt. Alle ontwikkelingen komen tot een climax op het Grote Bal. Met o.a. Arjan Ederveen, Alex Klaasen en Gijs Naber.

Gouden Kalf competitie

170 HZ (VPRO), 30 september om 20.30 uur op NPO 2 extra
Klassiek liefdesverhaal over de 16-jarige Evy en de 19-jarige Nick. Het onbegrip dat jonge mensen vaak ten deel valt, krijgt een extra dimensie door het feit dat zowel Nick als Evy doof is.
Geluid, en de afwezigheid daarvan, is een belangrijk element in de ondertitelde film, die vanuit de dove personages wordt verteld. Ze communiceren in gebarentaal. Door het sounddesign van de film ervaren horenden hoe het is om als dove te leven.

Gluckauf (BNNVARA), 30 september om 22.00 uur op NPO 2 extra
Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder staat, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.

Boven is het stil (VPRO), 1 oktober om 20.30 uur op NPO 2 extra
Boer Helmer leidt met zijn vader een geïsoleerd leven. Als er een jonge knecht op de boerderij komt werken lijkt zijn leven te veranderen.
Laatste film met Jeroen Willems.

Hemel, in between (VPRO), 1 oktober om 22.00 uur op NPO 2 extra
Hemel, een mooi maar weerbarstig meisje op zoek naar echte liefde. Ze versiert mannen als spel, maar de enige man die voor haar telt is haar vader. Als die voor het eerst in zijn leven echt verliefd wordt, moet ook Hemel zich blootgeven.

Atlantic (NTR), 2 oktober om 20.30 uur op NPO 2 extra
Dramafilm over Fettah, een Marokkaanse surfer. Hij reist langs de Atlantische kust naar Europa, op zijn windsurfplank. Hij maakt zo een reis van 3000 kilometer, in een poging zijn leven zin te geven.

Borgman (NTR), 2 oktober om 22.00 uur op NPO 2 extra 
De mysterieuze Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in een villawijk. Hij klopt aan bij de riante woning van Marina en Richard. Zij is gefascineerd door de vreemdeling en biedt hem een slaapplek aan. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van het welgestelde gezin. Borgman weet hun leven stapje voor stapje op lugubere wijze te beïnvloeden.

Quality time (VPRO), 3 oktober om 20.30 uur op NPO 2 extra
Vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Het gebruik van uiteenlopende stijlen en vertelstructuren weerspiegelt de absurditeit van ons bestaan.

Wederopstanding van een klootzak (VPRO), 3 oktober om 22.00 uur op NPO 2 extra
Ronnie wordt neergeschoten, overleeft op miraculeuze wijze de aanslag en trekt met zijn lijfwacht Janus (Juda Goslinga) naar Friesland, op zoek naar de dader. Ronnie’s zoektocht wordt verbonden met het verhaal van de Angolese asielzoeker Eduardo.

Nothing personal (VPRO), 4 oktober om 20.30 uur op NPO 2 extra
Een jonge vrouw vindt in de sobere Ierse landschappen van Connemara de eenzaamheid die ze zoekt. Tot ze in een afgelegen huis een man treft. Hij is wijs en ironisch, zij radicaal en onverzettelijk.

Wolf (NTR), 4 oktober om 22.00 uur op NPO 2 extra
Majid is een kickbokser uit een grauwe buitenwijk. Zijn vechtersmentaliteit brengt hem echter zowel binnen als buiten de ring steeds verder in de problemen. 

NPO 2 extra is te zien op kanaal 88 (KPN), kanaal 222 (Ziggo) én online: https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra


NPO Start

Op NPO Start zijn de hele week Gouden Kalf-winnaars te zien. Vanaf 27 september zijn op NPO Start de volgende films te bekijken: 

Brimstone (AVROTROS)
Westernhorror. De film speelt zich af in de negentiende eeuw en gaat over een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat er een duivelse priester in het dorp verschijnt die alles wat Liz liefheeft probeert te verwoesten. Liz is een krachtige vrouw die terugvecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

Gluckauf (BNNVARA)
Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder staat, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.

Aanmodderfokker (AVROTROS)
Film over de lamzak en eeuwige student Thijs, die in een relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicks en een occasional shift in een sfeerloze mediagigant sloft. Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij daar de oppas aan: Lisa, een zestienjarig meisje met torenhoge ambities. Deze ontmoeting boort bij Thijs een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passieve leven aan.

Borgman (NTR)
De mysterieuze Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in een villawijk. Hij klopt aan bij de riante woning van Marina en Richard. Zij is gefascineerd door de vreemdeling en biedt hem een slaapplek aan. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van het welgestelde gezin. Borgman weet hun leven stapje voor stapje op lugubere wijze te beïnvloeden.

Black Butterflies (NTR)
Film over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een gevoelige en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde, de Sestigers. Tegen de achtergrond van verzet tegen de censuur van de Nasionale Party leeft Ingrid Jonker haar jonge leven tot het uiterste en wordt haar werk steeds bekender en meer gewaardeerd. De grote liefde in het leven van Ingrid Jonker, de schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waar ze naar op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het Apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen.

Joy (BNNVARA)
De 18-jarige Joy weet niets van haar afkomst en groeit op in tehuizen met het onwrikbare geloof dat ze zich ooit zal herenigen met haar moeder. Nu ze zelfstandig woont, gaat ze met hooggespannen verwachtingen op zoek naar haar biologische moeder. Als haar beste vriendin Denise hoogzwanger is van haar eerste kind, wordt deze zoektocht een obsessie.

Nothing Personal (VPRO)
Met het neerzetten op straat van al haar persoonlijke bezittingen begint een jonge vrouw een zoektocht naar zichzelf. De eenzaamheid die ze zoekt, vindt ze in de sobere landschappen van het Ierse Connemara. Op een dag treft ze in een afgelegen huis op een landtong een oudere man die een teruggetrokken bestaan leidt en voornamelijk leeft van de goede dingen die het land en de zee hem bieden. Hij is wijs en ironisch. Zij is radicaal en onverzettelijk. Wat hen verbindt is de eenzaamheid waar ze beiden voor gekozen hebben. Hij vraagt haar voor hem te komen werken in ruil voor eten. Zij gaat akkoord, maar op één voorwaarde: geen persoonlijk contact, geen persoonlijke vragen, alleen maar werk. Al snel raken ze geïntrigeerd door elkaar en willen ze hun 'niets persoonlijks deal' zowel houden als breken. De dagen van hun eenvoudige leven vullen zich met werk en rust, en de twee groeien onvermijdelijk naar elkaar toe. Wie zet de eerste stap?

Alles is Liefde (BNNVARA)
Een film over vaders, dochters, moeders, zonen, mannen, vrouwen en dat in alle denkbare combinaties. Want liefde is overal. En we willen het allemaal. Maar liefde is als Sinterklaas. Je moet er in geloven, anders wordt het niks.

De Tweeling (KRO-NCRV)
Nederlands filmdrama. Na de dood van hun ouders groeien de tweelingszusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

LEK (BNNVARA)
De jonge carrièregerichte agent Eddy raakt verstrikt in een drugszaak nadat hij zijn oude jeugdvriend en crimineel Jack tegen het lijf loopt. De Centrale Inlichtingen Dienst vraagt Eddy te bemiddelen bij een ontmoeting met Jack. Ze willen hem als informant gebruiken, teneinde coketransporten te onderscheppen. De politieacties op basis van Jacks informatie mislukken echter steeds. Zowel de politie als criminelen gaan op zoek naar het lek. Eddy dreigt, samen met zijn jonge vrouw Ria, slachtoffer te worden.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)