LogoPers

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! brengt 621.780 euro op

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! heeft maar liefst 621.780 euro opgebracht. Zojuist maakten de NPO Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Freek Vonk het fantastische bedrag bekend na een 10 uur durende tv-marathon op NPO Zapp (NPO 3). In een uitverkochte Studio 21 in Hilversum kwamen vandaag ruim 10.000 bezoekers langs om geld te doneren en de hele dag te genieten van tv-opnames, workshops, spelletjes, (buiten)activiteiten, optredens, meet & greets, de Zapp Your Planet-veiling en nog veel meer. De afgelopen maanden kwamen duizenden jonge actievoerders in actie om geld in te zamelen voor het reddingsplan voor de haai van het Wereld Natuur Fonds.
13 mei 2017

“Geweldig!”, riep Freek Vonk toen het eindbedrag verscheen. “Ik ben supertrots op alle actievoerders. Betere bescherming voor haaien is keihard nodig. Ik heb met eigen ogen gezien dat haaien op veel te grote schaal worden gevangen voor haaienvinnensoep en hun vlees. Ze zwemmen al vierhonderd miljoen jaar in de oceanen, maar als we niets doen zijn ze straks verdwenen.”

Suzanne Kunzeler, zendermanager NPO Zapp is enthousiast over de opbrengst: “Het is fantastisch en hartverwarmend om te zien dat duizenden jonge én volwassen actievoerders in het hele land ook dit jaar weer allerlei manieren hebben verzonnen om geld in te zamelen voor Zapp Your Planet. Zo stonden kinderen de afgelopen maanden met collectebussen in winkels, voerden actie op school of maakten een liedje over haaien dat ze tijdens Koningsdag op vrijmarkten speelden. En natuurlijk waren er bij zwem- en duikclubs acties en wedstrijden voor kinderen en volwassenen om geld op te halen voor bescherming van haaien. Dit allemaal om geld in te zamelen voor het reddingsplan van de haai. Ik ben er zeker van dat het Wereld Natuur Fonds met dit mooie eindbedrag veel haaien kan redden.”

Zapp Your Planet is de jaarlijks campagne van NPO Zapp samen met WNF om geld in te zamelen voor een bedreigde diersoort. Dit keer voor de haai, omdat het daar erg slecht mee gaat. Jaarlijks worden wereldwijd honderd miljoen haaien gedood voor haaienvinnensoep en hun vlees: dat zijn er drie per seconde. Door die massale visserij wordt nu al een kwart van alle haaiensoorten ernstig bedreigd.

Ook haaienexpert bij WNF, Carol Phua, is opgetogen. “Met dit bedrag krijgt het reddingsplan voor de haai een vliegende start. We kunnen nu patrouilleboten aanschaffen voor oceaanbeschermers die beschermde zeegebieden voor haaien bewaken. Maar dat is niet alles. In Azië gaan we grote campagnes opzetten om de vraag naar haaienvlees te verminderen. En we kunnen verder met ons kweekprogramma om populaties haaien in onze eigen Noordzeehaaien te helpen herstellen.”

Het ingezamelde geld van Zapp Your Planet gaat volledig naar het reddingsplan voor de haai. NPO Zapp-presentatrice Rachel Rosier reist binnenkort met de actievoerders Simeon (10) en Stella (10) uit Utrecht naar het eiland Fiji in de Stille Oceaan om te zien wat het Wereld Natuur Fonds doet met het ingezamelde bedrag. De EO zendt de Zapp Your Planet Expeditie in de herfstvakantie uit bij NPO Zapp op 3.

Over Zapp Your Planet
Zapp Your Planet is sinds 2012 een jaarlijkse actie van NPO Zapp en het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor een goed groen doel. Al een aantal jaar vraagt NPO Zapp samen met alle omroepen aandacht voor een dier dat door menselijk toedoen wordt bedreigd. In 2015 was dat de orang oetan en in 2016 de olifant. Het jonge publiek van NPO Zapp komt zelf in actie en helpt mee met de inzamelingsactie. Voor meer informatie kijk op zapp.nl

 

Fotocredits: NPO 3/Patrick van Emst

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)